használtautó vásárlás – mikre figyeljünk?

2020. június 08.
Az autóvásárlás sosem egyszerű, ráadásul egy használt autó esetében még több szempontot figyelembe kell vennünk, mint egy új autónál, hiszen sosem tudhatjuk, hogy az áhított gépjármű előző tulajdonosa(i) mennyire figyeltek oda a megfelelő karbantartásra, mennyire óvták és vigyáztak rá. Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha használtautó vásárlásra adjuk a fejünket.

(A cikk tartalma frissült: 2024.03.05-én)

Használtautó vásárlás

első és legfontosabb kérdés: mire szeretnénk használni az autót?

Teljesen különbözőek lehetnek a nagycsaládosok és az egyedülállók, párok, kisebb családok gépjárművel szemben támasztott igényei. Ugyanis egy család, leggyakrabban nagyobb bevásárlásokra, iskolába és munkába járásra használja napi szinten az autót, esetleg hétvégente egy-egy kiránduláshoz, nyaraláshoz. Éppen ezért egy nagyobb utasterű, csomagtartójú, több ajtóval rendelkező használt autó lehet számukra a jó megoldás. Ezzel szemben az autót egyedül vagy párban használóknak a felsorolt szempontok kevésbé lehetnek mérvadóak, és nagyrészt a dizájn, a felszereltség, valamint a kényelem lesz elsődleges a döntésnél.

Fontos meghatároznunk a várható fenntartási költségek miatt, hogy városi ingázásra, vagy hosszabb távra tervezzük mindennapos útjaink nagyrészét. A belső égésű motorral felszerelt gépjárművek nem melegednek be kellően egy rövidebb út alatt, ami egy idő után kárt tehet a motorban, ezért városi közlekedéshez a hibrid, plug-in hibrid és elektromos, illetve egyszerűbb benzines autók bizonyulnak észszerűbb választásnak. Egy elektromos autó vásárlásával ráadásul az üzemanyag és a fenntartási költségek jelentős részén is spórolhat az ember. Hosszabb távú utazásokra, akár napi autópálya használat esetén, pedig egy nagyobb hengerűrtartalmú, nagyobb teljesítményű benzines, dízel vagy hibrid autó bizonyulhat ideális választásnak.

használt autó árak és minden más

Az árakat tekintve is jelentős különbségek lehetnek, így mindenki megtalálhatja a saját pénztárcájának és igényeinek megfelelő autót; alapos átvizsgálással és utánajárással pedig akár százezreket is spórolhatunk, egy korához képest jó állapotú gépjármű tulajdonosaként. Az autók nézegetése közben nem szabad azonban elfeledkeznünk az egyéb költségekről sem, mint például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja, vagyonszerzési illeték, eredetiség vizsgálat, forgalmi engedély, törzskönyv stb. A végleges árat ezen plusz tételekkel és a feltétlen elvégzendő javítások és átvizsgálások költségeivel együtt célszerű kalkulálni.

A költségek tervezésekor mindenképpen figyeljünk arra, hogy esetleg nem várt, ám jelentős összegű javítások is várhatnak ránk (sebességváltó- csere, új gumigarnitúra stb.) amelyekkel nem árt, ha már előre számolunk. Ez különösen fontos, amennyiben az autóvásárláshoz kölcsönre is szükségünk lesz, hiszen a hitel törlesztőrészlete egy fix, havi kiadással fog járni.

több információ = jobb döntés

A fent említett két szempont meghatározásával (cél, ár) már csak annak kell utána járnunk, hogy az elvárásunknak megfelelő gépjárműhöz hol juthatunk hozzá. Ebben segítségünkre lehetnek a használt autós honlapok, online piacterek, ahol országos lefedettség mellett, magánszemélyektől és kereskedőktől is találhatunk hirdetéseket, így jobban átláthatjuk a teljes kínálatot.

az ördög a részletekben rejlik

Fontos, hogy kellő körültekintéssel járjunk el, nehogy megtévesztések áldozataivá váljunk.

Fontos figyelmet fordítani a hirdetésben megjelölt „extrákra”, nézzük meg alaposan, hogy a konkrét járműben is megtalálhatók-e és működnek-e, amikor megtekintjük az autót. Erre jó praktika, ha elvisszük egy próbakörre az autót és kipróbáljuk a hirdetésben leírtakat.

További fontos szempontok a megtekintés során:

  • vizsgáljuk, meg, hogy a kiszemelt autónak, megvan-e minden tartozéka (pótkulcs, pótkerék, eü. doboz stb.)
  • gépjármű külseje/belseje az elvárásainknak, és a feltöltött fotóknak megfelelő
  • ellenőrizzük a szervízkönyv tartalmát!
  • fontos, hogy az alvázszám megegyezzen a forgalmi engedélyben szereplő adatokkal
  • az autodna.hu oldalon például az alvázszám bepötyögésével, még több információ megtudható a gépjárművel kapcsolatban
  • az autó magyar vagy külföldi papírokkal rendelkezik?
  • tesztvezetés: amennyiben már személyesen is megtekintjük a gépjárművet, tesztvezetés során különös tekintettel legyünk a megfelelő működésre (műszerfal ikonok megfelelően működnek-e, a fék jól fog, nincs kellemetlen illat, nem csöpög-e valami az autóból)
  • előélet lekérdezése ingyenesen (Jármű Szolgáltatási Platform)
  • műszaki állapot felmérése, átvizsgálás szakszervizben

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a személyes megtekintésre hívjunk magunkkal egy hozzáértő ismerőst, rokont esetleg autószerelőt. A személyes megtekintés fontos, hiszen ilyenkor az autó tulajdonosával kötetlenül beszélgethetünk, megvizsgálhatjuk a gépjárművet, ezen idő alatt olyan tények ismeretébe kerülhetünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az alapos döntés meghozásához. Persze, ha kereskedőnél vásárolunk használtautót, akkor ez a kötetlenség nem teljesen valósul meg, de a személyes beszélgetés mindenképp nagy segítség a döntésünk meghozatalában.

sikerült választani, azt az autót kérem!

Például a Magyar Autóklub országos lefedettségű műszaki pontjainál lehetőség van a használt gépjármű esetében teljes vizsgálatra, mely kb. egy órát vesz igénybe; személygépjármű esetében 17 000-20 000 Ft hatósági díj ellenében. A vizsgálat során megállapítják többek között az okmányok eredetiségét, a gyári kialakítás megfelelőségét, regisztrálják a jármű aktuális állapotát és ezeket az adatokat fel is töltik a rendszerbe. De jellemzően szakszervízeknél is elérhető hasonló feltételekkel ez a szolgáltatás, akár már 10 000 forintért is, ezért érdemes körülnézni, hogy számunkra melyik a legjobb megoldás.

a törvény a vevőt védi

Rejtett hiba esetén magánszemélytől vásárólt autónál 1 évig, míg kereskedőtől vásárolt gépjárműnél akár 2 évig érvényesíthető szavatosság igény, ráadásul az első hat hónapban az autókereskedőnek kell bizonyítania, hogy a kocsi nem volt hibás az eladás pillanatában, illetve nem volt meg a későbbi hiba oka az eladáskor. Hibás teljesítés esetén a vevő elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhet, illetve, amennyiben az nem lehetséges vagy aránytalan többletköltséggel járna, árleszállítás kérhető vagy végső esetben el lehet állni a szerződéstől.

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra – THM: 15,9–22,4%
 

Jól jönne egy kis anyagi segítség az autóvásárláshoz? Az autóvásárlásra igényelhető K&H személyi kölcsönnel, akár már pénzzel a zsebedben vághatsz neki a keresésnek!

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év