lakásvásárlás stresszmentesen: hogyan kerüljük el a buktatókat?

2019. szeptember 04.
Ha apró repedéseket fedezünk fel álmaink leendő otthonában a falon, nem kell egyből megijednünk. Ám ettől függetlenül nem árt tisztában lennünk azzal, mi az ártalmatlan hiba, és melyik takar komolyabb szerkezeti problémát. Azért, hogy a lakásvásárlás valóban stresszmentes legyen, összegyűjtöttük, mi mindenre kérdezzünk rá, mielőtt aláírnánk a szerződést.

(A cikk tartalma frissült: 2022.09.12.)

lakásvásárlás stresszmentesen: hogyan kerüljük el a buktatókat?

mindig kérjük le a tulajdoni lapot! 

Mindenek előtt mindig kérjük le a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapját! Ezt már online, az ügyfélkapun keresztül is könnyedén elintézhetjük a Földhivatal nyilvántartása alapján. Lehetséges, hogy dokumentumtípustól függően ez pár ezer forintunkba kerül majd, de ez még mindig elenyésző költség például a szándéknyilatkozat aláírásakor vagy a foglaló letételekor kiadott több százezer forinthoz képest.  

Többek között azt is le tudjuk ellenőrizni, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak/ háznak, illetve, hogy az adott ingatlanra bejegyeztek-e olyan jogot, ami a mi tulajdonszerzésünket akadályozza, korlátozza. 

 tipp!

A tulajdoni lap alapján arról is hiteles tájékoztatást kapunk, hogy a kiszemelt ingatlan nem áll-e végrehajtás alatt. Ez azért fontos, mert ilyen esetben a bankok nem folyósítanak hitelt a lakásvásárláshoz!

 

vigyünk magunkkal „szakit”! 

Járjunk utána annak is, hogy a lakás mikor és milyen mértékben lett utoljára felújítva. Érdemes lehet felmérni mind a falak, az elektromos hálózat és a vezetékek állapotát. A biztonság kedvéért nem árt, ha vásárlás előtt mindezek felderítésére egy statikussal és más szakemberrel, villany-, illetve víz- és gázszerelővel is megnézetjük az épületet. Családi ház esetén pedig érdemes lehet egyeztetni egy tetőfedővel is, mert egy sérült vagy rossz tető felújítása könnyen elérheti a milliós költséget is.

Gyors, „költségkímélő” felújítások után például nem egyszer tapétával próbálják eltakarni a statikai repedéseket. Egy repedés a falon például lehet egyszerű, ártalmatlan vakolati sérülés, de ugyanakkor utalhat komoly szerkezeti problémára is, ezért fontos, hogy mindig statikus ellenőrizze, aki a repedések kinézetéből, irányából, nagyságából meg tudja mondani, hogy mi a repedés oka. Az ingatlanba belépve a dohszag is figyelmeztető jelzés lehet, ahogy a repedések mellett süllyedés, vizesedés és penészesedés és is. 

 tipp!

Minden esetben ellenőrizzük, vagy ha mi nem értünk hozzá, ellenőriztessük általunk hívott szakemberrel, leendő otthonunk további szerkezeti megoldásait! Például: miből készültek a falak (téglából vagy mészkőből, ami a szigetelés miatt fontos), milyen állapotban van a tető, a nyílászárók, az alap, a födémek, a gázvezetékek és a kémények.

 

vizsgáljuk meg a ház pénzügyi helyzetét!

Ha társasházba költöznénk, az ingatlan megvásárlása előtt mindenképpen érdemes konzultálni a közös képviselővel vagy a társasházkezelő cég munkatársaival, többek között a ház pénzügyi helyzetével kapcsolatban. Például nyugodtan rákérdezhetünk, hogy milyen cserék, felújítások történtek a közelmúltban. Ha van lift, az milyen időközönként romlik el, és mennyibe kerül a háznak a szerelése, karbantartása. A szomszédok pedig rendesen fizetik-e a ház működtetésével járó díjakat, illetve mekkora tartozása van a társasháznak. 

Érdeklődjünk arról is a közös képviselőnél, hogy milyen renoválások várhatók a jövőben, lesz-e mondjuk tetőjavítás, szigetelés vagy kertrendezés, ami hamarosan komolyabb célbefizetéssel vagy hirtelen megemelkedő közös költséggel járhat. Elképzelhető, hogy a lakástörlesztő részlettel együtt ez nekünk már túl nagy anyagi terhet fog jelenteni. 

derítsük fel, hogy vannak-e speciális, az épületet érintő szabályok!

Ha mondjuk műemléki védelem alatt álló házba, vagy más építészeti értéket képviselő ingatlanba készülünk költözni, számoljunk vele, hogy egy ablakcsere, bővítés vagy egy klímafelszerelés nem lesz egyszerű feladat. Ilyenkor speciális szabályok írhatják elő, hogy például cserélhetünk-e ablakot, ha igen, milyenre, lehet-e kívülről szigetelni az épületet, klímát felszerelni vagy beépíteni a tetőteret. 

Az előbbieken kívül érdemes megnézni a kerület adott részére vonatkozó szabályozási terveket is, ahogy azt is, hogy milyen átépítések, beruházások, nagyobb épület-vagy útfelújítások várhatók a környéken. Elképzelhető, hogy ezek hosszú időre megkeserítik az életünket, de idővel több szempontból is értékesebbé teszik az ingatlanunkat. 

beszélgessünk a szomszédokkal!

Indokolt elővigyázatosságból alaposan áttanulmányozni a leendő ingatlannal kapcsolatos összes elérhető tanúsítványt, iratot és hivatalos dokumentumot, ugyanakkor szintén fontos biztosíték lehet, ha kikérdezzük a szomszédokat is. Ők sok hasznos információt árulhatnak el nekünk, ami nem derül ki a papírokból. Például mely napszakban és általában mennyire nehéz parkolóhelyet találni a környező utcákban, milyen a lakóközösség, vannak-e zöldterületek a közelben, illetve mennyire érzik magukat biztonságban a környéken. 

nézzük meg a lakást többször is!

Hiába kap el Bennünket a lelkesedés, amikor végre megtaláljuk a megfelelő lakást, a megvásárolni kívánt ingatlant látogassuk meg többször is! Az első megtekintés után legalább két napszakban próbáljunk hosszabban elidőzni benne. Lehet, hogy nem is olyan világos a reggeli és délelőtti órákban a lakás, ahogy eleinte ígérték nekünk? Vagy pont bántóan kellemetlenül tűz be a nap? És hiába néznek az ablakaink mellékutcára, esténként, amikor otthon pihennénk, valójában itt is állandó és elviselhetetlen a zaj és a forgalom? 

És végül a vásárlás előtt fontos, hogy legalább egy alkalommal az összes döntéshozó jelen legyen, hogy végül olyan döntés szülessen, ami mindenkinek megfelel.

K&H lakáshitelek – THM: 6,6–7,3%

 

Úgy érzed jó döntést hoztál és szeretnéd a lakáshiteledet is hasonló alapossággal kiválasztani? Tudj meg többet az induló díjkedvezményekkel igényelhető K&H lakáshitelekről és spórolj időt lakáshitel szakértőink támogatásával!

K&H lakáshitelek

Tudj meg többet az Ingatlanhirdetés Figyelő app-ról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további részletek

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő QR-kód

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése.  A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, az aktuális K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Hirdetmény, forint alapú K&H üzleti feltételű lakáshitel hirdetmény, K&H lakáscélú hitelek állami támogatással és K&H lakáscélú hitelek állami támogatással extra hirdetmény valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.  A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év