mire jó a casco, és mire figyeljünk a biztosítás megkötésekor?

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2018. február 07.
A casco olyan gépjármű biztosítási fajta, amely azokra a károkra nyújt fedezetet, amelyeket véletlenül mi okoztunk saját autónkban, vagy természeti jelenségek miatt következtek be. Megkötése a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással ellentétben nem kötelező, de ha az autónk értéke indokolja, érdemes gondoskodni róla.

mire jó a casco, és mire figyeljünk a biztosítás megkötésekor?

(kép forrása: pixabay)

milyen kockázatokra nyújt fedezetet?

Az autó sok esetben szinte már családtagnak számít. Időt töltünk a számunkra megfelelő modell kiválasztásával, pénzt áldozunk rá – és itt nem csak a vételárra gondoltunk, hanem a folyamatos karbantartásra is.

Ha kár éri, például egy jégeső alkalmával megrongálódik a fényezés, vagy a karosszéria, esetleg egy parkolóban meghúzzák, és a vétkes nem hagy elérhetőséget, netán egy nagyobb viharban rádől egy fa, akkor a javítás tetemes összegbe kerülhet. Ha pedig ellopják az autót, vagy annak bármelyik alkatrészét, az szintén jelentősen megterheli a pénztárcát.

Ilyen esetekben jön jól egy jól megválasztott casco biztosítás.

A casco biztosítás a gépjármű eredeti gyári kivitelezésű alaptípusában és annak eredeti gyári kivitelezésű alkatrészeiben, tartozékaiban keletkezett károkra nyújt szolgáltatást. A jármű eredeti gyári kivitelezésű alaptípusától és annak eredeti gyári kivitelezésű alkatrészeitől és tartozékaitól eltérő tartozékokat a biztosító a jármű káridőponti értékének 10%-ig, külön díj megfizetése nélkül megtéríti.

milyen típusú károkra nyújt fedezetet a K&H casco biztosítása?

alapfedezetek
 • Elemi kár: ilyen kár például a teljesség igénye nélkül a tűz, villámcsapás, robbanás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, szélvihar, felhőszakadás, árvíz, belvíz, jégverés, lezúduló hótömeg, hónyomás által okozott kár.
 • Töréskár: a gépjármű alkatrészeiben, tartozékaiban baleset során keletkezett sérülésekre nyújt fedezetet, illetve azokban az esetekben nyújt térítést, amikor valaki megrongálja a járművünket (például nyílt utcán parkoláskor).
választható fedezet
 • Lopáskár: ha a gépjárművet, vagy alkatrészeit, tartozékait ellopják, elrabolják. Ebben az esetben azok a károk is térülnek, amelyek az alkatrészlopás során, vagy a lopási kísérlet alkalmával a járműben keletkeznek.

miért éri meg a K&H Biztosítónál megkötni Casco biztosításod?

 • 5% kedvezményt érvényesíthetsz, amennyiben bármilyen banki díjfizetési móddal (csoportos beszedési megbízás, átutalás, bankkártyás) egyenlíted ki a casco biztosítás díjat
 • díjfizetési gyakoriságtól függően (éves, féléves, negyedéves) többféle kedvezmény érhető el. Minél ritkább a gyakoriság, annál nagyobb a kedvezmény mértéke
 • 5% kedvezményt adunk, amennyiben rendelkezel még egy K&H Biztosítónál kötött biztosítási szerződéssel, vagy K&H-s folyószámlával

Két éven belül megszűnt casco biztosítási szerződésed alapján további kárelőzményi kedvezményt érhetsz el.

mire figyelj a casco biztosítás online megkötésekor?

 • a szerződéskötés alkalmával legyen melletted a gépjármű forgalmi engedélye, és fontos, hogy az autó típusát pontosan meg tudd határozni a szerződéskötés során
 • ha a gépjármű finanszírozott, tehát banki hitelre volt szükség a megvásárlásához, abban az esetben a casco szerződéskötés során fel kell tüntetni a finanszírozó bankot is
 • Az önrészesedés mértéke a szerződéskötés során szabadon választható. Ha káresemény történik, a biztosító által kifizetett kárösszegből a választott százalékos, vagy összegszerűen meghatározott úgynevezett minimális önrészesedés közül a magasabb összegű kerül levonásra.

  1. példa: egy 10% önrészt és 100 000 Ft minimális önrészt tartalmazó szerződésnél 700 000 Ft értékű kár keletkezik a gépjárműben. Ebben az esetben 600 000 Ft-ot térít meg a biztosító. Ennek oka, hogy bár 10%-os vállalt önrész esetén a 600 000 Ft 10%-a 60 000 Ft, ez azonban nem éri el a minimális önrészként megadott a 100 000 Ft-os összeghatárt, ezért a biztosító ilyenkor a minimális önrészt, vagyis a 100 000 Ft-ot veszi alapul.

  2. példa: egy 10% önrészt és 100 000 Ft minimális önrészt tartalmazó szerződésnél a gépjárműben keletkezett kár értéke 80 000 Ft. Mivel a 100 000 Ft-os minimális önrész mértékét nem éri el a kárösszeg, ezért ilyen esetben a gépjármű tulajdonosa téríti meg a gépjárműben keletkezett kárt.
 • szemle: használt autók esetén Biztosító kötelezővé teheti, hogy a szerződés létrejötte előtt szakértőjük megszemlézze az autót. Ha az online casco kötés alkalmával kiderül, hogy gépjármű szemleköteles, akkor a szemle elvégzéséhez a biztosító szakértője felkeresi a szerződőt a szemle elvégzésének érdekében.

Ha szeretnéd gépjárműved biztonságban tudni, válaszd a K&H casco biztosítást.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás