rendszeres megtakarítástól a portfólióépítésig – 1. lépés

befektetés indításán gondolkodsz? vedd fel velünk a kapcsolatot!
2020. január 17.
Belevágnál a takarékoskodásba, mert végre félre tudsz tenni, vagy most kristályosodtak ki a céljaid? Tudatos tervezéssel eljuthatsz a bankszámlán gyűjtögetett pénztől egészen a portfólióépítésig is. De hogyan kezdj hozzá, ha most indulnál el az úton?

rendszeres megtakarítástól a portfólióépítésig 1. lépés

1. lépés: a biztonsági tartalék képzése

Ha egyáltalán nincs még félretett pénzed, akkor elsőként célszerű egy biztonsági tartalékot képezni. Bármikor és bárkivel történhet ugyanis váratlan esemény: például elromlik egy drágább műszaki kütyü, drágább albérletbe kénytelen költözni, beteg lesz és emiatt hosszabb időre kiesik a munkából, vagy állás nélkül marad. A közös mindegyikben az, hogy ilyenkor hirtelen lesz szükség nagyobb összegre.

mi a megoldás?

Ebben az esetben olyan megtakarítási formát célszerű választanod, ami gyorsan hozzáférhető és biztonságos. Gondolhatnád, hogy otthon a fiók mélye vagy a párnahuzat épp ilyen hely, ám egy megtakarítási számla ennél sokkal jobb ötlet.

  • a megtakarítási számlák, ahogy a nevükből is látszik, takarékoskodásra vannak kitalálva
  • érdemes ezeken keresztül felhalmozni pénzt, és jutalmul a sima folyószámlához képest valamivel több kamatot ad a bank
  • sőt prémium kamatot is kaphatsz rendszeres megtakarítás esetén
  • vannak olyan megtakarítási számlák is, amelyek segítségével minden jövőbeli tervedhez külön megtakarítási célt rendelhetsz
  • te határozhatod meg, hogy havonta mekkora összeget szeretnél ide félretenni

ezekre nem árt, ha odafigyelsz:

Az egyik legnehezebb feladat a megtakarítás nagyságának meghatározása. Mennyit célszerű havonta félretenni? Mekkora az ideális összeg a biztonsági tartalékhoz? A válasz adhatná magát, hogy minél több pénzed van ilyen célra félretéve, annál nagyobb biztonságban érezheted magad.  

Igen ám, de ennek lehet negatív hatása is: a mai alacsony kamatkörnyezetben azoktól a megtakarításoktól nem sok hozamot vagy kamatot lehet várni, amelyek célja a mindennapok biztonságának megteremtése. Épp ezért érdemes odafigyelni az erre a célra félretett összeg arányára a teljes portfólióban, ha ugyanis túl nagy a biztonsági tartalék aránya, akkor sok jövőbeni hozamlehetőségről kell lemondani. Az általános gyakorlat az, hogy 6 havi kiadásnak megfelelő összeg legyen a biztonsági céllal félretett megtakarítások nagysága.

Ha elegendő biztonsági tartalékkal rendelkezel, vagy olyan bevételi forrással, hogy a biztonsági tartalék képzése mellett még mindig tudnál félretenni, akkor lépnek életbe a közép- és hosszú távú megtakarítások.

olvasd el a cikksorozat második és harmadik részét is!

Kedvet kaptál a rendszeres megtakarításhoz? Tudj meg többet a K&H rendszeres befektetési programról, amit már kis összegekkel is elindíthatsz!

K&H rendszeres befektetési program

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon.