5 érdekesség, amit nem tudtál a babaváró hitelről

2019. július 09.
Gondoltad volna, hogy a támogatás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogyan „időzíted” a gólya érkezését? És azt, hogy akár 6 éven keresztül nem kell hiteltörlesztést fizetned? Összegyűjtöttünk 5 hasznos és érdekes tudnivalót a babaváró támogatásról!

(A cikk tartalma frissült: 2022.05.30-án)

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a babaváró hitelről

már 1 gyermek esetén is kamatmentes lehet

Nektek bőven elég lenne egy gyerkőc is? Aggodalomra semmi ok, a babaváró támogatás így is igényelhető! Az időzítésre azonban érdemes odafigyelni, mert csak akkor marad kamatmentes a hitel, ha a folyósítástól számítva a kicsi 5 éven belül megszületik, illetve a magzat a 12. hetét betölti! De a kölcsönt addig fordíthatjátok akár hitelkiváltásra is, mert a kamatozóról kamatmentesre váltás már első hallásra is jó üzletnek tűnik! Sőt, az első gyermek születését követően 3 év halasztás (szünetelés) is kérhető a hiteltörlesztésben, ami különösen nagy segítség lehet akkor, ha az egyik szülő otthon marad az első években.

akár 6 évig nem kell törleszteni a hitelt

A babaváró hitel egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy akár hat éven keresztül nem kell hiteltörlesztést fizetni! Vagyis addig félrerakhatunk, bátrabban költhetünk a kicsikre, csinosíthatjuk otthonunkat vagy akár az egyik szülő otthon maradhat, minden figyelmét a gyerekekre fordítva. Ahhoz viszont, hogy ez a hat év szabadság megvalósuljon, fontos, hogy az első csemete 5 éven belül szülessen (vagy betöltse a magzat a 12. hetet), a második pedig az ő születése után pontosan 3 évvel. Így válunk jogosulttá az összesen 6 év szüneteltetésre.

2 gyermek vállalásakor már 30% az állami támogatás mértéke

Két gyermek vállalása esetén a legjobban akkor járunk, ha minél hamarabb megszületik. Mert így amellett, hogy a babaváró hitel kamatmentes, a fennálló maradék tartozás 30%-át az állam előtörlesztés formájában kifizeti – ezt viszont külön igényelni kell a bankon keresztül. Ráadásul amikor jön a kistesó, újabb 3 évig nem kell törleszteni a kölcsönt. Vagyis a matek egyszerű: minél gyorsabban születnek meg a gyermekek, annál kedvezőbb feltételeknek örülhetünk!

időszakosan nem kell törlesztőrészletet fizetni

Ha kicsit várni akarunk az első és második gyerek után a kistesó érkezésével, akkor sincs semmi probléma. Ebben az esetben ugyanis kérhető a már fentebb említett 3 éves törlesztési szüneteltetés, amely idő alatt nem kell fizetni még a kezességvállalási díjat sem. Ezt minden bizonnyal nagy könnyebbség, anyagilag biztosabb háttérrel készülhetünk fel az újabb csemete érkezésére.

a 3. gyermek érkezésével a teljes fennálló hiteltartozás elengedésre kerül

A CSOK-hoz hasonlóan a babaváró hiteligénylők közül is a 3 (vagy több) gyerekesek járnak a legjobban: ez esetben a harmadik gyermek érkezése esetén a teljes fennálló hiteltartozás elengedésre kerül! Vagyis, ha az első gyerkőc 5 éven belül születik, 3 év múlva a második, akkor akár 6 évig szüneteltethető a hiteltörlesztés, amely közben, ha megfogan a 3. gyermek is, akkor a tartozás elengedésre kerül – így szinte a teljes hitel összeg állami támogatásra váltható! Persze a több lurkó, több figyelemmel, törődéssel és kiadással is jár, így nagy könnyebbség az akár autó vagy lakásvásárlásra is szabadon felhasználható hitel!

K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 9,1%

 

Ismerd meg most a K&H babaváró hitel részleteit és vágj bele biztosabb anyagi háttérrel a családalapításba!

K&H babaváró hitel

*2019. június hónapban érvényes adatok alapján

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

reprezentatív példa 1
10 millió forint összegű kölcsön esetén, 240 hónapos futamidővel, a teljes futamidő alatt 0% kamat mellett, a 60. hónapban megszülető gyermek és 3 év törlesztés szüneteltetés esetén, 0,5% kezességvállalási díj mellett a havi törlesztőrészlet: 45.834,- Ft, a teljes visszafizetendő összeg: 10.624.632,- Ft, a hiteldíj: 624.632,- Ft, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege: 624.632,- Ft, THM: 0,5%.

reprezentatív példa 2: 
10 millió forint összegű kölcsön esetén, 240 hónapos futamidővel, az első 60 hónap alatt 0% kamat mellett, amennyiben nem születik gyermek és a 60. hónapot követően a 60 hónap alatt lehívott állami támogatást az Ügyfél egyösszegben köteles visszafizetni, valamint a további 180 hónapban az ÁKK*130% + 5% kamattal köteles az Ügyfél visszafizetni a hitelt, 0,5% kezességvállalási díj mellett a havi törlesztőrészlet az első 5 évben: 45.834,- Ft, a havi törlesztőrészlet a 61. hónaptól kezdődően: 73.774,- Ft, a teljes visszafizetendő összeg: 18.015.770,- Ft, a hiteldíj: 8.015.770,- Ft, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege: 695.508,- Ft, THM: 6,6%.

reprezentatív példa 3: 
3 millió forint összegű kölcsön esetén, 62 hónapos futamidővel (ami egyenlő a törlesztőrészletek számával), változó 5 éves kamatperiódusokban rögzített, az első 5 évben 4,86%, azt követően 7,86% kamatláb mellett a legmagasabb havi törlesztőrészlet 49 637 forint, a teljes visszafizetendő összeg 3 523 880 forint, a hiteldíj 523 880 forint, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege 76 122 forint, THM: 5,8%

A 83/2010. (III. 25.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés e) pontja szerint Bankunk tárgyi hitelt nem nyújtja e Korm. rendelet 9.§ (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel és Bankunk által kínált feltételek érdemben attól eltérőek, így a THM számításakor a Korm. rendelet 9.§ (1) bekezdésben említett feltételekhez legközelebbi – a hiteltípusra létező – összeget és futamidőt vettük figyelembe. Az érdemben eltérő feltétel a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 11. § (3) bekezdése szerint áll fenn, amely szerint a törlesztőrészlet összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 000 forintot.
A reprezentatív példában a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nincs a várandóság 12. hetét betöltő magzat, így az első 5 év után megszűnik a kamattámogatás és az addig igénybe vett kamattámogatást a hitelfelvevők a hitelintézeten keresztül visszafizetik a kincstárnak.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év