rendszerezd a pénzügyeidet és tegyél félre többet!

2018. december 12.
Nem vagy egy túlköltekező típus, mégis úgy érzed, lehetnének szervezettebbek a pénzügyeid? Most ehhez szeretnénk 5 hatékony tippet adni, amelyek nem is igényelnek nagy odafigyelést!

rendszerezd a pénzügyeidet és tegyél félre többet!

készpénzes vagy bankkártyás vásárlás?

Egyre digitalizáltabb a hétköznapi fogyasztásunk, beleértve a pénzkezelést is. A készpénzes vásárlások háttérbe szorulnak, helyüket pedig a bankkártyás vagy a mobillal történő fizetés veszi át. Sokan tartanak azonban attól, hogy bankkártyás fizetés esetén „könnyebben” folyik ki a pénz a kezeik közül. Ez azonban nem feltétlen kell, hogy igaz legyen!

A bankoknál igényelhető olyan szolgáltatás, amely SMS-ben értesít minket minden költésünkről, vagy ha egy bizonyos összeg fölött költünk – ez saját magunk tudjuk beállítani –, így könnyedén nyomon követhető, hogy melyik üzletben mennyi pénzt hagytunk ott, és mekkora összeg maradt még a bankszámlánkon.

Emellett online az e-bankunk felületén vagy a mobilbankunkban is nyomon követhetjük költéseinket, ráadásul sokkal egyszerűbben, mintha a vásárlások után a blokkokat kellene őrizgetnünk, és azok alapján egyesével összeszedni a kiadásainkat.

használjunk kiadáskezelő mobilalkalmazásokat!

Fontos, hogy haladjunk a korral, és kezdjük el okosan használni az új eszközöket is. Utóbbiak közé tartoznak a kockásfüzet utódjaként megjelent büdzsékezelő mobil applikációk, amik gyorsan megbízható társunkká válhatnak a spórolásban! Az appok segítségével látványosan, diagrammok formájában követhetjük a kiadásokat, a készpénzes és kártyás költéseket, sőt még további tippeket is kaphatunk a spóroláshoz! A Mint-et, a Pocket Guard-ot vagy a magyar nyelvű Koin-t például érdemes kipróbálni.

 tipp!

A mobilappokhoz hasonlóan a K&H tervező megtakarítási számla is segítségünkre lehet céljaink elérésében: a K&H e-bankban többek között olyan célokat tűzhetünk ki, mint a nyaralás, az autóvásárlás vagy épp a lakásfelújítás. A könnyen kezelhető felületen megtervezhetjük és napról napra nyomon követhetjük megtakarításainkat, a céljaink eléréséhez szükséges időt és összeget. Ha pedig hosszú távú céljaink vannak, akkor a K&H rendszeres befektetési program a megoldás.


vizsgáld felül a biztosításaidat!

Mind a túl-, mind az alulbiztosítottság problémás. A biztosítások hiányát, vagy nem megfelelő szintjét sokszor csak akkor érzi meg az ember, amikor baj van. Ha alulbiztosított például a lakásod, az azt jelenti, hogy kár esetén a kártérítés összege nem fedezi a valós értéket, hiszen a szerződés régi, azóta több átalakítás, esetleg felújítás is történhetett az ingatlanodban, amely növelte annak értékét, esetleg új eszközök lettek beszerezve, amelyekre nem lett kiterjesztve a biztosítás, ezek értékével nem lett emelve a biztosítási összeg.

Másrészről viszont túlbiztosítottá is válhat valaki, főleg akkor, ha változás állt be az élethelyzetében vagy a vagyontárgyaiban, de a biztosításán nem változtatott. Érdemes ezért időnként leülni (legalább évente), és alaposan végignézni az összes szerződésünket a vonatkozó feltételekkel és költségekkel együtt, majd körbenézni a piacon és megtudni, hogy vannak-e jobb ajánlatok a mostani élethelyzetünkre vonatkozóan. Pár konstrukció cseréjével többet lehet spórolni, mint gondolnánk…

 tipp!

Úgy érzed, nem terjed ki a biztosításod minden szükséges elemre? Akkor ismerd meg a K&H lakás, autó és utasbiztosításait és kösd meg online, pár perc alatt!


mi a helyzet az előfizetéseiddel?

  • Ha szívesen TV-zel, és még előfizetsz műsorújságra, érdemes megfontolni, hogy valóban előveszed-e még, vagy már inkább online tájékozódsz, vagy esetleg a TV-box saját műsorkínálatát böngészed-e gyakrabban?
  • A TV-előfizetés típusát is érdemes megnézni, pláne ha csak 2-3 csatornát nézel rendszeresen, akkor szükséged van-e az 50+ csatornát tartalmazó csomagra, vagy inkább online szolgáltatókra lenne érdemes előfizetned?
  • Mobiltelefon-előfizetés esetén ma már hűségidő nélkül köthetők olyan szerződések, amelyek igazodnak a szokásaidhoz: sokat netezel és keveset telefonálsz, vagy épp ellenkezőleg? Számolj utána, melyik éri meg jobban számodra.

A sor hosszasan folytatható, de a lényeg röviden összegezhető: érdemes évente átgondolnunk, hogy milyen rendszeres kiadásaink vannak, és a saját szokásainkat figyelembe véve optimalizálni előfizetéseinket.

mit tud a bankszámlád?

Te is azok közé tartozol, akik idegenkednek a pénzügyektől, vagy úgy érzik, nincs idejük ezzel foglalkozni? Pedig érdemes pontosan tisztában lenni az általad használt számlacsomag kedvezményeivel és költségeivel, mert így tudatosan csökkentheted azokat a plusz kiadásokat, melyek egy kis odafigyeléssel kikerülhetőek lennének (például más bank ATM-jéből készpénz felvétel, ami szinte minden esetben magasabb költségekkel jár, mintha a saját bankodtól vennél fel készpénzt). Igazán nem nagy fáradtság a szolgáltatás részletes áttanulmányozására fordított 1-2 óra, havi több ezer forint megtakarításért cserébe?

Tudj meg többet a K&H bankszámlacsomagjairól és igényeld gördülékenyen, online a szokásaidhoz/elvárásaidhoz leginkább illő szolgáltatást!

K&H bankszámlák