gondoskodj a jövődről – tudatos spórolás a gondtalan időskorért

szeretnéd megalapozni a gondtalan idős éveidet? tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról!
2023. június 07.
Az elmúlt évek gazdasági kihívásai miatt egyre fontosabbá válik a pénzügyi tudatosság, azaz, hogy okosan bánj a rendelkezésedre álló pénzeddel. Most van itt az ideje, hogy átgondold, mire is van valóban szükséged és mik azok a költségeid, amelyeken faragni tudsz. Az energiafelhasználás, a közlekedés, az autóhasználat vagy az utazás tipikusan olyan kiadások, amiken évtizedes távlatban akár komoly összeg, több millió forint is megspórolható. Kérdés, hogy mihez kezdj ezzel a pénzzel? Nos, a legjobb az, ha a megtakarításoddal már ma megkezded a felkészülést a nyugdíjas éveidre, hogy később se jelentsen gondot a megszokott életszínvonalad fenntartása. Cikkünkből kiderül, hol tudsz jelentősen spórolni a mindennapokban és miként vágj bele a nyugdíj célú megtakarításba!

(A cikk tartalma frissült: 2023.06.12)

Tudatos spórolás

új kihívások és tudatosabb pénzügyi döntések

Az elszabadult infláció vagy éppen az energiaárak drasztikus emelkedése valószínűleg téged is tudatosabb pénzügyi döntésekre sarkall. Míg korábban talán észre sem vetted, ha égve maradt a villany egy használaton kívüli helyiségben, ma rohansz lekapcsolni. A tankolás pedig már nemcsak egy unalmas sablontevékenység, hanem komoly anyagi kiadás is lehet.

Ezzel együtt vannak pozitív hozadékai is a nehézségeknek. Minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik napjainkban ugyanis az alternatív megoldásokra. Különösen a fűtésben és a hűtésben keresik sokan az olyan fenntartható megoldásokat, mint a napelem vagy a geotermikus hűtés/fűtés. Ezzel párhuzamosan az elektromos autók piaca is óriási ugrást mutatott az elmúlt pár évben.

ezek a leghatékonyabb spórolási tippek

fűtés lecsavarása

Már azzal is komoly összegeket spórolhatsz meg, ha csak egyetlen fokkal alacsonyabbra fűtöd az otthonodat, mint korábban. Egy teljes szezonban ez bizony súlyos tízezreket hagyhat a pénztárcádban. Tovább növelheted a megtakarítást, ha programozható termosztátot használsz. Egy ilyen készülékkel tetszés szerint beállíthatod, hogy mikor menjen a fűtés és mikor kapcsoljon ki. Még jobb, ha WiFi-s szabályozót vásárolsz, mert ezzel bárhol, bármikor ideális hőfokot tarthatsz az otthonodban.

lámpák lekapcsolása

Bár a korszerű LED-izzók fogyasztása összehasonlítatlanul alacsonyabb, mint az elavult halogénizzóké, feleslegesen ezeket sem érdemes égve hagyni. Egy teljes éjszakán át világító lámpa rendesen megcsavarja a villanyórát, ráadásul környezetvédelmi szempontból sem előnyös. Amennyiben még nem tetted meg, most van itt az ideje LED-izzókra váltani, azok közül is úgynevezett dimmelhető típusokra, melyeknek a fényereje igény szerint állítható.

csapok elzárása

Egy átlagos négytagú család egy nap minimum nyolcszor mos fogat, és legalább egyszer elmosogat valaki. Rengeteg víz megy pocsékba, ha nem zárod el a csapot, amíg tisztítod a fogaidat vagy az edényeket. Apróságnak tűnhet, de egy év alatt, pláne tíz év alatt, már szemmel látható összeget engedsz a lefolyóba. A mosogatás és a fogmosás során a hőfokkal is tudsz játszani: nem biztos, hogy mindig meleg vízre van szükséged ezekhez a tevékenységekhez.

moss és mosogass okosan

Még az igazán korszerű, A+++ energiaosztályba tartozó mosogató- és mosógépek is jelentős áramfogyasztással bírnak, ha sokat használod őket. Hogyan tudod ezt elkerülni? Úgy, hogy nem indítasz el egy mosást, mosogatást, ha van pár koszos ruha vagy tányér, inkább várd meg, amíg összejön egy nagyobb adag és akkor láss hozzá. Mindenképp használd a gyártó által meghatározott leginkább energiahatékony programot, vagy ha nincs ilyen, akkor a lehető legalacsonyabb hőfokot.

a főzőlappal is spórolhatsz

Ha tudatos spórolásról van szó, aligha a főzőlap jut először az eszedbe. Pedig az elektromos áramot használó modellek, illetve az indukciós főzőlapok bizony jelentős energiahasználatot eredményezhetnek. Ezért optimalizálhatod a főzőlap teljesítményét: használd mindig az edény méretének megfelelő lapot.

húzd ki a dugót

Az otthonok nagy részében a háztartási gépek vagy éppen a telefontöltők állandóan be vannak dugva, vagyis áramot fogyasztanak. Ez akkor is igaz, ha úgynevezett stand-by (készenléti) módra váltanak. A tévé, a beltéri wifi egység, a laptop vagy a mikró ilyenkor is felveszi az áramot, akárcsak a telefontöltő, ha nincs készülékhez csatlakoztatva. Így amikor csak teheted, húzd ki a konnektorból az eszközöket vagy válassz billenőkapcsolós elosztót.

hűts tudatosan

A hűtő és a fagyasztó energiafogyasztása nagyon jelentős, ezek a készülékek ráadásul éjjel-nappal működésben vannak. Ezen változtatni aligha tudsz, még sincs minden veszve. A hűtő fogyasztását úgy tudod csökkenteni, ha nem a leghidegebb fokozatra állítod, hanem például közepesre. A fagyasztó esetében pedig az számít bevett módszernek, ha soha nem hagyod eljegesedni. A felgyülemlett jég ugyanis jelentősen növeli az áramfogyasztást.

közlekedj olcsóbban

A jelenlegi üzemanyagárak mellett mindenképp érdemes elgondolkodni egyéb megoldásokon. A tömegközlekedés remek választás, hiszen egy tank üzemanyag árából szinte az egész havi utazásod megoldható. Amennyiben pedig az egészségedért is tenni akarsz, válts kerékpárra. Nem mindenki teheti meg ugyanakkor, hogy letegye a kocsit. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, számodra az jelenthet pénztárcakímélő megoldást, ha nem egyedül utazol.

bánj tudatosan a megspórolt pénzzel!

A fenti tippekkel akár havi több tízezer forintot is megspórolhatsz, érdemes azonban ezt az összeget még tovább növelni. Sőt, ha távlatosan gondolkodsz, jó döntés, ha már most elkezded az idős korra való takarékoskodást. A hosszú távú megtakarítások remek megoldást jelentenek a nyugdíjas évekre, hiszen évek, évtizedek állnak rendelkezésedre, hogy tetemesebb összeget halmozz fel.

Ahhoz, hogy idős korodban is fenntarthasd a megszokott életszínvonaladat, nagyon fontos már most megalapoznod az anyagi biztonságot. A rendszeres díjas nyugdíjbiztosítással már kisebb összeggel - akár havi 10 ezer forinttal - is belevághatsz a takarékoskodásba.

A K&H nyugdíjbiztosítás 3 az 1-ben megoldást kínál: befektetés, nyugdíj-előtakarékosság és életbiztosítás. Hozzon bármit is az élet, a saját és szeretteid anyagi biztonsága garantálva lesz. Ráadásul az állam a nyugdíjbiztosításodat befizetésed alapján évi maximum 130 000 forint adójóváírással is támogatja. Ráadásul, a lejárati szolgáltatás során sem a 15%-os kamatadót, sem a 13%-os szociális hozzájárulási adót sem kell megfizetni.

Ha kíváncsi vagy, mennyi nyugdíjra számíthatsz, számold ki a várható összeget a K&H nyugdíjkalkulátorral. Például, amennyiben 35 évesen, havi 20 ezer forinttal (ennyit a fenti tippekkel meg tudsz spórolni) vágsz bele a nyugdíj-előtakarékosságba, mire eléred a 65 éves nyugdíjkorhatárt, közel 14 millió forint gyűlik majd össze a számládon (a befektetési teljesítmény vonatkozásában éves 5% hozamot feltételezünk). Ebből a pénzből fedezheted a mindennapi kiadásaidat idős korodban, vagy éppen támogathatod belőle unokáidat, gyermekeidet!

Tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról & vágj bele az öngondoskodásba időben!

K&H nyugdíjbiztosítás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A biztosítás részleteit a szerződési feltételek, míg a promóció és az ajándék átvételének feltételeit a vonatkozó kampánytájékoztató és a záradék tartalmazza, amely megismerhető a K&H Bank fiókjaiban és a kh.hu internetes oldalon. Leendő befektetőként figyelmesen vizsgálja meg a biztosítás szerződési feltételében foglaltakat, különösen az adójóváírásra való jogosultság feltételeit. A biztosítási szolgáltatást a K&H Biztosító nyújtja.