miért fontos a naprakész szoftver?

2023. július 30.
A szoftvereknek is van szavatossága.

miért fontos a naprakész szoftver?

Vannak olyan programok, amelyeket a bűnözők, csalók kiszemelnek maguknak és az adott alkalmazás gyenge pontjait kihasználva próbálnak bejutni a számítógépekbe, okostelefonokba, hogy ellopják az adatokat. Ez előfordulhat még a legnagyobb, legismertebb szoftvergyártókkal, még azokkal is, amelyek dollárszázmilliókat, forintmilliárdokat költenek a biztonságra. Ha egy programnak van gyenge pontja, akkor a szoftvercég a lehető leggyorsabban igyekszik kijavítani azt, de a javított verzió csak akkor működik és nyújt védelmet, ha frissíted a régi alkalmazást. 

Ezért érdemes komolyan venni a frissítésre vonatkozó kéréseket. Ez igaz az operációs rendszerek – például a Windows, a Linux, az Android és az iOS – esetében, de ugyanígy frissíteni kell a különböző programokat, alkalmazásokat is, legyen szó az e-maileket vagy az üzeneteket kezelő appokról vagy más funkciót ellátó programokról. A legtöbb szoftvernél be lehet állítani az automatikus frissítést, így nem maradsz le a legfrissebb verziókról. Ahogy említettük, az összes programnál érdemes frissíteni a legújabb verziókra, különösen igaz ez az általad használt vírusirtó programokra. Nagyon fontos viszont, hogy a telefon feltörése biztonsági kockázatot jelent, így ezt ne tedd, nem fog többet tudni a telefonod. Emellett pedig csak a hivatalos alkalmazásértékesítő piactereken (Google Play, App Store) érdemes appokat beszerezned, itt ugyanis rendszeresen ellenőrzik azokat.

Ha minden programod, alkalmazásod naprakész, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagy, mintha a régebbi verziók futnának az eszközeiden. 

védd meg magad az online csalásoktól, légy biztonságtudatos!

megnézem