lakásfelújítás lépésről lépésre – varázsold hangulatossá az erkélyedet!

2018. július 02.
Teljesen felújítanád, vagy csak a nyári estékre szeretnéd hangulatosabbá tenni lakásod erkélyét? Összegyűjtöttünk pár inspiráló tippet!

lakásfelújítás lépésről lépésre – varázsold hangulatossá az erkélyedet!

Lássuk be: erkéllyel rendelkezni az egyik legszebb városi kiváltság. Tökéletes átmenet a privát szféra és a közterek nyüzsgő nyilvánossága között; egy kis oázis, mely közel sem igényel annyi energiát, mint egy családi ház kertje, de ha arról van szó, éppen elég teret biztosíthat egy kis kertészkedéshez. Eláruljuk, hogyan tehetjük a nyugalom kis zugát még hangulatosabbá kerti bútorok, növények vagy akár a megfelelő hangulatvilágítás segítségével! 

  • burkolat: A komolyan vett felújítás mindig az alapoknál kezdődik! Egy erkély esetén is nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat, és a szürke betonalap helyett – ami jelenleg egyébként kifejezetten trendi – nyugodtan gondolkodhatunk csempében, díszkőben, laminált vagy fából készült padlólapokban. Két dolgot kell mérlegelnünk: a többi kültéri elemmel és a lakással alkotott összhatást, valamint a burkolóanyag vízhatlanságát. 
  • korlát: Amennyiben a társasház szabályzata és az épület szerkezete megengedi, egy új korlát segítségével mindig gyors és látványos változást érhetünk el. Ha kicserélni nem is áll módunkban, nyugodtan lefesthetjük a robosztus kő vagy beton felületeket, de az egyszerű, rácsos vaskorlátokat is vidámabbá tehetik az élénk színek. Teljesen új erkélykorlát esetén pedig gondoljuk végig esztétikai igények mellett a praktikusabb szempontokat is: például ne válasszunk üvegalapú verziót, ha szeretnénk időnként fesztelenül, fürdőruhában sütkérezni a nyári napsütésben.
  • kerti bútorok: Akármilyen picike a rendelkezésünkre álló tér, 1-2 szék és egy aprócska asztal remélhetőleg elfér. Nem is hinnénk, mennyi stílusvariáció áll rendelkezésünkre erre az alaptémára! Megidézhetjük a francia bisztrók világát, ha elegáns kovácsoltvas együttest választunk; a harsányabb árnyalatú, összecsukható kempingbútorok egyből bohém beütést adnak az erkélyünknek; a natúr fabútorok (különösen a megfelelő kőburkolattal és színekkel társítva) pedig mediterrán hangulatot teremtenek.  Egyedi darabokkal még különlegesebb lehet lakásunk kinti része, amire remek példa egy plafonra rögzített hintaszék- vagy ágy, esetleg egy lehajtható asztallap – ezekkel sokszor még némi hely is megspórolható.
  • dekoráció: Az időjárás változásai miatt igényel némi odafigyelést, de nem feledkezhetünk meg a különböző textíliákról, mint a szőnyegek, a dísz- és ülőpárnák, valamint a fal-, esetleg korlátvédők. Ezek a látvány mellett a kényelmünkről is gondoskodnak, így otthonosabbá, „kuckószerűvé” tehetik a kültéri helyiségeket. Egy divatos táblafal is jól mutathat az erkélyen, amire a nyári napokon felírhatjuk a reggeli vagy az esti „menüt”, illetve kedves üzeneteket és rajzokat hagyhatunk rajta szeretteinknek.  Amennyiben jól körülhatárolható stílus alapján készült a berendezés, egyéb kiegészítőket is bevethetünk, egy vintage enteriőrnél például faládákat (akár ülőfelületként is).
  • növények: Nincsen erkély virágok nélkül! Természetesen semmi se kötelező, de kár lenne lemondani arról, hogy színes és illatos környezetben pihenhessük ki a nap fáradalmait. A muskátlik népszerűségét nehéz felülmúlni, de a futónövények is látványosak, sőt, olyat is találhatunk, ami távol tartja a nem kívánt szúnyogokat. A konkrét fajták kiválasztása mellett a cserepek, vázák és kaspók kinézete is fontos szempont, ami nagyban hozzájárul az összhatáshoz, hiszen stílusuk mellett még az elrendezésük is bőséges teret enged kreativitásunknak. Elegáns sorba rendezett kaspók a korláton? Nagy, rusztikus agyagcserepek a padlón? Különleges asztali váza? Vagy inkább a falra és a plafonra rögzítenénk a virágtartókat? Csak fantáziánk és a rendelkezésünkre álló tér szabhat határt! 
  • világítás: Erkély esetén sokszor elhanyagoljuk a kérdést, pedig erőteljesen meghatározó a helyiség használata szempontjából. Dizájnos megoldásokért nem érdemes karácsonyig várni: nyugodtan dobjuk fel a melegebb estéket is pici, színes égőkkel. Vagány és trendi (bár költséges) lehet egy világító neon felirat vagy egy egyedi formatervezésű kültéri lámpa. És ne feledkezzünk meg a romantikus esték elmaradhatatlan kellékéről, a gyertyákról se!

Jól jönne némi anyagi segítség az erkély és a lakás többi részének felújításához? A K&H személyi kölcsöne ideális választás lehet számodra. THM: 14,5–22,4%

K&H személyi kölcsön

Felújított álomotthonod pedig a K&H lakásbiztosításaival védheted meg a váratlan károk következményeitől!

K&H lakásbiztosítás

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év