nyugdíjminimum 2022: tájékozódj, mekkora öregségi nyugdíjra számíthatsz

szeretnéd megalapozni az önfeledt idős éveidet? tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról!
2022. június 13.
Fontos változás, hogy 2022. január 1. napjától az 1957-ben, vagy azt követően születettek számára az öregségi nyugdíjkorhatár kereken 65 évre emelkedett a korábbi 64,5 éves korról - nők és férfiak tekintetében egyaránt. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben a 1957-től születettek napra pontosan akkor mehetnek nyugdíjba, mikor betöltik a 65. életévüket.
A magyarországi nyugdíjkorhatár mindkét nem esetén megegyezik, és ebben eddig sem volt különbség, tehát mind a nők, mind a férfiak azonos életkorban vonulhatnak nyugdíjba 2022-ben is. A nyugdíjra készülők közül azonban kevesen vannak tisztában vele, miért lesz annyi a nyugdíjuk, amennyi és ez hogyan vezethető le a korábbi járulékbefizetéseikből. Te tudod, mennyi öregségi nyugdíjra számíthatsz, és hogyan befolyásolja ezt a nyugdíjminimum?

(a cikk frissült: 2022.07.11.)

Nyugdíjminimum 2022

a nyugdíjrendszer három pillére

A hazai nyugdíjrendszer alapvetően három pillérre épül. Az első pillér az állami rendszer (TB-rendszer), ami a kötelező járulékfizetésen alapul, a nyugdíjakat pedig felosztó-kirovó elven finanszírozza. Ez azt jelenti, hogy az aktív korosztály befizetéseiből fizetik ki az aktuális nyugdíjakat. Ez mindaddig jól működik, amíg sok gyermek születik, sokan dolgoznak és fizetnek járulékot. Gond akkor lehet, ha az aktív korosztály létszáma csökken, a nyugdíjasoké pedig nő.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak alkotják nyugdíjrendszerünk második pillérét. Az önkéntes pénztárak tagjainak befizetéseit befektetik, és a felhalmozott tőkéjük szolgál majd kiegészítő nyugdíjuk fedezeteként.

A befektetési kérdésekben otthonosan mozgó előtakarékoskodók számára jelenthet megfelelő kiegészítő megoldást a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás, mint harmadik pillér. A Nyugdíj-előtakarékossági számlát 2006-tól vehetjük igénybe. Ez egy speciális értékpapírszámla, amelyen saját magunk helyezhetjük el a befizetéseinket. A nyugdíjbiztosítás, mint nyugdíjcélú megtakarítási életbiztosítás 2014-től jelent meg az öngondoskodási megoldások piacán. Mindkettőre egyaránt igaz, hogy az állam, az adott naptári évben befizetett összeg 20%-át a személyi jövedelemadónkból visszafizeti a NYESZ számlára, illetve a nyugdíjbiztosításra. Az előtakarékoskodó a NYESZ esetében nyugdíjba vonuláskor, a nyugdíjbiztosítások esetén a szerződéskötéskori nyugdíjkorhatár (jelenleg 65. életév) elérésekor veheti fel a gyűjtött tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatások összegét azok hozamaival kiegészítve. Mégpedig mindezt kamatadó-mentesen.

Korábban a magánnyugdíj-pénztárak képezték a magyar nyugdíjrendszer negyedik pillérét, azonban az ezekbe való belépési lehetőség 2011-ben megszűnt.

a nyugdíjjal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók 2022-ben

Fontos mérföldkő ez az év, mivel 2022. január 1-jével 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami azt jelenti, hogy aki 1957-ben született (vagy utána), az már csak a betöltött 65. életévének napján vonulhat öregségi nyugdíjba. Magyarországon - sok európai országtól eltérően - nincs különbség a férfiak és a nők nyugdíjkorhatára között. Ám a nők számolhatnak a 40 éves korengedménnyel, a Nők40 program keretében. Ennek lényege, hogy azok a nők is öregségi nyugdíjra jogosultak, életkortól függetlenül, akik legalább negyven év munkaviszonnyal rendelkeznek. Ez természetesen csak egy lehetőség a számukra, a normál előírás szerinti nyugdíjba vonulás is választható.

Emellett az úgynevezett valorizációs szorzók emelkednek, a minimálnyugdíj változatlansága mellett.  A valorizáció azt jelenti, hogy az egyes naptári évek átlagkereseteit, a nyugdíjazás előtti évek kereseti szintjéhez igazítják, tehát a valorizációs szorzók segítségével figyelembe veszik az infláció mértékét a nyugdíj számításánál. A 2022-ben történő nyugdíjmegállapítás esetén a valorizálás a 2020-ben és előtte elért keresetekre vonatkozik, amelyeket a 2021-es kereseti szinthez kell igazítani.

mi és mennyi a nyugdíjminimum?

A nyugdíjminimum az öregségi nyugdíj legkisebb havi összege, amely a résznyugdíjra nem érvényes. A jelenleg megállapított 28 500 forintos összeg 2008. január 1. óta van érvényben, azonban csak igen kevesen kapják ezt az alacsony összeget. A KSH statisztikái alapján az egy főre jutó átlagos nyugdíj 130 000 forint körül mozog.

nyugdíjminimumhoz kötött ellátások

A megállapított nyugdíjminimumnak nincs érdemi szerepe a havi nyugdíjak megállapításánál, ennek összege eléggé elmarad minden megélhetési számítás mértékétől. Ezzel szemben sok más területen a nyugdíjminimum képezi a juttatások alapját:

  • méltányossági nyugdíjak (egyedi élethelyzetekben történő segítség, egyedi kedvezmények rászorulóknak)
  • szociális ellátások (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az időskorúak járadéka, a települési támogatás, a közgyógyellátás, stb.)
  • egészségbiztosítási ellátások (pl. baleseti táppénz)
  • gyermekvédelem
  • családtámogatás

Látható, hogy a nyugdíjminimum az öregségi nyugdíj legalacsonyabb értékének megállapításán túl számos egyéb területen játszik fontos szerepet és ezek összesített költségvetési hatása már olyan számottevő, hogy annak érdemi növelése komoly mérlegelést igényel.

mindent az öregségi nyugdíjról és a nyugdíjminimum kiszámításáról

Az öregségi nyugdíj összege két tényezőtől függ:

  • az elismert szolgálati időtől, és
  • az életpálya nettó havi átlagkereseteinek összegétől.

Sokan gondolják úgy, hogy a nyugdíjuk az utolsó havi nettó átlagkeresetük 70-80%-a körül alakul majd, azonban a nyugdíjmegállapítás során – ha az 2022-ben történik – az életpálya átlagkereset számításakor az 1988-2022 közötti időszak, vagyis az elmúlt 34 év kereseteit fogják figyelembe venni.

A nyugdíj induló összegének számítási képlete egyszerűnek tűnik:

Nyugdíj = számított nettó havi életpálya átlagkereset (Ft) x nyugdíjszorzó (%)

 tipp!

Tudd meg, mennyit lenne érdemes félretenned havonta, hogy majd nyugdíjasként is a most megszokott anyagi körülményeket tudd biztosítani magadnak! Használd nyugdíjkalkulátorunkat, kérj visszahívást vagy foglalj időpontot, szakértő tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésedre személyes ügyfélpontjainkon.


nyugdíj célú megtakarítások adókedvezménye

2014. év elejétől ismét lehetőséged van adójóváírást érvényesíteni a nyugdíjbiztosításokra. A befizetett biztosítási díj 20%-ára rúgó éves kedvezményt nem fizetik ki neked, hanem a választott megtakarításod számláján közvetlenül írják jóvá ezzel növelve a tőke értékét. Az állami segítséget kihasználva tehát még inkább érdemes minél előbb elkezdeni a nyugdíjcélú takarékoskodást!

Az adójóváírás az éves befizetések 20%-a, maximum 280 ezer forint lehet, amely termékenként az alábbiak szerint oszlik meg:

  • nyugdíjbiztosítások maximuma 130 ezer forint/év
  • nyugdíj-előtakarékossági számla maximuma 100 ezer forint/év
  • önkéntes nyugdíjpénztár maximuma 150 ezer forint/év

Tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról!

K&H nyugdíjbiztosítás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A biztosítás részleteit a szerződési feltételek, míg a promóció és az ajándék átvételének feltételeit a vonatkozó kampánytájékoztató és a záradék tartalmazza, amely megismerhető a K&H Bank fiókjaiban és a kh.hu internetes oldalon. Leendő befektetőként figyelmesen vizsgálja meg a biztosítás szerződési feltételében foglaltakat, különösen az adójóváírásra való jogosultság feltételeit. A biztosítási szolgáltatást a K&H Biztosító nyújtja.