ezért éri meg mobiltárcára cserélni a hagyományos pénztárcát

válts K&H-ra és használd digitalizált bankkártyád azonnal!
2023. szeptember 24.
A hagyományos pénztárcákat elhagyhatjuk, ellophatják vagy otthon felejthetjük, arról nem is beszélve, hogy a készpénz használata is egyre inkább háttérbe szorul. Akkor minek is cipelnéd magaddal mindenhova? Szerencsére már jó ideje egyre kevésbé van rá szükség, hiszen a mobiltárca alkalmazások akár képesek kiváltani a klasszikus megoldást. Hogy mi is az a mobiltárca? Olvass tovább, és kiderül, mi mindent tudnak ezek az appok!

Mobiltárca

mi az a mobiltárca és hogyan működik?

A hagyományos pénztárcában általában készpénzt, bankkártyát, hűségkártyákat, személyes iratokat, belépőkártyákat és jegyeket szoktunk magunkkal hordani. Egy mobiltárca ezek többségét képes kiváltani és digitálisan tárolni, elérhetővé tenni bárhol és bármikor. Egy ilyen appban digitalizálhatod a kártyáidat, jegyeidet, belépőidet, így többé egyiket sem kell fizikailag magadnál tartanod.

A digitális pénztárcák többféle módon is működhetnek. A legelterjedtebb módszer az, amikor a bankkártyádat kapcsolod össze az alkalmazással és a virtuális kártyát használod fizetésnél is. Ezen felül létezik még a kifizetett mobiltárca egyenleg, illetve utólagos készpénzes fizetés, ezek azonban kevésbé népszerűek.

Hazánkban jelenleg számos mobiltárca érhető el. A teljesség igénye nélkül ilyen a Google Pay, az Apple Pay (akár Apple Watch-ra is), a Garmin Pay, a Xiaomi Pay és persze az egyes bankok saját appjai.

Magyarországon már kb. 2 millióra tehető a virtuális kártyák száma. Ez a terjedés több okra vezethető vissza. Egyrészt a pandémia alatt megnőtt az igény az érintésmentes fizetésre, azok közül is sokan áttértek erre a megoldásra, akik korábban valamiért ódzkodtak tőle. Másrészt a bankok is egyre inkább népszerűsítik ezt a megoldást, hiszen a felhasználók számára kényelmesebb lehet. A mobiltárcák ráadásul egyre több helyen használhatóak – lényegében bárhol, ahol akad egy POS-terminál.

hogyan működnek a mobiltárcák?

Első lépésben természetesen egy okostelefonra lesz szükséged, ami Android vagy iOS is lehet. Ami fontos, hogy rendelkezzen NFC-funkcióval, de ez általában nem okoz gondot, hiszen évek óta szériafelszereltség a legtöbb telefonban. Az egyes mobiltárca alkalmazások eltérő rendszerigénnyel rendelkeznek, ezt mindenképp érdemes ellenőrizni telepítés előtt.

Ha ez is kész, akkor már csak le kell tölteni a Google Play vagy Apple Store áruházból a megfelelő alkalmazást és hozzá kell adni a kártyádat. Erre is több módszer létezik. A legegyszerűbb az, ha NFC-vel digitalizálod a kártyát: csak tartsd közel a bankkártyát a telefonhoz és az adatok automatikusan átkerülnek. Ha erre nincs mód, akkor kézzel kell beírnod a kártya adatokat, de nagyjából pár percnél ez sem tart tovább. Jellemzően egy PIN-kódot is meg kell adni, ami a biztonságot szolgálja.

 tipp!

Tudtad, hogy ha K&H-s vagy, akkor a K&H mobilbankon keresztül is hozzáadhatod a bankkártyád a mobiltárcához? Így a folyamat még egyszerűbb, hiszen nem kell a kártya adatokat beírnod.


Amikor pedig betérsz egy boltba és fizetni szeretnél, igen egyszerű dolgod van. Győződj meg róla, hogy az NFC be van kapcsolva, majd oldd fel a telefont. Tartsd a készüléket a POS-terminál közelébe, akárcsak a PayPass bankkártyát, és a tranzakció megtörténik. Nagyobb összegű vásárlásnál megeshet, hogy az alkalmazás kéri a PIN-kódot, amit ilyenkor a készüléken kell begépelni.

miért érdemes mobiltárcára váltani?

egy alkalmazás mind felett!

Ha mobiltárcát használsz, akár több bankkártyát is tárolhatsz a telefonodon – és persze kiválaszthatod, hogy melyik legyen az alapértelmezett, nem kell tehát az összeset magaddal vinned.

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy mi történik, ha elfogy a mobilneted, vagy olyan helyen vagy, ahol nincs szolgáltatás. A válasz igazán megnyugtató: a mobiltárca használatához egyáltalán nincs szükség internetre.

Az sem mindegy továbbá, hogy a mobiltárcának és az alkalmazásoknak semmilyen költsége nincs.

A digitális pénztárcák legnagyobb előnye azonban a biztonság. Mivel a plasztikkártyádat nem kell magadnál tartani, nem kell attól sem félned, hogy elveszik vagy ellopják, esetleg megsérül. A mobiltárca extra biztonságot is kínál: beállíthatod, hogy csak arcfelismerés vagy ujjlenyomat-egyezés esetén működjön, a nagyobb értékű tranzakciókhoz pedig PIN-kódot rendelhetsz.

Attól sem kell tartani, hogy a mobiltárca könnyebben hozzáférhető a hekkerek és más bűnözők számára. Az app ugyanolyan biztonságosan működik, mintha a bankkártyádat használnád.

a mobiltárca további funkciói a fizetésen túl
 • akár az összes bank- és hitelkártyádat csatlakoztathatod hozzá
 • autópálya matricát vásárolhatsz vele
 • tárolhatod rajta a hűségkártyáidat is
 • hozzáférhetsz megvásárolt koncertjegyeidhez
 • ellenőrizheted a vásárlásokat és a tranzakciókat
 • könnyebben bejuthatsz egy-egy rendezvényre
 • beválthatsz egyes kuponokat is
 • helyettesítheti a tömegközlekedési jegyeket vagy bérleteket
 • készpénzt vehetsz fel ATM-ből
 • számlákat fizethetsz be a segítségével
 • pénzt küldhetsz bankszámlára/bankszámláról
 • a bevásárlólistáidat is itt kezelheted
mit lehet még a mobiltárcában tárolni?

A hagyományos pénztárca lassan tényleg csak a készpénz tárolására fog szolgálni, hiszen a szolgáltatók azt is lehetővé teszik, hogy a mobiltárcádba az irataidat is elmentsd. Semmi akadálya, hogy digitalizáld a személyi igazolványod, diákigazolványod vagy akár a TB-kártyád, és a telefonodon mutasd be őket.

Amikor repülővel utazol, szintén elég a mobilodhoz nyúlni, hiszen a beszállókártya már ott figyelhet a mobiltárcádban, hasonlóan a vonat-, busz- vagy metrójegyekhez. Ha pedig egy hotelben szállsz meg, a szobakulcsként szolgáló plasztiklapot is hozzáadhatod a virtuális tárcádhoz.

mobiltárca a K&H-nál

K&H-s bankszámla esetén azonnal használhatod valamelyik világszerte is közkedvelt mobiltárca alkalmazást. A bankkártyádat pillanatok alatt hozzáadhatod a Google Pay-hez, az Apple Pay-hez, a Garmini Pay-hez vagy a Xiaomi Pay-hez is.

Ha pedig még nincs K&H bankszámlád, de szeretnéd megtapasztalni a mobiltárca előnyeit, egyszerűen, gyorsan, akár online is tudsz számlát nyitni, az azonnal elérhető bankkártyádat pedig már digitalizálhatod is!

K&H bankszámla csomagok – EBKM: 0,01%
számlavezetés
Betétikártya-szolgáltatás
Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön


Nyiss online számlát & élvezd a digitális bankolás előnyeit!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, az Akció feltételeit a Részvételi feltételek tartalmazza. A részvételi feltételek, valamint a hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Bank a kondíciók megváltoztatásának, valamint az Akció visszavonásának jogát fenntartja.