újévi fogadalmak 2.0 - így érd el a céljaidat

segítségre van szükséged terveid megvalósításához? igényelj K&H személyi kölcsönt!
2023. december 22.
„Többet fogok mozogni, egészségesebben fogok étkezni, le fogok fogyni, jobban figyelek a költéseimre” – világszinten is ezek a leggyakoribb újévi fogadalmak, melyek többségéből sajnos nem lesz semmi. Az új év mindig nagy reményekkel kecsegtet, az odáig vezető út azonban göröngyös és könnyű elbukni menet közben. Ennek leggyakoribb oka az, hogy nem voltak reálisak a fogadalmaink vagy nem tisztáztuk kellő mélységben, pontosan milyen lépéseket kell tennünk a kitűzött cél érdekében. Lehet ez másképp? Bizony lehet – cikkünkből kiderül, miként!

Újévi fogadalmak

újév nincs újévi fogadalom nélkül

Nem tudjuk pontosan, hogy miért érezzük úgy minden szilveszterkor, hogy valamilyen fogadalmat kell tennünk. Az viszont biztos, hogy ez a hagyomány lényegében egyidős az emberi civilizációval. Már négyezer évvel ezelőtt, a babiloni birodalomban is élt ez a szokás, amit aztán a rómaiak is tovább vittek. Julius Caesar idejében az év végén áldozatokat mutattak be az isteneknek és persze mindenféle ígéreteket tettek.

Talán azzal függ mindez össze, hogy az újévi időszak egyszerre a lezárás és az új kezdet időszaka. Ilyenkor tele vagyunk ambíciókkal és abban reménykedünk, hogy sikeresebb, boldogabb, egészségesebb hónapok köszöntenek ránk. El is tökéljük magunkat, hogy ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, de a lendületünk sajnos nem tart sokáig. Két-három hónap után megcsappan a lelkesedés és az újévi fogadalmak már nem is tűnnek olyan fontosnak.

újévi fogadalmak - ezek a legnépszerűbbek a listán

több testmozgás

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk elengedni magunkat. Rengeteget eszünk, keveset mozgunk és mindig van az asztalon valamilyen sütemény. Nem csoda, hogy amikor beköszönt az új év, megfogadjuk, hogy ideje belekezdeni a sportolásba. Ahhoz, hogy ez valóban így is legyen, érdemes kis lépésekkel elindulni. Először bőven elég heti egy nap testmozgás, amit aztán növelhetünk, ha már belelendültünk. Motiválhatjuk magunkat azzal is, hogy új edzőfelszerelést vásárolunk vagy bérletet váltunk egy konditerembe.

egészségesebb életmód

Már a testmozgással is sokat tehetünk az egészségünkért, de miért ne fogadnánk meg, hogy ennél is többet akarunk? Például úgy étkezni, hogy az ne legyen rossz hatással a testünkre. Vagy éppen abbahagyni a dohányzást, ami ráadásul anyagilag is igen előnyös lenne. A hangsúly itt is a fokozatosságon van: ne próbáljunk rögtön 180 fokos fordulatot végrehajtani az életünkben, mert erre vélhetően nem leszünk képesek.

fogyás

A testsúlyunk komoly szorongások forrása lehet, az új esztendő azonban ezen a téren is változásokat hozhat. A rendszeres testmozgással, az egészségesebb táplálkozással máris megadtuk az alapját a súlyvesztésnek. Fontos tudni, hogy a fogyás bizony hosszútávfutás. Nem érdemes sanyargatni magunkat a gyors és látványos eredményért, inkább állítsunk össze egy hónapokra vagy akár egy egész évre szóló tervet és aszerint haladjunk.

nagyobb megtakarítás

Az egészségünk mellett a pénzügyeink szerepelnek a legtöbbször az újévi fogadalmaink között. Ezek között is kiemelt helyen áll a megtakarításaink gyarapítása, hogy a havi rendszeres és a nagyobb váratlan kiadások ne okozzanak fejfájást. A türelem ebben az esetben is elengedhetetlen. Lehetőségeinkhez képest félre tehetünk minden hónapban egy kisebb-nagyobb összeget és ha ebből összejön egy komolyabb tétel, akkor kereshetünk valamilyen befektetési formát.

több idő a családra, barátokra

A mindennapok mókuskerekében, a tennivalók és kötelezettségek tengerében aligha jut annyi időnk a szeretteinkre, mint amennyire vágyunk. Az egyik legszebb újévi fogadalom keretében tehát arra vállalkozunk, hogy ez gyökeresen megváltozzon. Lehet, hogy kevesebbet kéne dolgozunk, esetleg új munkahelyet is kéne keresnünk? Vagy elég, ha okosabban osztjuk be az időnket? Akárhogy is, a családdal, barátokkal töltött idő remek feltöltődés, így mindenképp szorítsunk nekik helyet a naptárunkban.

stressz csökkentése

Szorongunk a pénzügyek miatt, feszültek vagyunk a munkánktól és még sorolhatnánk. A 21. században korábban sosem tapasztalt mértékű stresszel vagyunk kénytelenek megküzdeni nap mint nap. Ha megfogadjuk, hogy csökkentjük a szorongást, akkor mindenképp iktassunk be év közben néhány rövidebb-hosszabb utazást, ahol félretehetjük minden gondunkat. Megoldás lehet az is, ha új hobbi után nézünk vagy önfejlesztő könyveket vásárolunk.

mérsékelni a havi kiadásokat

A megélhetés költségei az egekbe szöktek az elmúlt évben, nem árt tehát egy fogadalom keretében spórolásba kezdeni. A rezsink csökkentésével komoly összegeket tehetünk félre minden egyes hónapban. Ha módunkban áll, szigeteljük újra az otthonunkat és cseréljük ki a nyílászárókat. Még jobb, ha korszerű, zöld fűtési és hűtési megoldásokat tudunk beszereltetni, de az is eredményes lehet, ha árnyékolással mérsékeljük a lakás felmelegedését, így a légkondit sem kell annyit járatni.

így tudjuk sikeresen megvalósítani az újévi célokat!

Alapvetően három oka van annak, hogy dugába dőlnek az újévi terveink. Legtöbbször ez azért történik meg, mert év közben közel sem érezzük magunkat annyira motiváltnak, mint az év első napján. Az is lehet ezzel együtt, hogy a fogadalmunk nem volt reális. Olyan célt, álmot tűztünk ki magunk elé, amit nem volt lehetőségünk megvalósítani. Végül az sem kizárt, hogy az anyagiak nem tették lehetővé, hogy a tervek ne menjenek füstbe.

A jó hír az, hogy több módszer is létezik, melyekkel sikerre vihetjük a fogadalmainkat. Írjuk le például, hogy egészen pontosan mit szeretnénk elérni (pl. három hónap alatt leadni öt kilót, havonta félretenni húszezer forintot). Legyünk azonban reálisak, nehogy délibábokat kergessünk egész évben! A célok mellé tüntessünk fel határidőket is, a kisebb részcélok elérésénél pedig jutalmazzuk meg magunkat. Az út végén pedig akár valamilyen nagyobb meglepetés is várhat ránk.

a pénzügyi háttér tudatos megtervezése fél siker

Az újévi fogadalmainkat nem ritkán az hátráltatja, hogy anyagilag nem engedhetjük meg magunknak a változást. A lakásfelújítás például több százezer, de akár milliós kiadás is lehet. Ha beiratkoznánk egy kurzusra, hogy valami újat tanuljunk, az is drága mulatság. Ilyenkor érdemes körülnézni a szabad felhasználású hitelek piacán, hátha anyagi segítséggel megvalósíthatjuk a terveinket.

A hitelfelvételbe azonban semmiképp ne ugorjunk csak úgy fejest! Mindenképp mérlegeljük, hogy mekkora havi törlesztőrészletet tudunk vállalni, és ennek megfelelően válasszuk meg a hitelösszeget és a futamidőt. Az így kapott pénzzel pedig bánjunk tudatosan. Ha mondjuk lakásfelújításra vettünk fel személyi kölcsönt, akkor tervezzük meg, hogy pontosan milyen munkálatok szükségesek a rezsi csökkentéséhez vagy az otthonunk zöldebbé tételéhez.

Gondoljunk arra is, hogy nem minden személyi kölcsön egyforma. A K&H személyi kölcsöne például végig fix kamatot és törlesztőrészletet kínál, ami nagymértékben növeli a kiszámíthatóságot. A kölcsön mellé megköthető törlesztési biztosítás pedig arról gondoskodik, hogy egyebek mellett esetleges keresőképtelenség esetén se okozzanak gondot a havi részletek.

K&H személyi kölcsön – THM: 14,5–22,4%


Tudj meg többet a K&H személyi kölcsönről, ha anyagi segítségre van szükséged a terveid megvalósításához!

K&H személyi kölcsön

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év