2019. június 21.
Amikor a kamera nem a barátod.

mik azok a zsaroló e-mailek?

Egyre gyakoribbak az olyan ismeretlen címekről származó, angol nyelvű e-mailek, amelyek általában a következőket közlik kicsit cinikus, fenyegető stílusban:

  • egy valós fiókra és néha jelszóra is hivatkozva jelzik, hogy feltörték a fiókodat,
  • bejutottak a számítógépedre,
  • a webkamerán keresztül rögzítették, hogy felnőtt tartalmakat nézel,
  • ha nem fizetsz nekik egy bizonyos összeget kriptodevizában, akkor elküldik az ismerőseidnek a felvételeket.

Az ilyen zsaroló levelekkel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy szinte mindegyik blöff. Azon az elven alapulnak, hogy a sok ezer vagy tízezer címzett közül a nagy számok törvénye alapján néhány százalék fizet a zsarolónak, így akár több tízezer dollárt is be tudnak zsebelni a bűnözők.

Ezeket az e-maileket általában a korábban feltört fiókok adatait tartalmazó, az úgynevezett dark weben megszerezhető adatbázisokból szerzik, ezért is tartalmaznak valós adatokat. Ha ilyen levelet kapsz, akkor érdemes a benne említett fiók jelszavát azonnal megváltoztatni. Akkor is, ha már nem aktuális az a jelszó, amit a zsaroló említ. Ha van rá lehetőség, állíts be kétfaktoros azonosítást, majd töröld a zsarolólevelet.

Elővigyázatosságból érdemes néha leellenőrizni jelszavaidat a haveibeenpwned.com oldalon, hogy nem szerepelnek-e a feltört fiókok jelszavait tartalmazó adatbázisokban. Amennyiben igen, a továbbiakban az a jelszót ne használd.

Az ilyen zsarolások ellen is érdemes olyan komplex védelmet nyújtó alkalmazást használni, amely rendelkezik webkamera védelemmel is. Ez a funkció minden olyan folyamatot jelez, ami hozzá akar férni a webkamerádhoz. Így adott esetben még könnyebben leleplezhetővé válik a blöff. Kiegészítésképpen és saját megnyugtatásodra akár le is takarhatod a nem használt webkamerát, ez igaz a telefon, tablet, számítógép, de még a játékkonzol Kinect kamerájára is.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!