2019. június 18.
A nagyobb cégek is megvédik magukat. Te is tegyél így. Megéri!

vigyázz a saját wifidre!

Mivel ma már sok eszközt lehet használni netezésre, az asztali géptől kezdve a laptopon keresztül a tableten át az okostelefonig, ezért akár otthon is egy egész hálózatot hozhatsz létre. Azaz az internetelérést biztosító vezeték egy routerben köt ki és az „szórja szét” a netet, tehát ez a te saját wifi hálózatod. A routerek alaphelyzetben, azaz, amikor kibontod a csomagolásból, általában egy szabványjelszóval védik az adminisztrációs felületet. Ez gyakran csak egy admin/admin név-jelszó párost jelent. A routerpasswords.com weboldal például az összes eszköz default jelszavát tartalmazza, ezt pedig bárki megnézheti. Ezért, amikor használatba veszed az eszközt, azonnal változtasd meg az admin jelszót. Máskülönben a támadók megfertőzhetik a készüléket, személyes adatokat lophatnak vagy akár ki is zárhatnak a saját vezeték nélküli hálózatodból. A modern otthoni routerek már adminisztrálhatók okostelefonról, így látható milyen kliensek kapcsolódtak hozzá, módosítani lehet a beállításokat, akár újra is lehet indítani az eszközt.

Saját wifi hálózatot nem csak routerrel hozhatsz létre, de az okostelefonoddal is (hotspot). Mondjuk, amikor a pályaudvaron ülve a mobilodról osztod meg a netet a laptopoddal. Fontos, hogy erre a saját wifi hálózatra (hotspot) is vigyáznod kell és be kell állítanod pár dolgot.

Például azt, hogy hány eszköz csatlakozhat a hálózatra. Lehetőleg csak a saját és a családtagok használják az otthoni wifit, ez akár jelszóval is megoldható. Egyrészt azért, hogy idegenek ne használják a te sávszélességedet, másrészt azért, hogy ne juthassanak hozzá olyan információkhoz, amikhez semmi közük. Hasonlóan ahhoz, hogy a társasház többi lakója sem jöhet be a lakásodba nézelődni, amikor éppen nekik tetszik, úgy a wifidet sem érdemes nyitva hagyni a hívatlan vendégek előtt. A wifi kapcsolat titkosítására a WPA2 szabványt használd, semmiképpen ne a percek alatt könnyen feltörhető WEP-et. Hamarosan érkeznek majd a WPA3 szabványnak megfelelő eszközök, amelyek még biztonságosabbak lesznek. Ne feledd viszont, hogy a wifi jelszó is legyen elegendően hosszú és erős!

A mobilos netmegosztásnál azért is fontos, hogy csak azok használják, akiknek azt te megengedted, mert ha bárki hozzáfér, akkor gyorsan megemelkedhet az adatforgalom, ez pedig drága mulatság lehet. Ráadásul csak akkor derül ki, amikor elküldi a számlát a mobilszolgáltató. A korlátlan mobilnetet sem érdemes mindenkivel megosztani, mert nem biztonságos, ráadásul te is lassabban tudsz majd netezni.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!