2019. június 18.
Egy, mindenek felett. Tippek, hogy soha többet ne kelljen a jelszóemlékeztetőre kattintanod!

jól jöhet a jelszókezelő!

Naponta több jelszót is használsz a telefonod feloldásától kezdve az email-fiókjaid biztonságán keresztül a különböző netes oldalakon át. Ember legyen a talpán, aki ezt mind meg tudja jegyezni! Arról már a „Milyen a jó jelszó” című írásunkban szót ejtettünk, hogy bizonyos rendszert kialakítva, akár a bonyolult jelszavak is megjegyezhetőek, de azért nem árt, ha valahol rögzíted is őket.

Sokan egy jegyzetfüzetbe jegyzik fel ezeket és azt tartják biztonságosnak vélt helyen. Ez persze nem tekinthető biztonságos megoldásnak – hisz a jegyzetfüzet elvesztésével teljesen kiszolgáltatod magad -, és nem nevezhető praktikusnak sem, mert így, a jelszókat tartalmazó  jegyzetfüzetet mindenhova vinned kellene magaddal. Ennél  mégis jobb megoldás, ha a jelszavakat egy szöveges fájlba gyűjtöd. Ha így teszel, akkor legalább arra ügyelj, hogy ez egy titkosított fájl legyen, különben bárki hozzáférhet. Bármilyen fájlt, mappát egyszerűen titkosíthatsz a PGP vagy az ingyenes GPG alkalmazással.

Az optimális megoldást a jelszókezelő alkalmazások kínálják, amelyek sokszor egy-egy vírusirtó program részei vagy kiegészítői. A jelszókezelő programok titkosítva tárolják a jelszavakat és így teszik biztonságosabbá és kényelmesebbé a netes jelenlétet. A jelszókezelők összetett, nehezen megfejthető jelszavakat tudnak generálni, biztonságot nyújtva az újabb felhasználói fiókoknak. Itt az egyetlen feladat, hogy a „mester jelszót” a jelszókezelőhöz megjegyezd. (Tanácsos azért egy-két azonosításhoz, jelszómódosításhoz használatos e-mail-fiók belépési jelszavát is megjegyezned, ha a jelszókezelő valamiért nem lenne elérhető. Így nem zárod ki magad a saját virtuális világodból.)

A mester jelszót kifejezetten védeni kell, hisz, ha illetéktelenek férnek hozzá egyúttal szabad utat kapnak minden fiókhoz, adathoz, azonosítóhoz. Általában a jelszókezelők kétlépcsős azonosítást alkalmaznak, ezt a funkciót mindenképp használd! A kétlépcsős azonosítást egyébként érdemes minden felhasználói fiókhoz is beállítani. A jelszókezelők lehetnek offline vagy online típusúak, mielőtt használni kezednél egyet, győződj meg a tulajdonságairól és a biztonsági fokáról. További előny bizonyos programoknál, hogy ha passzivitást érzékelnek, automatikusan kiléptetik a felhasználót, ami szintén a biztonságot növeli.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!