hány éves kortól lehet bankszámlát nyitni? Diákszámla kisokos

2022. augusztus 09.
Te is szeretnél az okostelefonoddal vagy az okosóráddal fizetni? Nyári munkát vállaltál és nem készpénzben kapod a fizetésed? Száműzd a perselyt a fiók mélyére és nyiss kedvező feltételekkel diákszámlát! Olvass tovább és tudd meg, hány éves kortól, milyen feltételek mellett nyithatsz bankszámlát!

(A cikk tartalma frissült: 2024.01.31.)

Hány éves kortól lehet bankszámlát nyitni?

hány éves kortól lehet bankszámlád?

A K&H-nál a szüleid akár már 6 éves kortól nyithattak volna neked bankszámlát, de ha erről lecsúsztál, akkor a későbbiekben is bármikor adott számukra a lehetőség! Ha még nem múltál el 14 éves, akkor is lehet bankszámlád, ám ezen csak a szüleiddel közösen tudsz bármit elintézni, így biztosítva, hogy segítsenek neked felelősségteljesen eligazodni a pénzügyi világban. 

K&H ifjúsági számla 14 éves kortól

Ha már elmúltál 14 éves, akkor van egy jó hírünk: saját bankkártyával rendelkező bankszámlád is lehet, így belevághatsz az okoseszközös fizetésbe és egyszerűbben tehetsz félre a kedvenc videójátékod legfrissebb kiadására!

A legfontosabb, amit tisztázni kell már az elején: ahhoz, hogy bankkártyád lehessen, bankszámlára van szükséged. 18 éves kor alatt a szüleid hozzájárulása is szükséges a számlanyitáshoz, ám ha ez meg van, akkor nyitott előtted a lehetőség, hogy belépj a felnőttek világába.

Ha a K&H-nál nyitsz diákszámlát, akkor a bankkártyás vagy a 4-féle okoseszközös fizetés mellett egyéb újdonságok is várnak. A mobilodra letölthető K&H mobilbank applikációban egyszerűen és gyorsan intézheted a pénzügyeidet. Például megnézheted, mennyi pénz van a számládon, lekérdezheted a bankkártyád PIN-kódját, ha éppen nem jut eszedbe, átutalhatod a barátaidnak a közös programotok költségeinek rád eső részét, vagy akár felfüggesztheted/ letilthatod a bankkártyádat, ha nem találod, vagy elveszítetted.

bankszámla 18 év felett

A K&H ifjúsági számlacsomag egy kedvezményes, kifejezetten azoknak a fiataloknak szóló lehetőség, akik még tanulnak. Ha 18 éves kor felett is folytatod a tanulmányaidat, nincs semmi gond, a megszokott bankszámládat mindaddig megtarthatod, amíg tanuló vagy.

Az egyetem végén, a tanulói jogviszonyod megszűnésekor - de legkésőbb a 26. életéved betöltését követő első nap - a meglévő számlád pedig automatikusan átalakul egy felnőttek számára kialakított számlacsomaggá, a K&H minimum plusz számlacsomaggá, ami jobban illeszkedik a szokásaidhoz.

mire van szükség, ha bankszámlát szeretnél nyitni?

Ha 18 évnél fiatalabb vagy, akkor a számlanyitáshoz szükség van legalább az egyik szülőd jelenlétére és hozzájárulására, valamint a következő iratokra:

  • diákigazolvány
  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • szüleid iratai: személyi igazolvány, vagy útlevél, esetleg jogosítvány és lakcímkártya

18 éves kor felett már önállóan is nyithatsz bankszámlát, amihez ugyanezen iratokra van szükséged, természetesen a szüleid iratain kívül.

1 percben a K&H ifjúsági számlacsomagról

mibe kerül mindez?

A K&H ifjúsági számlacsomag 0 forintos havi díj mellett használható, Mastercard bankkártyával, ami az első évben 0 forint, majd éves bankkártya díj mellett használható. Ennek mértéke az életkorodhoz igazítva változik.

A bankszámlád mellé ingyenesen nyithatsz megtakarítási számlát is, amire az előre meghatározott céljaidra tehetsz félre, például fesztivál belépőre, vagy koncertre.

Az egyéb díjakról pedig érdemes megkérdezned a bankfiókban az ügyintéző kollégát.

az ingyenes készpénzfelvételről

Ha mégis készpénzre lenne szükséged, akkor vedd igénybe az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Akkor élhetsz ezzel Magyarországon, ha elmúltál 16 éves. Érdemes azonban arra figyelni, hogy ezt forintban, hazai kibocsátású bankkártyával, ATM-ből végzett készpénzfelvétel esetén, havonta kétszer veheted igénybe ingyenesen, maximum 150 000 forintig.

fizess okosan, korszerűen

A K&H-nál többféle okoseszköz alapú fizetési lehetőséggel is élhetsz, ez a hétköznapok során nagy segítség, de a fesztiválokon is nagyon hasznos lehet.

  • Egy érintéssel tudsz fizetni a bankkártyádat használva vagy akár a mobiloddal, okoseszközöddel. Így a visszajáróval és az apróval sem kell bajlódnod.
  • Az online vásárlásaid is kényelmesen és biztonságosan intézhetőek.
  • Egyenleged, költéseid nyomon követheted a K&H mobilbankkal, de a költéseidről kérhetsz külön SMS értesítést is.
  • Pénzt tudsz küldeni és fogadni akár a netbankon keresztül, akár az appot használva.
  • Bankkártyádra beállíthatsz használati limitet (amitől egy napon belül nem tudsz többet költeni), így még nagyobb biztonságban tudhatod a pénzed.
  • Már helyi és helyközi közlekedési jegyet és bérleteket is vásárolhatsz online.

Ha van időnként munkabéred, bármilyen pénzt kapsz vagy ösztöndíjra vagy jogosult, az is jöhet a bankszámládra. De jó, ha tudod, hogy a továbbtanuláshoz mindenképp szükséged lesz bankszámlára, ennek adatait már az egyetemi tanulmányok megkezdésekor meg kell adnod. Így ezen keresztül rendezheted például a vizsgadíjakat és ide fogják utalni az ösztöndíjadat is.

megtakarítás: több mint zsebpénz

Ha már vannak előre meghatározott nagyobb céljaid, mint például a jövő évi fesztiváljegy, a nyaralás a barátokkal vagy a kedvenc előadód koncertje, akkor tudatosan el tudsz kezdeni rá félre tenni a bankszámlád mellé ingyenesen megnyitható K&H megtakarítási számlán. Így biztosan nem fogod véletlenül elkölteni az erre szánt pénzedet.

a biztonság itt is fontos

Vigyáznod kell a bankkártyádra ugyanúgy, mintha készpénz lenne.  Ha megrongálódik, vagy illetéktelen kezekbe kerül, abból károd származhat. A kártyához tartozó PIN-kódodat tartsd fejben, vagy otthon biztonságos helyen, de sosem a bankkártyád mellett. A mobilfizetés, okosóra azért is jó megoldás, mert nem kell ezek mellett még a bankkártyádra is figyelni és biztonságosan, akár biometrikus azonosítással használhatod őket fizetésre.

Az internetes vásárlásaidnál is légy óvatos, figyelj oda, hogy milyen oldalon vásárolsz!

Nagyon fontos, hogy soha senkinek ne add ki a banki adataidat, gyakoriak az adathalász e-mailek a témában, de tudnod kell, hogy a bankok soha nem kérik ezeket az adatokat, hiszen titkosak.

Ha a bankkártyád elveszett, akkor azonnal jelentsd a banknak, tiltsd le a mobilbankon keresztül, hogy ne tudják használni az illetéktelenek!

nyiss K&H ifjúsági számlát most!

Elmúltál már 14 éves, de nem vagy még 18? Nálunk a számlanyitással most PlayIT Show belépőt kaphatsz!

2022. október 8-án újra megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb gamer rendezvénye, a PlayIT Show. Az első 600 új K&H ifjúsági számlát megnyitó fiatal belépőjét mi álljuk! Szeretnél köztük lenni? Nyiss K&H ifjúsági számlacsomagot 2022. július 4. és augusztus 31. között.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, K&H e-bank, Google Pay, Apple Pay]
Betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
Betéti kártyával történő vásárlás belföldön vagy külföldön
Készpénzfelvétel belföldön vagy külföldön
limitmódosítás
számlavezetés


K&H ifjúsági számlacsomag

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termékek, szolgáltatások részletes leírását, kondícióit az Ügyfélszerződés, a Lakossági bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre, valamint a Bankkártyára és hitelkártyára vonatkozó Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, továbbá a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény és mellékletei, valamint a K&H betéti bankkártya hirdetmény természetes és mellékletei, valamint a K&H betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt, a www.kh.hu internetes oldalon. A feltüntetett EBKM értékek és díjak a hatályos Hirdetmények szerint kerültek megállapításra. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja. A K&H ifjúsági bankszámla OBA által biztosított termék.