lakásfelújítás lépésről lépésre – a hálószoba

2018. június 27.
A nyugodt alvás a kiegyensúlyozott élet egyik alapvető feltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy megfelelő környezetben hajtsuk álomra a fejünket. Éppen ezért, „lakásfelújítás lépésről lépésre” sorozatunkban ezúttal azt a helyiséget helyezzük a középpontba, ahol életünk harmadát töltjük: lássuk, a hálószobát!
lakásfelújítás lépésről lépésre – a hálószoba

 kattints a képre a nagyobb méret érdekében


az ágy

A hálószobában töltött idő legnagyobb része alvással és fekvéssel telik, ezért mindennél fontosabb, hogy az ágy megfelelő legyen. Ehhez a kulcs a minőségi matrac és párna beszerzése, mivel az éjszakai testtartásunk jelentős hatást gyakorol az egészségünkre. Ezek az elemek általában 7-10 év alatt elhasználódnak, a cserét pedig nem érdemes halogatni, hiszen így elkerülhető a reggeli nyak-, hát-, vagy éppen a derék fájdalom.

Az ágykereteket tekintve elég sokszínű kínálattal találkozhatunk, a klasszikusnak számító fától kezdve a bőr, műbőr, bársony megoldásokig. Mivel a keret és a matrac nem olcsó mulatság, így nem ez a lakás azon pontja, amit évente váltogat az ember. Egy háttámla csere azonban már újszerű érzést adhat jól bevált ágykeretünknek, amit díszpárnákkal tovább lehet erősíteni.

a falak

Régóta tudjuk, hogy a színek hatnak a tudatalattinkra, felpörgetni és lenyugtatni is képesek azt. A hálószobánkban persze ez utóbbira van szükségünk, így érdemes a legnagyobb ottani „színfelületet”, a falakat, ilyen szempontok alapján festeni. A legtöbb tulajdonos a fehérre esküszik, az árnyalatok között azonban óriási különbségek vannak: más hangulatot ad egy tiszta szín, egy tört fehér, vagy egy elefántcsont árnyalat. A klasszikus fehér mellett a sötétlila, a menta zöld vagy a világoskék is nyugtató árnyalat, így bátran használhatjuk ezeket is a hálószobában. A friss zöldet, a pirosat és az erős narancssárgát viszont célszerű kerülni, mert ezek a színek élénkítenek.

bútorok, világítás

Miután megvagyunk a fal színével, elkezdhetünk a berendezéssel foglalkozni. Az elmúlt 1-2 év igazi forradalmat hozott a magyarok bútorokhoz fűződő ízlésében; a klasszikus stílus háttérbe szorult, melynek helyét a minimalizmus, a letisztult színek és formák vették át. Ezekhez a semleges bútorokhoz remekül passzolnak az élettel teli, növény- és virágmintás kiegészítők!
A bútorok mellett a világítás sem utolsó szempont. Milyen az ideális világítás a hálószobában? Meleg fényű és nem túl erős. Ha kell, akkor megvilágítja az egész szobát; ha éppen arra van szükség, akkor meghitt és nyugtató, de ha ahhoz támad kedvünk, az elalvás előtti olvasásnak sem áll útjába. A teljes helyiség megvilágítására a mennyezeti spotlámpák a legalkalmasabbak, míg az olvasáshoz célszerű egy kisebb fényforrást szerelni az ágy mellé, ami koncentrált megvilágítást tesz lehetővé. Az egyre több helyen beszerezhető, színváltós LED-szalagok pedig a hangulatvilágítás talán legpraktikusabb alternatívái.

padló, textiliák

A lakástextil anyagok mezőnyében a gyapjú, a pamut, a selyem és a viszkóz vezetik a népszerűségi listát. Színek szempontjából végtelen a lehetőségek tárháza, egy egyszerűbb, pasztell színű fal mellett nagyon jól mutat egy harsány és kreatív textília. A legfontosabb persze az, hogy neked tetsszen, lévén te fogod használni hónapokig vagy évekig.

A szoba hangulatához a padló is sokat tesz hozzá. Itt a (normál, és nem padló) szőnyeg és a parketta a klasszikus választás, főként a könnyű tisztíthatóság miatt. A szőnyeg és a parketta esetében legtöbbször a természetes árnyalatok dominálnak.

Ha a felújításhoz pénzügyi segítségre lenne szükséged, nézz szét személyi kölcsön ajánlataink között, hogy minél hamarabb szundíthass egy jót a fárasztó munkálatok után.

K&H személyi kölcsön

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év