kirepültek a fiókák: mi lesz most ezután?

2019. november 19.
Minden szülő életében elérkezik a nagy pillanat, amikor gyermeke végérvényesen felnőtté válik és kirepül a családi fészekből. Ilyenkor a ház hirtelen fájóan üresnek, elhagyatottnak tűnik és megszületik bennünk a felismerés, hogy a szobák némelyike funkcióját vesztette. Mi lesz most ezután?

kirepültek a fiókák: mi lesz most ezután?

Nem elég, hogy a ház üresnek tűnik, a napi rutinunk is teljesen felborul és valahogy túl sok szabadidőnk lesz hirtelen. A legtöbben ilyenkor ahelyett, hogy örülnének a kapott szabadságnak, inkább magányosnak és céltalannak érzik magukat. Ezt az állapotot nagyon találóan üresfészek-szindrómának is szokták hívni és higgyük el, nem vagyunk vele egyedül. 

Van egy jó ötletünk, mielőtt még mély depresszióba zuhannánk: legyünk akár főállású anyák, gyermekünket egyedül nevelő vagy boldog házasságban élő szülők. Hogy mi lenne az? Valósítsuk meg végre a régóta dédelgetett vágyainkat! Itt az ideje, hogy visszataláljunk a saját céljainkhoz és minél több dolgot kipipáljunk a bakancslistánkról!

régi álmok, új otthonban

Gondoljunk csak bele, mostantól a csendes, idilli, madárcsicsergős vidéki házikó, saját veteményessel és szép zöld kerttel nem kell, hogy csak álom legyen! Ne ragaszkodjunk tovább a megüresedett otthonunkhoz, ami olyan jó szolgálatot tett az idők során, ha az álmunk most már inkább egy belvárostól távol eső, csendesebb, kertes ház.  Arról nem is beszélve, hogy a cserével megtakarított pénzből akár még egy nyaraló is összejöhet, kis kiegészítéssel. Mert milyen jó is lenne nyaranta a saját vízparti házunkban feltöltődni, vagy minden télen a hegyekbe utazni az unokákkal egy szánkózós kirándulásra, nemde? 

Ha pedig pont az érem másik oldalán vagyunk, és a külvárosi kertes házunkat érezzük hirtelen túl nagynak és elhagyatottnak, ne féljünk egy kisebb, erkélyes vagy teraszos belvárosi vagy akár a környéken egy kisebb lakásba költözni. Alacsonyabb fenntartási költségek, otthonos kuckók, kevesebb ház körüli teendő és házimunka. Csak az ebédlőasztalnak hagyjunk helyet, hogy a gyerkőcök és egy nap az unokák is kényelmesen falatozhassák a vasárnapi húslevest.

Kettő vagy több szintes ház esetén az is jó megoldás lehet, ha a felső szintet leválasztjuk és kisebb átalakítással külön bejáratot adunk neki, így bérbe adhatjuk a kihasználatlan helyiségeket, de közben meg is őrizhetjük a családi fészket. Ha pedig gyermekeink szeretnének közel, de mégis kicsit távolabb lenni tőlünk, az átalakítás szintén jó ötlet, mert így a generációs surlódások könnyebben elkerülhetőek.

szendvicskészítés helyett reggeli jóga

A lakáscsere gondolata mellett érdemes az új hobbik és kihívások megtalálására is fókuszálnunk. Egy új otthon kiváló alkalmat adhat egy teljesen új napi rutin megalkotására is.  Nem volt idő eddig a testmozgásra? Illesszünk be a reggeleinkbe egy 20-30 perces jógát, hogy stresszmentesen induljon a munka. Már fejben egy egész hosszú listánk van a soha el nem olvasott, de oly sokak által ajánlott könyvekről? Alakítsunk ki új házunkban egy olvasókuckót! Szeretünk filmezni, de már nem szeretnénk sorban állni a moziban? Vegyünk egy nagyobb televíziót vagy egy jó minőségű hangrendszert és élvezzük a látványt saját nappalinkban. 

a gyermekeink mellett más is rászorul a segítségre 

Ahelyett, hogy érzelmi támogatásra éhezve gyermekünk telefonhívását várnánk a mobilunk mellett, érdemes körülnézni az önkéntes lehetőségek között. Karácsony előtt amúgy is megsokasodnak a lehetőségek, előbújik az emberek adakozó kedve, és többen szerveznek ételosztást, ruhagyűjtést, állatmenhelyek számára akár kutyaház-barkácsolást. Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, és van egy kis szabadidőnk hétvégén vagy esténként, csatlakozzunk valamilyen formában ezekhez az akciókhoz. Sokszor otthonról, az íróasztalunk mellől is segíthetünk, például hosszabb-rövidebb szövegek és leírások fordításával, cikkek írásával vagy levelek megválaszolásával. 

Abban egyetérthetünk, hogy innentől semmi sem lesz olyan, mint korábban, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy rosszabbnak is kellene lennie az életünknek. Sőt! Szánjuk rá magunkat a változásra, ne ragadjunk bele a megszokásba. Itt az idő új élményeket szerezni, hiszen annyi év és annyi lehetőség van még előttünk! 

K&H lakáshitelTHM: 6,5–8,2%
K&H személyi kölcsön – THM: 14,5–22,4%

Ebben nyújthat segítséget a gyors elbírálású és induló díjkedvezményekkel igényelhető K&H lakáshitel! 

K&H lakáshitel

Úgy érezzük, hogy elegendő lenne egy kis csinosítás, átalakítás is, hogy a saját képünkre formálhassuk otthonunkat? A 100% online, hipergyorsan igényelhető K&H személyi kölcsönnel ez is lehetséges!

K&H személyi kölcsön

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A Bank fenntartja az akció meghosszabbításának jogát. Az akció pontos feltételeiről és részleteiről érdeklődjön bankfiókjainkban vagy a www.kh.hu internetes oldalon. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. 
Személyi kölcsön esetén a hirdetésben szereplő THM a 2019 november 5. napjától hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Lakáshitel esetén a THM értékek a 2019. november 14. napjától  hatályos Hirdetmény szerint, az akcióban meghirdetett kedvezmények figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszegű és 20 éves futamidejű kölcsönre kerültek meghatározásra, az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok alapján. A feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A fedezetül bevont ingatlanra vagyonbiztosítással kell rendelkezni. A kamatok változhatnak az akció időtartama alatt. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év