2019. június 21.
Veszélyes is tud lenni. Ezért vigyázz, ha vezeték nélkül vagy.

biztonságos wifi használat

Hibátlan találmány a wifi, csak meg kell keresned a laptopoddal vagy az okostelefonoddal az egyik hálózatot és már lehet is netezni, messengerezni, instázni és még sorolhatnánk.

Azonban nem mindegy, hogy melyik wifihálózatot használod. Érdemes arra csatlakozni, amelyik titkosítást is használ. Vannak olyan titkosítás nélküli wifihálózatok, amelyeket csalók, bűnözők hoztak létre, hogy a hálózatot használók adatait ellopják. Ha ingyenes, titkosítás nélküli wifit használsz, akkor soha ne engedélyezd, hogy a hálózat valamilyen programot telepítsen az eszközödre. Érdemes olyan hálózatot választani a sok közül, amelyikről tudod, hogy ki működteti.

Például egy hipermarketben inkább az áruház wifijére csatlakozz, mint egy ismeretlen hálózatra. Amikor ingyenes wifivel netezel, lehetőleg csak a „https” tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat látogass. Ha van vírusirtó vagy komplex biztonsági programcsomag a gépeden vagy okostelefonodon, akkor a programmal csekkolni lehet a biztonságos wifihálózatokat. A legjobb, ha úgynevezett VPN-nel (Virtual Private Network) is rendelkezik a csomagod, mert ez a legbiztonságosabb csatlakozási megoldás.

A nyilvános wifiknél tehát legyél óvatos, oldalak böngészésére, olvasásra lehet őket használni, de a fontosabb ügyeket, például az online vásárlásokat, a banki utalásokat lehetőleg ne ott, hanem biztonságos virtuális környezetben intézd! Bankolni még a saját gépeden is privát módban érdemes, ami azt jelenti, hogy a böngésző nem jegyzi meg a látogatott oldalakat és a kitöltött adatokat. Vannak olyan védelmi alkalmazások, amelyek rendelkeznek netbank védelemmel is, plusz védelmi réteget hozzáadva a webes bankoláshoz. A privát módot számítógépeden a  CTRL+SHIFT+P billentyűkóddal aktiválhatod. Jó, ha tudod, hogy az internetes keresési előzményekben a jelszó és a fizetési információk is visszakereshetőek.

Nyilvános hálózaton, illetve idegen számítógépen, internetkávézóban soha ne jelentkezz be olyan oldalakra, amik azonosítást igényelnek, mert az ördög nem alszik, az azonosításhoz szükséges adatokat pedig akár illetéktelenek is felhasználhatják!

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!