2019. június 21.
Nagyon igyekeznek a bűnözők, hogy lemásolják a bankok, ismert online piacterek oldalait, de kis odafigyeléssel elkerülheted a bajt.

így halásszák el az adataidat

Az adatokra vadászó bűnözők sokszor nem csak e-mailen, weboldalon vagy sms-ben, hanem a közösségi oldalakon keresztül is próbálkoznak. A csalók sokszor egy jól ismert cég hivatalos oldalát jelenítik meg, és így próbálnak személyes adatokat megszerezni, legyen szó bankkártyaszámokról, különböző azonosítókról, a PIN- vagy éppen a CVC-kódokról. Ha valaki ilyen titkos adatokat kér tőled, soha ne add meg a kért adatokat! Soha, senkinek! Ha valaki erőszakosan kér arra, hogy keresd fel a weboldalát, akkor is mondj nemet.

Előfordulhat, hogy aki megtalál, az egy adathalász oldalra szeretne elküldeni. Éppen ezért érdemes tudnod, hogy az adathalász oldalakon a képi megjelenítés profin utánozza az eredeti szolgáltató weboldalát, pusztán a kattintani kívánt link URL-je adhat okot gyanúra, ezért mindig meg kell nézni, hogy milyen címen jársz. A csalás során fontos szerepe van annak is, hogy az áldozatot siettessék valamilyen nagyobb kár elkerülésére hivatkozva, azonnali beavatkozást kérve, lerövidítve a józan átgondolás lehetőségét. Gyanúra adhat okot, ha a kapott e-mail helyesírása gyenge, vagy ha a megszólítás, üdvözlés általános hangvételű. Ha a megkeresést követően mégis egy ilyen oldalra tévedsz, és gyanúsnak tűnik, akkor ne adj meg semmilyen adatot. Pláne ne vásárolj ilyen oldalon!

Számos böngésző már figyel a bejelentett adathalász oldalakra (például a Chrome és a Firefox), illetve sok olyan böngészőkiegészítő is létezik, amely hasznos segítséget ad (ilyen a Netcraft, amely egy phishing oldalakat listázó eszköz). Emellett a korszerű vírusvédelmek is tartalmaznak adathalászat elleni védelmet, ami szintén erősíti a biztonságot.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!