& TE? miből fogsz megélni nyugdíjas korodban?

szeretnéd megalapozni az önfeledt idős éveidet? tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról!
2022. november 22.
Téged is foglalkoztat a gondolat, hogy miből fogsz megélni nyugdíjas korodban? Nem vagy egyedül, hiszen az átlagos élettartam növekedésével és a társadalom idősödésével egyre kevésbé fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. Érdemes időben felkészülnöd arra, hogy a nyugdíjas éveidben az életszínvonalad az általad elvárt szinten maradjon. Ne feledd, minél előbb vágsz bele, annál kevesebb havi megtakarítás mellett teremtheted meg nyugdíjas éveid anyagi biztonságát. Milyen lehetőségeid vannak? A cikkünkből kiderül!

(A cikk tartalma frissült: 2023.02.23.)

Nyugdíj megtakarítás

miért nem lehet elég korán kezdeni az öngondoskodást?

A megtakarításaidat leginkább a folyamatosan képződő jövedelmedből tudod félretenni. Ha időben elkezded az öngondoskodást, akkor több idő áll rendelkezésedre, hogy felépítsd idős korod anyagi biztonságát. Viszont, ha későn ébredsz rá ennek fontosságára, akkor nagyobb összeget kell félretenned, ami adott esetben komolyabb anyagi megterhelést jelenthet számodra.

mire lesz elég a nyugdíjad?

Korábban hosszú ideig a nyugdíjakat a bérek emelkedésének mértékével növelték. Az utóbbi időben tértek át az inflációt követő nyugdíjemelésre, amelynek következtében az elmúlt évtizedben a nyugdíjak értéke sokat romlott.

A KSH adatai alapján 2021-ben Magyarországon 2,03 millió fő volt az öregségi nyugdíjban részesülők száma. Közülük valamivel több, mint 63 ezren kaptak 40 ezer forintnál is kevesebb összeget havonta, 270 ezren részesülnek 40-80 ezer forint közötti összegben, 300 ezer forint feletti összeget pedig 81 ezren kaptak. A legtöbben - közel 70 százalék - a köztes tartományba tartoznak, ők a tulajdonképpeni átlagnyugdíjasok, akik havonta 80-300 ezer forint közti összegből élnek.

nyugdíjas évek: mennyi időre kell megteremteni az anyagi biztonságot?

Végezzünk el pár számítást, amelyekből jól láthatóvá válik, hogy miért érdemes időben elkezdeni az öngondoskodást. A számítások elvégzésében a K&H nyugdíjkalkulátora lesz a segítségünkre. Általánosságban elmondható, hogy aki most az 55. életévében jár az 30%, míg a mai 30 évesek átlagosan 50% jövedelemcsökkenésre számíthatnak nyugdíjas éveikre. Ezt az összeget kell pótolniuk, ha nem szeretnék, hogy életszínvonaluk csökkenjen.

Alább vizsgáljunk meg 3 élethelyzetet:

  1. Pályakezdő / fiatal felnőtt (35 éves férfi, 340 ezer forint nettó havi jövedelemmel)
  2. Középkorú dolgozó (családos nő, 40 éves, 400 ezer forintos fizetéssel)
  3. A nyugdíjkorhatár előtt álló 54 éves férfi, 500 ezres jövedelemmel

Az 1.) esetben akár 190 ezer forintja is lehet nyugdíjból a fiatalembernek, jelenlegi jövedelméhez azonban még havi 150 ezer forintot kell megtakarításokból előteremtenie nyugdíjas koráig. Erre van 30 éve. A férfiak átlagos életkora 79 év, tehát 14 évet töltene el nyugdíjasként – ha nem emelkedik a nyugdíjba menetel mostani életkora.

A 2.) esetben 233 ezer forintos nyugdíjra számíthat a hölgy, jelenlegi jövedelméhez még havi 167 ezer forintot kell valamelyik megtakarítási forma segítségével előteremtenie nyugdíjas koráig, hogy ne romoljon az életszínvonala. Erre van 25 éve. A nők átlagos életkora 83 év, tehát 18 évet töltene el nyugdíjasként – ha nem emelkedik a nyugdíjba menetel korhatára.

A 3.) esetben 335 ezer forintos nyugdíjra számíthat emberünk, a jelenlegi jövedelméhez még 165 ezer forintot kell megtakarításból biztosítania, hogy életszínvonala ne csökkenjen. Erre a nyugdíj előtakarékosságra rendelkezésre áll 11 év. Várhatóan 14 évet töltene el nyugdíjasként.

A kalkulátor eredményeiből jól látható, hogy nem mindegy, mikor kezded el a nyugdíj-megtakarítást, hiszen, ha a nyugdíjban eltöltendő évek számával felszorzod a kieső jövedelem összegét, akkor láthatod, hogy mekkora összegre lesz szükséged.

milyen nyugdíj-megtakarítási formák léteznek?

Alapvetően három, államilag is támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma közül választhatsz:

  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  • nyugdíjbiztosítás

A fenti nyugdíj-előtakarékossági megoldások legnagyobb előnye, hogy az állam 20 százalékos adójóváírással ösztönzi a nyugdíjcélra történő takarékoskodást, amelynek köszönhetően az átlagosnál magasabb hozamra tehetsz szert.

önkéntes nyugdíjpénztár

A legtöbb nyugdíjcélú megtakarítás ebben a formában található, mivel ez a legrégebbi és korábban a vállalati cafeteria rendszerek közkedvelt eleme volt. Itt a kiválasztott nyugdíjpénztár kezeli a befektetésedet úgy, hogy a kockázatvállalási hajlandóságod szerint választható portfólióba kerül a pénzed. A portfólión belüli vagyonkezelés fő szempontja a biztonság.

Ebben a formában az éves szinten maximálisan igényelhető állami támogatás a befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 150 ezer forint.

nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

Ez egy speciális, nyugdíjcélú öngondoskodási megoldás, tulajdonképpen egy hosszú távú értékpapírszámla. Működésének lényege az, hogy önállóan dönthetsz mikor és mennyi összeget fizetsz be a számládra, szabadon vásárolhatod meg és változtathatod a befektetési termékeket. Akkor javasoljuk számodra, ha rendelkezel befektetési ismeretekkel és van időd rendszeresen foglalkozni vele.

Ebben a formában az éves szinten maximálisan igényelhető állami támogatás a befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint.

nyugdíjbiztosítás

Előnye a nyugdíjpénztárral szemben az, hogy te döntheted el, milyen befektetési alapokba kerüljenek a befizetéseid. A NYESZ-hez képest pedig az, hogy nem egyedül kell kiválasztanod és folyamatosan menedzselned a befektetéseidet.

Ebben a formában az éves szinten maximálisan igényelhető támogatás a befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 130 ezer forint.

Fontos, hogy több nyugdíjcélú megtakarítás esetén (például, ha nyugdíjbiztosításod is van, de mellette önkéntes nyugdíjpénztár tag is vagy) az összes adójóváírás nem lehet több egy évben, mint 280 ezer forint.

mikor érdemes elkezdeni félretenni a nyugdíjas éveidre?

A válasz röviden: most! A K&H nyugdíjkalkulátorából azonban további hasznos információkhoz juthatsz.

Ajánlott életkor tehát nincs, ám azt javasoljuk, amint úgy látod, hogy hosszú távon félre tudsz tenni havi jövedelmedből, vágj bele a nyugdíjcélú megtakarításba.

Fontos információ, hogy a most megkötött nyugdíjbiztosításod lejárata nem változik a nyugdíjkorhatár esetleges változásával, tehát a megtakarított összeget megkapod a megkötéskor érvényes nyugdíjkorhatár időpontjában. Továbbá, ez a megtakarítás adómentesen örökölhető.

A K&H rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást úgy állítottuk össze, hogy teljes körű szolgáltatásaival minden ügyféligényt kielégítsen. Számold ki a K&H nyugdíjkalkulátor segítségével, mennyi nyugdíjra számíthatsz és tervezd meg a jövődet, hogy időskori éveidben is gondtalanul élhess!

Tudj meg többet a K&H rendszeres díjas nyugdíjbiztosításról!

K&H nyugdíjbiztosítás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A biztosítás részleteit a szerződési feltételek, míg a promóció és az ajándék átvételének feltételeit a vonatkozó kampánytájékoztató és a záradék tartalmazza, amely megismerhető a K&H Bank fiókjaiban és a kh.hu internetes oldalon. Leendő befektetőként figyelmesen vizsgálja meg a biztosítás szerződési feltételében foglaltakat, különösen az adójóváírásra való jogosultság feltételeit. A biztosítási szolgáltatást a K&H Biztosító nyújtja.