2019. június 21.
A lakáskulcsodra is vigyázol. Hát ezért.

miért fontos a jelszó?

Sokszor hallhatod, hogy válassz erős, biztonságos jelszót. Sőt,  csaknem heti szinten szerepel a hírekben valamilyen hackertámadás, adatlopás. Az emberek többsége mégsem fordít elég figyelmet a netes biztonságra. Mi lehet ennek a magyarázata?

Mindenki naponta használ jelszavakat, akár többet is, például a telefon, a számítógép kezdőképernyőjének feloldásakor, az email-fiókhoz, a netbankolásnál, az internetes vásárlásoknál vagy akár a gyerekek iskolai elektronikus ellenőrzőjéhez. Komolyan kell venni a jelszavakat, amelyek védik az értékeket, adatokat. A jelszó nem más, mint egy kulcsszó, kód, jelmondat, ami arra hivatott, hogy a felhasználóneveddel együtt azonosítson, hitelesítsen. Ahogy a lakást is zárva tartod, az értékeidet tartalmazó széfet is bezárod, az adatokat is meg kell óvnod. Vannak, akik úgy látják, „miért pont az én adataimat akarnák ellopni”, „velem ez nem történhet meg”, vagy „nincs semmi titkolnivalóm”. Pedig titka mindenkinek van: nem tartoznak senkire például saját és családod pénzügyei, egészségügyi állapotod, vallási és politikai meggyőződésed. Adatlopás áldozata bárki lehet.

Arról nem is beszélve, hogy ha egy bűnöző, csaló könnyen bejut az egyik felületre, amit használsz, onnan rengeteg további adatot szerezhet meg. Tehát mindenképp érdemes egy kis figyelmet fordítanod a netes biztonságra is, ami igazából nem is olyan nehéz. A fő szempont, hogy a különböző felületeken különböző, egyedi jelszavakat használj, azaz ne mindig ugyanazt az egyet. Jelszavaid bonyolultak legyenek, legalább 16 karakterből álljanak, akár van tudomásod visszaélésről, akár nincs. A leghíresebb feltört fiókokat listázó oldal, a Have I Been Pwned adatbázisába 2019-ben óránként 19 ezer kompromittálódott account került be. A hosszú és egyedi jelszavak megjegyzésére, kezelésére érdemes lehet speciális jelszókezelő applikációt használni.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!