5+1 tipp, hogy ne bánd meg a lakásvásárlást!

2018. augusztus 17.
A szerelem vak, de lakásvásárlás esetén még álmaink otthonára is érdemes kritikus szemmel nézni, hogy elkerüljük a költséges és kellemetlen buktatókat.

(A cikk tartalma frissült: 2022.10.31.)

5+1 tipp, hogy ne bánd meg a lakásvásárlást!

Új ingatlan, új kaland - egyszerre izgalmas és félelmetes belevágni a lakásvásárlásba. Hosszútávon nyűg helyett azonban a kényelmes és boldog családi élet, vagy akár egy jó befektetés alapja is lehet, ha sikerül megfelelően választanunk. Fogadd meg hasznos tanácsainkat, mielőtt nyélbe ütöd az üzletet:

1. legyünk türelmesek

Szánjunk kellő időt a vásárlásra! A rutinos ingatlanos egy pillanat alatt kiszúrja, ha szeretnénk a lehető leghamarabb túlleni a lakáskeresésen, így könnyen egy igényeinktől vagy a tervezett és ésszerű költségvetéstől eltérő ajánlat mellett dönthetünk. Akármilyen nagy a kísértés, ne kapkodjunk: nézzünk végig minden szóba jöhető ingatlant személyesen! A mai világban az internetes portálok úgyis nagyban megkönnyítik az „előszűrést”.

2. mérjük fel a környéket

Sajnos a leggyönyörűbb lakás is lakhatatlan, ha zajos, túlságosan forgalmas és szmogos környezetben található. Ám az is ugyanolyan kellemetlen, ha nem megoldott a parkolás, nem ideális a tömegközlekedés és a közbiztonság szintje még azt sem engedi meg, hogy a nagyobb gyerekek egyedül találkozzanak a barátaikkal a ház előtti téren. Amennyiben lehetséges, tájékozódjunk a környéken tervezett infrastrukturális beruházásokról is: lehet, hogy azért kapjuk olcsón az ingatlant, mert másfél év múlva egy autópálya kivezető szakasza lesz a közvetlen szomszédunk.

 tipp!
A környék mellett érdemes már előre a szomszédságról is érdeklődni: idősebbek, fiatalabbak, esetleg rendszeresen cserélődő albérlők, netán van kisállatuk is? És persze a személyes állapotfelmérésen is járjunk nyitott szemmel és füllel, hogy a falak és az emeletek közötti áthallás se érjen minket váratlan villámcsapásként.

 

3. minél újabb, annál jobb?

Megnyugtatóan hangzik, hogy frissen adtak át egy épületet, és mi lehetünk a kiválasztott lakás első lakói. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy az ingatlan hibátlan. Ebben az esetben is érdemes megnézni a műszaki adatokat, utánanézni, hogy van-e egyáltalán használatba vételi engedély. Sajnos ilyen esetben nincs olyan, több éve ott lakó szomszéd, aki elárulhatná, hogy egy hangosabb veszekedést valószínűleg ő is hallani fog, valamint a ház alatt futó metró miatt hamarabb megrepedezik majd a vakolat a szokásosnál. Ha pedig annyira új ingatlanra vetettünk szemet, hogy az még építés alatt áll, akkor mindenképp kalkuláljunk valamennyi, akár fél év csúszást is a beköltözés dátumát illetően.

4. tényleg olcsó?

A lakások gyors és látványos átalakítását megörökítő televíziós műsorok azt az illúziót kelthetik, hogy bármilyen ingatlanból mesés otthont varázsolhatunk. Ez óriási tévedés, aminek utólagos felismerése igen fájdalmas lehet: a költségek szinte biztos, hogy meghaladják az előzetes számításainkat; bizonyos szerkezeti hibák nem orvosolhatók; egyes elemek egy társasházban pedig csak közös erőfeszítéssel (és anyagi hozzájárulással) cserélhetők le, és egyáltalán nem biztos, hogy leendő lakóközösségünk összes tagja szívesen hozzájárul a beruházásokhoz. És persze az sem elhanyagolható, hogy mekkora kaliberű felújítási munkálatokat igényel az ingatlan: fűtés korszerűsítést, nyílászáró cserét, falak áthelyezését vagy éppen csak a burkolatok modernizálását. A költségesebb elemek milliókkal növelhetik meg a lakásra költött összeget.

5. alkudozzunk

Az alkudozás sokak számára idegen, sőt kifejezetten kellemetlen helyzet még egy alacsonyabb összegű tétel esetén is. Az ingatlanok esetében azonban komoly összegekről tárgyalunk, igen költséges mulatság galamblelkűnek lenni. Ne várjunk kiemelt bánásmódot az ingatlanosunktól, ez nem az ő feladata. Akár 10%-kal drágábban vásárolhatjuk meg alkudozás nélkül az ingatlant, ami egy 40 milliós lakás esetén 4 millió forintot jelent. Lenne hasznosabb helye is annak a pénznek, nem igaz?

+1 tipp: a megfelelő lakáshitel kiválasztása

Nem tudod egy összegben kifizetni a lakás árát? Tájékozódj alaposan és időben a K&H lakáshitel megoldásait illetően, hogy biztosan semmi ne állhasson az álomotthon megszerzésének útjába!

K&H lakáshitelek – THM: 6,6–7,3%


K&H lakáshitelek

Tudj meg többet az Ingatlanhirdetés Figyelő app-ról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további részletek

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő QR-kód

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése.  A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, az aktuális K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Hirdetmény, forint alapú K&H üzleti feltételű lakáshitel hirdetmény, K&H lakáscélú hitelek állami támogatással és K&H lakáscélú hitelek állami támogatással extra hirdetmény valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.  A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év