2023. szeptember 05.
A legrosszabbkor jöhet, nagyon idegesítő – észnél kell lenned!

mi az a zsarolóvírus?

A zsarolás vagy a vírus önmagában is elég rosszat jelent, a kettő együtt pedig pláne ijesztő. Márpedig ma már bármikor találkozhatsz velük, és nagy kárt tudnak okozni. A jó hír az, hogy lehet ellenük védekezni. Előbb azonban lássuk, miről van szó.

A zsarolóvírusokat létrehozó és terjesztő bűnözők célja gyakran az, hogy e-mailen vagy egy internetes oldalon, esetleg SMS-en keresztül bejuttassanak gyanútlan emberek számítógépébe, mobiltelefonjába egy digitális vírust, amely zárolni tudja az adott gépet, titkosítani vagy törölni a rajta lévő adatokat. Egy zsarolóvírus bárhol, bármikor felbukkanhat, országtól, időponttól teljesen függetlenül. A bűnözők pénzt kérnek azért, hogy inaktiválják a vírust vagy visszaállítsák a fájlokat.

Ha gépedbe már bejutott a zsarolóvírus, akkor sem érdemes fizetned. Egyrészt, egyáltalán nem biztos, hogy a bűnözők ebben az esetben eltüntetik a vírust. Másrészt, ha fizetsz, később újra megjelenhet egy zsarolóvírus a gépeden. Harmadrészt pedig a fizetéssel megerősíted a bűnözők elképzelését, hogy jövedelmező, amit csinálnak. Egy szó, mint száz, nem szabad a zsarolóvírus készítőinek fizetni. A megoldás sokkal inkább a megelőzés. Azaz, hogy gyanús, ismeretlen e-mail címről érkező leveleket és azok csatolmányait nem szabad megnyitni, azonnal törölni kell azokat. Ugyanígy kell tenni, ha gyanús számról jön sms.

Fontos, hogy naprakész legyél. A számítógép és a mobiltelefon rendszerét frissíteni kell, ez is segíthet a védekezésben. A legjobb megoldás pedig a számítógép és mobiltelefon szoftveres védelme vírusirtóval, tűzfallal. Az utóbbiakat fejlesztő cégek naprakészek és azonnal reagálnak, ha egy zsarolóvírus elkezdte a pályafutását. Tehát a zsarolóvírusok ellen a legjobb megoldás a megelőzés. Érdemes adataidról rendszeres időközönként úgynevezett offline mentést készíteni. Ekkor általában egy külső, csak a mentés ideje alatt csatlakoztatott adathordozóra (merevlemez, SSD, pendrive, memóriakártya, stb.) történik az adatok lementése. Mivel ez az eszköz csak a mentés ideje alatt csatlakozik a számítógéphez, így a bűnözők nem tudják titkosítani és az adataid nagy része biztonságban marad.

Ha pedig megtörtént a baj, és megfertőzött egy ransomware, akkor kapcsold ki az eszközt, és irány egy szakember, aki le tudja takarítani a gépről a kártevőt! Sajnos a fájlok visszaállítása a legtöbb esetben nem lehetséges, kivéve akkor, ha korábban készítettél már offline mentést. Ebben az esetben legalább a mentés idejéig keletkezett adatok meglesznek. Újabb érv a megelőzés mellett.

védd meg magad az online csalásoktól, légy biztonságtudatos!

megnézem