2019. június 21.
123456, Kati1984 és társai – jelszavak, amiket örökre felejts el!

Milyen a jó jelszó?

 

Először is, ha biztonságban akarod tudni a dolgaidat, akkor érdemes sokféle, erős és egyedi jelszót használnod. Azaz a különböző alkalmazásokban és weboldalokon mindig más-más jelszót használj!

A jelszavak feltörésére manapság már számtalan mód létezik, amiket a csalók előszeretettel alkalmaznak is. Védekezni úgy tudsz ellenük, ha minél inkább megnehezíted a dolgukat. Például, hogy nem használod jelszóként az 123456 számsort. Minden évben megjelenik a Worst Password statisztika, benne a leggyengébb, azaz a legkönnyebben kitalálható, feltörhető jelszavakkal, amit sajnos rendre az említett 123456, admin, qwerty és hasonló jelszavak vezetnek. A hackerek az ilyen gyenge jelszavakat egy szótárba kigyűjtik, és utána ezeket végigpörgetve próbálnak belépni más fiókjába.

Általánosságban elmondható, hogy egyre több oldal követel nehezen megfejthető jelszót, ezért egyre többen tisztában vannak azzal, hogy minél hosszabb egy jelszó és minél több számot illetve speciális karaktert tartalmaz, annál erősebb is. Meglepő adat, hogy például egy 6 karakteres csupa kisbetűből álló jelszó megfejtéséhez elég lehet alig 5 perc. Ugyanebben a jelszóban azonban egy nagybetű elhelyezése már 8 napra növeli a variációk számának átböngészését, azaz a megfejtési időt.

Javasolt metódus, hogy random helyezd el a jelszavakban a speciális karaktereket: azaz ne a jelszó kezdőbetűje legyen a nagybetű illetve a felkiáltójel használata ne az utolsó helyre kerüljön. Sokan használják a speciális karaktereket betűk helyettesítésére is. Például az O betűt 0-ra cserélik, vagy az S betűt 5-re, esetleg az „a” betűt @-ra.

Kreálhatsz magadnak mondatjelszót is. Az egyik tábor itt a felhasználáshoz kapcsolódó szöveget ad meg például: „5_6_pizzat_rendelek_most” Egy másik tábora a mondatjelszót használóknak egy számára könnyen megjegyezhető mondat szavainak például első három betűjét használja. Példa mondat: Tamással Angliában találkoztunk 2006-ban. Ebből a jelszó: TamAngTal2006.

Erős, de mégis könnyen megjegyezhető jelszót kreálhatsz például a következő egyszerű módszerrel is. Kell egy törzsjelszó, ami az összes jelszavad ismétlődő része lesz. Ez legyen az előző példából következően egy mondat, pl. Ma jó napom van. Ebből csinálj egy „erős” verziót: M@J0N@p0mV@n. Ezt fogod később változtatni a különböző fiókokhoz úgy, hogy az elejéhez mindig hozzáadsz valamit, ami az adott fiókról jellemzően könnyen eszedbe jut. Például egy levelezéshez használt fiókhoz a „levelezés” kifejezés. Ez „erősen” így néz ki: L3v3l3z3$. Ezt fogod hozzátenni a törzsjelszódhoz, így az Gmail-fiókod jelszava lehet ez: L3v3l3z3$M@J0N@p0mV@n. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de könnyen megjegyezhető, 21 karakter hosszú, nagyon nehezen feltörhető.

Kis odafigyeléssel és a jelszavak időnkénti cseréjével jelentősen fokozhatod a biztonságodat. Még az is lehet, hogy jó szórakozás lesz egy jelszórendszert kiépíteni magadnak, ami valamilyen sajátos logikát követ és nem csak véd, hanem kicsit büszke is lehetsz rá. Persze csak titokban, hiszen a jelszavakról nem beszélhetsz senkinek. Tényleg senkinek. Ezért is érdemes kikapcsolni a mobiltelefonokon azt a funkciót, hogy a jelszavak beírásakor egy-két másodpercig mutassa az utoljára beírt karaktert.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!