K&H nyugdíj-előtakarékossági számla

 • hosszú távú, államilag támogatott megtakarítási forma
 • a befektetések hozama árfolyamnyereség-, kamatadó-, és szocho mentes
K&H nyugdíj-előtakarékossági számla
K&H nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

részletek

rugalmas

befektetésedet folyamatosan gyarapíthatod, a befizetések gyakoriságát te határozod meg saját élethelyzeted alapján

számlanyitáskor minimálisan elhelyezendő összeg

5 000 forint

adómentes hozzáférés a megtakarításhoz

 • 2012. december 31. előtt megnyitott NYESZ számlák esetén: amennyiben már nyugdíjra vagy jogosult, valamint számládat a számlanyitás évét követő 3. évben, vagy azt követően mondod fel

 • 2013. január 1-jét követően nyitott NYESZ számlák esetén a nyugdíj-jogosultság igazolása mellett, a számlanyitást követő 10. évben vagy azt követően

biztonságos

a megtakarítás biztonságát a BEVA (Befektető Védelmi Alap) garantálja

 • egyéni befizetéseid után 20 százalék, maximum 100 000 forint adókedvezményre leszel jogosult

 • a nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt elérők számára az adókedvezmény összege maximum 130 000 forint

 • minden befizetést követően a befizetett összeg erejéig az első tranzakció díjmentes

 • a magyar nyugdíjrendszer pillérei által nyújtott lehetőségeken túl további hosszú távú megtakarítási lehetőséget biztosít

 • a számlán – a befizetett összeg egyenlegének terhére adott megbízások teljesítéséből származó – befektetési jegyeket, állampapírokat, részvényeket és kötvényeket (együttesen értékpapírokat) lehet elhelyezni

 • a számlán kizárólag forint megtakarításokat helyezhetsz el

 • egy magánszemélynek egy érvényes nyugdíj-előtakarékossági számlája lehet

kinek ajánljuk?

 • aki nyugdíjas éveire öngondoskodással is szeretne készülni

 • aki havonta fix összeggel tudja gyarapítani megtakarítását

 • aki megtakarításai összetételét önállóan szeretné meghatározni

kondíciók

Befektetési és kiegészítő szolgáltatásaira vonatkozó üzletszabályzat
Befektetési szolgáltatások hirdetménye

kapcsolódó információk

NYESZ gyakran ismételt kérdések

miért fontos a nyugdíj előtakarékosság?

A Magyarországon is honos felosztó-kirovó típusú nyugdíjrendszerekben az aktuális befizetésekből fedezik a nyugdíjak kifizetését. Ebben a körforgásban az aktív dolgozók a nyugdíjjárulékuk befizetésével biztosítják a jelenlegi nyugdíjak kifizetését.

 A „nyugdíj-helyettesítési ráta” a nyugdíjak jövedelempótló képességét mutatja. 2018-ban ez az érték Magyarországon 62% volt, tehát az átlagnyugdíjak az akkori átlagfizetések 62%-ának feleltek meg. Az előrejelzések alapján ez az arány - a jelen nyugdíjrendszer változatlansága mellett - csökkenni fog a jövőben. 2035-re 55% alá is lemehet, míg hosszú távon 30% (vagy akár kevesebb) is lehet! Ezek alapján az állami nyugdíj jövedelempótló képessége feltehetően nem lesz elég, emiatt egyre nagyobb a jelentősége a nyugdíjcélú előtakarékosságnak!

mi az a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)?

A nyugdíj-előtakarékossági számla a három, államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási módozat egyike a nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás mellett. A NYESZ lényegében egy sajátos rendeltetésű értékpapírszámla, amihez adómentesen csak nyugdíjba vonuláskor férhetsz hozzá. NYESZ esetén nincs előírt havi megtakarítási összeg, így akkor és annyi pénzt tehetsz rá, amennyit éppen szeretnél. Értékpapír számlaként te magad dönthetsz arról, hogy milyen értékpapírokba fekteted a számlán összegyűjtött pénzedet. Ha a befektetésben segítségre van szükséged, akkor ebben a K&H Bank szakértő tanácsadói lehetnek a segítségedre.

hogyan tudok nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitni?

NYESZ számlát bármikor nyithatsz bármelyik személyes ügyfélpontunkon. Számla nyitásával egyidejűleg minimum 5000 Ft befizetést kell tenned. Ezt követően szabadon eldöntheted, hogy mikor, mennyit, milyen gyakorisággal fizetsz be.

milyen költségei vannak a NYESZ számlának?

A NYESZ számla nyitása a K&H Bankban díjmentes. A befizetések díjmentesek, az értékpapír vétel ill. eladás díját, valamint a számlavezetési díjat a mindenkori érvényes hirdetmény tartalmazza.

valóban adómentes a NYESZ?

Igen, a NYESZ számlán tartott befektetések hozama (kamat, árfolyamnyereség, befektetési alapok hozamai) adómentesek, amennyiben a számla megnyitásától számítva legalább már 10 év eltelt és a számla zárására nyugdíjba vonulás után kerül sor. Az így elért hozamok után nem kell kamatadót, sem szociális hozzájárulási adót fizetned. A részvények után kapott osztalékból viszont a kifizetőhelyek adót vonnak le.

Az éves befizetésed után adóvisszatérítést is igénybe vehetsz, a mindenkori adózási szabályok szerint.

melyek az adómentesség feltételei?

A nyugdíj-előtakarékossági számla adómentes megszüntetéséhez két feltételnek kell teljesülnie:

 1. öregségi nyugdíjra való jogosultság
 2. legalább 10 év tartási idő

mi történik, ha nem tudom teljesíteni az adómentesség feltételeit?

Ha az adómentesség feltételei nem teljesülnek, akkor az SZJA törvény egyéb jövedelemre vonatkozó szabályai szerint adófizetési kötelezettség keletkezhet, továbbá az állam által korábban nyújtott valamennyi előtakarékossági támogatást 20%-kal növelt összegben önadózással vissza kell fizetned, valamint az adott évben állami támogatást már nem vehetsz igénybe.

hogyan igényelhetem az adókedvezményt?

Az adó-visszatérítést évente a személyi jövedelemadó-bevalláskor kell igényelned, és a visszaigényelt összeg a NYESZ számládon kerül jóváírásra, azaz az adóvisszatérítés is gyarapítja a NYESZ számlád egyenlegét.

hogyan tudok értékpapírt vásárolni a számlára?

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy úgynevezett pénzszámlából és egy hozzá tartozó értékpapírszámlából áll. A megtakarítani kívánt összeget a nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlára szükséges átutalnod/befizetned, majd ebből az összegből vásárolhatsz értékpapírokat, amelyeket az értékpapírszámlán írnak jóvá.

milyen értékpapírokat tudok vásárolni a nyugdíj-előtakarékossági számlára?

NYESZ számla esetében a vonatkozó jogszabályban rögzített eszközök közül választhatsz, amik jellemzően lehetnek állampapírok, kötvények, részvények, illetve befektetési alapok jegyei. Fontos tudnod, hogy a NYESZ számla pénzneme mindig forint, azaz forintban denominált (kifizetett) értékpapírokat tudsz vásárolni.

hogyan juthatok a nyugdíj-előtakarékossági számlán lévő pénzhez?

A 2012. december 31. előtt megnyitott NYESZ számlák esetén hozzáférhető az összeg, ha a számla tulajdonosa már nyugdíjra jogosult és számláját a számlanyitást követő harmadik évet követően szünteti meg.

A 2013. január 1-jét követően nyitott NYESZ számlák esetén akkor, ha a számlabirtokos már nyugdíjra jogosult és a számla zárására a számlanyitást követő tizedik évet követően kerül sor.

Ebben a két esetben adómentesen vehető fel a megtakarítás. Az adóterhek megfizetése mellett azonban a megjelölt időszak leteltét megelőzően is fel lehet venni összeget a NYESZ számláról, aminek pontos részleteiről a számlavezető banknál ajánlott tájékozódni.

át tudom vezetni a pénzem a tartós befektetési számlára?

Igen, lehetőség van adómentesen a számlán lévő megtakarításaidat tartós befektetési értékpapírszámlára átvezettetni. Ennek feltétele a nyugdíj-előtakarékossági számlán lévő összeg hiánytalan átvezetése a tartós befektetési értékpapírszámlára, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számla megszüntetése. Ez esetben nem lehet előtakarékossági nyilatkozatot tenni, emellett az átalakítás évében és a megelőző évben igénybe vett előtakarékossági támogatás összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetni.

hány darab NYESZ számlát tudok nyitni?

Egy számlatulajdonos csak egy nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezhet.

örökölhető a NYESZ?

Igen, az öröklés értékpapírokra vonatkozó általános szabályai szerint, azonban nem adható meg haláleseti kedvezményezett, ami azt jelenti, hogy az öröklése hagyatéki eljárás keretében történik. NYESZ számla megöröklése esetén az örökös kérheti az értékpapírok saját értékpapírszámlájára történő transzferálását, vagyis átvezetését.

Figyelmedbe ajánljuk a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi honlapját, ahol hasznos termékleírásokat, összehasonlítást segítő alkalmazásokat (hitelkalkulátor, háztartási költségvetés-számító program) érhetsz el, továbbá megtalálhatod Nyugdíj-előtakarékossági számla című dokumentumát.

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit, a Befektetési szolgáltatásokra és értékpapír műveletekre vonatkozó hirdetmény és a K&H Bank Zrt. Befektetési és kiegészítő szolgáltatásaira vonatkozó üzletszabályzata tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A Bank a kondíciók változtatásának jogát fenntartja. A K&H Bank a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedély száma: PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002., valamint III/41.064-16/2003. számú határozata.
kapcsolat