pénzügyek és mindfulness? használd ki Te is a módszer előnyeit!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2023. szeptember 14.
A mindfulness, amit magyarra éber figyelemként vagy tudatos jelenlétként fordíthatunk, hallatlan népszerűségre tett szert az elmúlt években. Aligha meglepő ez, ha egy pillanatra belegondolunk, hogy milyen sűrű, sokszor kaotikus életet élünk. Egyszerre több minden is zakatol a fejünkben és megoldandó kihívások, megválaszolandó kérdések milliói várnak ránk. Ahhoz, hogy mindig jó döntést hozhassunk, bizony tiszta fejre van szükségünk - és ez különösen így van a pénzügyeink esetében. Cikkünkben bemutatjuk, miként támogat ebben a mindfulness - és hasznos gyakorlási tippeket is adunk.

mindfulness
 

mindfulness, avagy a tudatos jelenlét fontossága

mi is pontosan a mindfulness?

A mindfulness definíciója nem is lehetne egyszerűbb: a figyelmünket szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé irányítani. Az ítélkezésmentes hozzáállás azt jelenti, hogy a tapasztalásunkat nem kommentáljuk és nem értékeljük. De mi számít pontosan tapasztalatnak? Nos, lényegében minden, amit az érzékszerveinkkel felfogunk.

ezért olyan népszerű a mindfulness manapság

A stressz széles körben elterjedt jelenség, ami ráadásul súlyosabb problémák, betegségek forrása is lehet. A mindfulness támogatásával könnyebben kizárhatjuk a negatív érzelmeket és gondolatokat, így akár a stressz-szintünk is csökkenhet. Ez pedig igencsak vonzóvá teszi a módszert a modern ember számára.

a mindfulness gyakorlása

Több jó hírünk is van a jelenlét gyakorlásával kapcsolatban. Számos app és honlap kínál a mindennapokban használható gyakorlati módszereket. Ezek támogatásával könnyen és gyorsan találhatunk használható praktikákat.

A legfontosabb minden gyakorlat során az, hogy koncentráljunk a légzésünkre és az egyik érzékszervünkre az öt közül. Ezt lényegében bármilyen hétköznapi tevékenység során beiktathatjuk. Például vasalás közben álljunk meg egy pillanatra, és figyeljük meg, hogy épp mire gondolunk és milyen érzéseink vannak. A múltban vagy a jelenben kalandozunk éppen? Ezt tudatosítsuk, fogadjuk el az érzéseinket, térjünk vissza a jelenbe, és hagyatkozzunk az érzékszerveinkre. A ruha ráncaira, a fém vagy a műanyag érintésére, a gőz illatára.

így segíti a mindfulness a pénzügyi tudatosság kialakítását

hol hasznosíthatjuk a mindfulness-t a mindennapjainkban?

Először is azt kell megértenünk, hogy minden a jelen pillanatból fakad. A jövő egyértelműen, de a múlt ugyanúgy, még akkor is, ha ez első ránézésre furcsának hat. Ha viszont jobban belegondolunk, a múlt nem más, mint az emlékeink tömkelege, amit a jelenben megélt érzelmeink szemüvegén át tudunk csak nézni. A mindfulness ezért minden egyes döntésünkben szerepet kaphat: sem a múltbéli megéléseink, sem a jövőre vonatkozó vágyaink nem torzítják majd őket.

Mindez az élet számos területén bizonyul kifizetődőnek. Gondoljunk csak például az emberi kapcsolatainkra. Mindegy, hogy a magánéletben vagy a munkánk során kerülünk kapcsolatba valakivel, a róla alkotott véleményünk könnyen tévútra mehet, ha nem tudunk objektív képet alkotni. A mindfulness támogatásával ugyanakkor lerázhatjuk az előítéleteinket és az esetleges irreális elvárásainkat is.

Minden kreatív munkát végző ember tudja, hogy alkotás közben bizony elkalandozik az ember figyelme, ami lassítja és gátolja a cselekvést. A mindfulness ezért kifejezetten hasznos, ha valamilyen kreatív tevékenységben szeretnénk igazán elmélyülni, legyen az írás, zenélés vagy kézművesség. Sőt, ami azt illeti, az éber figyelem mindenfajta feladatnál mankóként szolgál, hogy valóban a kezünk ügyében lévő teendőre fókuszáljunk. Talán mondani sem kell, hogy ez mekkora előnyt jelent a munkahelyen és a háztartásban egyaránt.

Ahogy az is ilyen előny, hogyha a kommunikációnkat csiszoljuk a mindfulness-szel. Lássuk be, gyakran csúszik ki olyasmi a szánkon, amit később megbánunk. És sokszor érezzük úgy, hogy jobb kommunikációval jobb eredményeket értünk volna el. Ha képesek vagyunk a jelenben élni, odafigyelni a pillanatban saját magunkra, ez lényegesen gyakrabban fordul majd elő velünk.

pénzkezelés a mindfulness támogatásával

Anyagi helyzetünk az egyik legkomolyabb stresszfaktor az életünkben, ahol sajnos hajlamosak vagyunk rossz, vagy éppen elhamarkodott döntéseket hozni. Főleg, ha nem tudunk tiszta fejjel gondolkodni, mert a múltban szerzett rossz tapasztalataink miatt tele vagyunk kételyekkel és félelmekkel. Az sem szerencsés ugyanakkor, ha túl sötéten (vagy éppen túl rózsaszínen) látjuk a jövőt, és ez hajt minket kevésbé átgondolt pénzügyi döntésekbe. A mindfulness tehát abban segít, hogy valóban az aktuális pénzügyi lehetőségeink és igényeink szerint dönthessünk.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy a hónap végén egyszerűen nem értettük, hova folyt el a pénz, hol és mikor költöttünk ennyit. Amikor visszanézzük a számlakivonatunkat, kiderül, hogy a sok kicsi ment sokra. Az ilyesmit impulzív vásárlásnak hívjuk: veszünk valamit, mert rosszkedvűek, vagy éppen feldobottak vagyunk, vagy azért, mert nem tudunk ellenállni egy éppen elénk került hirdetésnek. A tudatos jelenléttel ezeket az ad-hoc vásárlásokat könnyedén elkerülhetjük.

A mindfulness szemlélet elsajátításával arra is lehetőségünk lesz, hogy tudatosabban kezeljük a pénzügyeinket. Egyszerűbben készíthetünk terveket, tűzhetünk ki reális célokat, és hatékonyabban követhetjük nyomon a kiadásainkat. Főleg, ha a mindfulness-t arra is használjuk, hogy önmagunkat is jobban megismerjük. Milyenek a vásárlási szokásaink? Milyen reklámok hatnak ránk? Milyen jövőbeli események miatt stresszelünk?

hogyan ültessük át a pénzügyi mindfulness-t a gyakorlatba?

tudatosítsuk a pénzügyi helyzetünket és döntéseinket

A pénzügyi állapotunk felmérése a mindennapi költségek áttekintésével és újragondolásával kezdődik. Sokszor ugyanis itt van a kutya elásva: fogalmunk sincs, mennyi pénzt visz el a megélhetés, a rezsi, a nagybevásárlás, netán az extra kiadások. A mindfulness hozzáállás azért hasznos ezen a téren, mert tisztában leszünk azzal, hogy a jövőt nem tudjuk befolyásolni, a jelent viszont nagyon is kontrollálhatjuk és újratervezhetjük.

Az aktuális bevételeink és kiadásaink áttekintése után se dőljünk hátra! Könnyen lehet, hogy az adott hónap vagy hét csalóka, nem tipikus. Ezért aztán sokkal jobban járunk, ha a felülvizsgálatot rendszeresítjük. Szánjunk minden héten vagy hónapban pár órát arra, hogy végigvegyük, milyen költéseink voltak az adott időszakban.

Amennyiben pedig úgy tűnik, hogy a kiadásainkat kell visszafognunk ahhoz, hogy egyenesbe jöjjünk, a vásárlási szokásainkat kell górcső alá vennünk. Vagyis inkább azt, hogy milyen érzések keletkeznek bennünk vásárlás előtt, közben és után. Örömöt érzünk? Csalódottságot vagy esetleg bűntudatot?

Ezzel a tudással a birtokunkban sokkal jobban megtervezhetjük már előre a bevásárlásainkat. Ha pedig mégis megakadna valamin a szemünk, ami nincs a listánkon, akkor álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig a dolgot: vajon holnap is jó ötletnek fog tűnni a termék megvétele?

határozzunk meg reális célokat

A pénzünket alapvetően két dologra használjuk: a mindennapi megélhetés biztosítására és a hosszú távú tervek megvalósítására. A kettő azonban igen szorosan összefügg, hiszen a vágyaink, elképzeléseink csak akkor válhatnak valóra, ha a jelenben okosan bánunk a pénzünkkel. Délibábokat és elérhetetlen célokat fogunk kergetni, ha nem az itt és mostból indulunk ki a tervezésnél.

Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, haladjunk fordított időrendi sorrendben. Először is döntsük el, hogy mit szeretnénk elérni, megvalósítani mondjuk öt, tíz vagy húsz év múlva. Ügyeljünk arra, hogy már itt is tudatosan kontrolláljuk önmagunkat, és lehetőleg olyan célokat határozzunk meg, amiket valóban van esélyünk elérni.

A következő lépés az, hogy a hosszú távra, évtizedekre szóló tervünket szétbontjuk kisebb egységekre. Amennyiben például az a célunk, hogy tíz-húsz év múlva egy nagyobb házban éljünk vagy több milliós megtakarítással rendelkezzünk, akkor vázoljuk fel, hogy ennek eléréséhez hol kell tartanunk öt év múlva. Majd ezt szedjük szét még kisebb egységekre: hol kell tartanunk egy év, egy hónap vagy egy hét múlva.

Végül eljutunk oda, hogy a napi szintű cselekvéseink kerülnek terítékre. Arra is térjünk ki tehát a tervünkben, hogy mit kell tennünk ma és holnap, hogy a hosszú távú terveink gyümölcsét majd valóban élvezhessük. Maradva a fenti példánál: a nagyobb ház talán távolinak tűnik, de már most megnézhetjük, hogy hol tudunk félretenni vagy esetleg milyen munkával tudnánk nagyobb jövedelemre szert tenni.

Ezzel sem ért azonban még véget a dolgunk, hiszen ahogy a mondás is tartja, ember tervez, Isten végez. Hosszú idő alatt pedig bármi történhet, ami veszélyezteti a tervünket - sőt, az is lehet, hogy a korábban kitűzött cél már értelmét vesztette, vagy új cél került a fókuszunkba. Elengedhetetlen ezért, hogy időről időre ellenőrizzük magunkat és a tervünket. Úgy haladunk, ahogy szeretnénk? Hol tartunk a tervhez képest? Releváns még a célunk vagy változott az életkörülményünk, preferenciánk?

ne (mindig) a rövid távú szempontok vezéreljenek

A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy nagyon könnyű elveszni a rövid távú célok kergetésében és a mindennapos kiadások dzsungelében. Ebből akkor tudunk kitörni, ha a mindfulness segítségével tudatosabbá tesszük a pénzügyeink kezelését, és nem engedjük, hogy kifolyjon a pénz a kezeink közül. Már az is egy nagy lépés előre, ha ezzel a ténnyel tisztában vagyunk – mert így már megtehetjük a megfelelő lépéseket.

Például azzal, ha rendszeres megtakarítási lehetőséget választunk. Ha a mindfulness-szel eljutottunk oda, hogy tudatosan költünk, és nem csábulunk el impulzív vásárlásokkal, akkor semmi akadálya, hogy az így megspórolt pénzt a jövőnkbe fektessük.

hogyan segíti a K&H rendszeres befektetési konstrukciója a célok elérését?

Tévhit, hogy befektetni csak nagy vagyonnal és komoly pénzügyi szakértelemmel lehet. A K&H rendszeres befektetési programba akár havi ötezer forinttal is beszállhatunk. Nem kell értenünk a befektetési alapokhoz vagy a tőzsdéhez: a pénzünket profik kezelik, akik megtalálják számunkra a legjobb megoldásokat. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres befektetési program hosszú távra szól, ezért a hozam folyamatosan újabb hozamot termelhet. Előnye továbbá, hogy előre meghatározott időpontban, de mindig külön ponton szállunk be a piacra, ez mérsékli a beszállási kockázatot és ez a stratégia sokkal biztonságosabbá teszi a befektetésünket. És ez még nem minden, rendszeres befektetés már a K&H mobilbankban is indítható néhány kattintással, bárhonnan, kényelmesen.

És hogy mire használhatjuk az így felhalmozott pénzt? Nos, amire csak szeretnénk. Biztonsági tartalékot képezhetünk arra az esetre, ha becsúszna egy váratlan nagyobb kiadás. Emellett akár a nyugdíjra, a gyermekeink jövőjének biztosítására és persze a céljaink megvalósítására is gyűjthetünk.

Tudj meg többet a K&H rendszeres befektetésről & vágj bele akár már ma a pénzügyeid tudatos kezelésébe!

K&H rendszeres befektetési program

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye, tartalmazza. A programban résztvevő befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja