2023. augusztus 29.
Egy, mindenek felett. Tippek, hogy soha többet ne kelljen a jelszóemlékeztetőre kattintanod!

jól jöhet a jelszókezelő!

Naponta több jelszót is használsz a telefonod feloldásától kezdve az email-fiókjaid biztonságán keresztül a különböző netes oldalakon át. Ember legyen a talpán, aki ezt mind meg tudja jegyezni! A jó jelszavak legalább 12 karakter hosszúak, tartalmaznak kis- és nagybetűt, számot és különleges karaktert, nem értelmes szóból lettek képezve és nem köthetőek hozzád, ráadásul legfeljebb 90 naponként frissülnek. De hogyan jegyezz meg több ilyen jelszót? 

Sokan egy jegyzetfüzetbe jegyzik fel ezeket és azt tartják biztonságosnak vélt helyen. Ez persze nem tekinthető biztonságos megoldásnak – hisz a jegyzetfüzet elvesztésével teljesen kiszolgáltatod magad -, és nem nevezhető praktikusnak sem, mert így, a jelszókat tartalmazó  jegyzetfüzetet mindenhova vinned kellene magaddal. Ennél  nem jobb megoldás, ha a jelszavakat egy szöveges fájlba gyűjtöd. 

Az optimális megoldást a jelszószéf alkalmazások kínálják. A jelszószéf programok titkosítva tárolják a jelszavakat és így teszik biztonságosabbá és kényelmesebbé a netes jelenlétet. A jelszószéfek összetett, nehezen megfejthető jelszavakat tudnak generálni, biztonságot nyújtva az újabb felhasználói fiókoknak. Itt az egyetlen feladat, hogy a „mesterjelszót” a jelszószéfhez megjegyezd. (Tanácsos azért egy-két azonosításhoz, jelszómódosításhoz használatos e-mail-fiók belépési jelszavát is megjegyezned, ha a jelszószéf valamiért nem lenne elérhető. Így nem zárod ki magad a saját virtuális világodból.)

A mesterjelszót kifejezetten védeni kell, hisz, ha illetéktelenek férnek hozzá egyúttal szabad utat kapnak minden fiókhoz, adathoz, azonosítóhoz. Általában a jelszószéfek kétlépcsős azonosítást alkalmaznak, ezt a funkciót mindenképp használd! A kétlépcsős azonosítást egyébként érdemes minden felhasználói fiókhoz is beállítani. A jelszószéfek lehetnek offline vagy online típusúak, mielőtt használni kezednél egyet, győződj meg a tulajdonságairól és a biztonsági fokáról. További előny bizonyos programoknál, hogy ha passzivitást érzékelnek, automatikusan kiléptetik a felhasználót, ami szintén a biztonságot növeli.

védd meg magad az online csalásoktól, légy biztonságtudatos!

megnézem