elektromos autó támogatással – venni vagy nem venni?

2020. június 04.
Az elektromos autók mellett egyre több érv szól, hiszen mindennapi használatukkal költséghatékony és zajmentes közlekedést tehetünk lehetővé. Sőt ezekkel a zöldrendszámos autókkal még a parkolási díjak miatt sem kell aggódnunk. Évekkel ezelőtt az elektromos autók csak azok számára voltak elérhetőek, akik nem sajnáltak a hagyományos autókhoz képest nagyobb összeget áldozni a környezettudatos mobilitás érdekében. Azonban a technológia fejlődésével mára a társadalom szélesebb körének is elérhetővé váltak; idén pedig az új elektromos autókra szóló állami támogatással még közelebb kerülhetünk az álmunkhoz, hogy egy igazán környezetbarát autóval közlekedhessünk. De mégis megéri-e befektetni a környezettudatosság jegyében?

(A cikk tartalma frissült: 2021.01.01-jén)

elektromos autó támogatással – venni vagy nem venni?

Jelenleg Magyarországon viszonylag kevés azon autók listája, amelyek tisztán elektromosan működnek, de ez a szám szerencsére növekszik. A gyártók az újabb és újabb modellekkel egyre szélesebb körnek teszik elérhetővé az elektromos autók vezetési élményét.

milyen árkategóriákban mozognak az elektromos autók?

kb. 3 millió forintért már például egy használt Citroen C-Zero 1 tulajdonosai is lehetünk (hatótáv akár 150 km), mely leginkább városi ingázáshoz használható. Azonban egy nagyobb méretű, családi elektromos autóért akár már 10 millió forintot is szükséges lehet beruháznunk. Természetesen a prémium kategória is jelen van a piacon, amelynél a kezdőár akár a 20 millió forintot is elérheti. 2

milyen állami támogatást vehetek igénybe elektromos autó vásárlása esetén?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2020. május 21-én hirdette meg a „megfizethető árú elektromos autó és segédmotoros kerékpár” pályázati kiírását. A pályázatra 2020. június 15-től lehet jelentkezni az 5 milliárd forintos pályázati összeg kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 1-jéig. Személytaxi-szolgáltatás céljából beszerezni kívánt tisztán elektromos gépjárművek beszerzésére ebből elkülönített keretösszeg: 2.000.000.000 Ft, azaz kettőmilliárd forint.

Elektromos autókra igénybe vehető a vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt akár a 2,5 millió forintot is elérheti. (11-től 15 millió forintig terjedő árkategóriájú e-autók esetében 500 000 ezer forint támogatás vehető igénybe, 15 millió felett nincs támogatás). Személyszállítás céljából beszerezni kívánt tisztán elektromos gépjárművek és nem természetes személyek (pl ételszállító cég) számára elektromos robogó vásárlása során akár a teljes vételár 55%-a is támogatott lehet. Mindezzel a környezettudatosabb közlekedést szeretnék még népszerűbbé és elérhetőbbé tenni.

melyek az elektromos autók előnyei?

Az e-autó fenntartásának költségei, megfelelő használat mellett alacsonyabbak lehetnek, mint a hagyományos autóké. Nem csak az üzemanyag ára - ami jelen esetben az áram – csökkenthet költségeinken, de számos szervizelési költség is ritkábban vagy egyáltalán nem jelentkezik egy elektromos autónál.

Magyarországon például egy elektromos autó átlagos „üzemanyag költsége” havonta kb. 6 000 – 10 000 3 forintig terjedhet, míg egy hagyományos autó üzemanyagára 20 000 - 30 000 forintot is áldozhatunk.

És hogy a szerviz költségekre is mondjunk példát, az elektromos autóknál a beépített elektromos motorféknek köszönhetően a féktárcsák kevésbé kopnak, vagyis ritkábban kell cserélnünk és költenünk rá, mint egy hagyományos autó esetében, de mondhatnánk az olajcserét is, amit szintén meg tudunk spórolni egy elektromos autónál, hiszen azoknál egyáltalán nincs erre szükség, így foglalkozni sem kell vele.

És ez csak pár példa, amellyel csökken a fenntartási és szervizelési költség.

Sőt, további előny még, hogy az e-autó tulajdonosoknak jelenleg nem kell fizetniük gépjármű-, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket, vagy a már korábban említett parkolási díjat, amely azért nagyban csökkenti a gépjárművel összefüggő egyéb kiadásainkat.

1 000 km-re kiszámítva:
28 000 Ft (havi üzemanyag költség) / 400 Ft (üzemanyag liter ára) = 70
Ha 7 liter fogyaszt az autó 100 km-en, akkor 70/7= 10 ezt felszorzom 100-al = 1000. Tehát 28e Ft-ból   1000 km-t tesz meg.
Elektromos autó (pld. Citroen) esetében 1583 Ft-ból tesz meg 150 km-t. Tehát 1000 km-t 10 553 Ft-ból tesz meg.

melyek az elektromos autók hátrányai?

Az előnyök mellett muszáj pár szót ejtenünk a hátrányokról is. Az elektromos autók értékesítése a termékéletgörbe második stádiumában (növekedés) van. Legszembetűnőbb tulajdonsága a (még) magas ár. Ahogyan az értékesítési volumen nő, csökkenek majd a gyártók költségei, és így alacsonyabb eladási áron juthatunk az e-autóhoz, mint korábban. Az új állami támogatásnak köszönhetően már most több típusnak is csökkent az ára, hogy beleférjen a támogatásban meghatározott keretbe, így pedig még kedvezőbb áron juthatunk hozzá mi is a kiszemelt elektromos autónkhoz. De még így is kijelenthető, hogy a hagyományos benzines autó vételárának akár a másfél, de lehet, hogy a kétszeresét is meg kell fizetnünk egy elektromos típusért. Azonban az ár mellett fontos megemlíteni további negatív tényezőként az e-autók korlátozott hatótávját (amely típusonként eltér), hiszen a töltés(ek) miatt komoly tervezést igényel, ha mondjuk egy külföldi utazásra indulunk. Illetve az akkumulátor esetleges javításának magas költségeit, a sok esetben nem elérhető után gyártott alkatrészeket valamint az olyan szakemberek hiányát, akik már tapasztaltnak tekinthetőek az elektromos járművek műszaki hibáit, sajátosságait illetően.

mégis mennyibe kerül az „üzemanyag-költség”?

Ha példának a fent említett Citroen C-Zero gépjárművet vesszük alapul, az autó teljes feltöltése töltőállomáson, alkalmanként, a jelenlegi áramköltséggel: kb. 1 583 forint (32,3 Ft/kWh*49), és egy töltéssel kb. 150 km tehető meg.

Azonban a családi háztulajdonosoknak sem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a megfelelő töltő infrastruktúra kialakításához akár egy 500 ezer forintos többletberuházásra is szükség lehet, amennyiben nem felel meg az elektromos autó töltésére az otthoni villamoshálózat. (lakossági szegmens villamoshálózatának 95%-a, a hagyományos otthoni berendezésekre lett kiépítve). Szakember segítségével viszont könnyen ellenőrizhetjük, hogy a jelenlegi infrastruktúra kompatibilis-e elektromos autó töltésére.

Amennyiben társasházban lakunk, közterületeken vannak kiépítve elektromos autó töltésére szolgáló állomások, például a Mol töltőállomásain 4 egy lassabb (AC) töltés ára 1990, míg a gyorsabb (DC) töltés 2990 forintba kerül, de vannak ingyenes (napelemes) töltőállomások is a fővárosban.  Csakhogy a különbséget szemléltessük a két töltő között: egy e-autó villámtöltéssel akár fél óra alatt 80%-ra tölthető, a lassabb töltéssel ugyanez 2-5 óránkba telik, míg az otthoni aljzat töltéssel akár 8-10 óra is lehet.

mindennapi utazásaink távolsága fontos szempont lehet a döntés során

Fontos, hogy csak olyan esetben merüljön fel az elektromos autó ötlete, amennyiben a lakóhelyünkön és annak a környékén vannak telepített töltőállomások, vagy akár az otthonunkban biztosítani tudjuk az autó megfelelő töltését. Magyarország egyre fejlettebb töltőállomás infrastruktúrával rendelkezik, és ez remélhetőleg az idő előrehaladtával, és az elektromos autók térnyerésével párhuzamosan nőni fog.

elektromos autó töltőállomások Magyarországon

Elektromos autó töltőállomás infrastruktúrája Magyarországon 5

Másik fontos szempont, hogy a jármű hatótávolsága megegyezik-e a mindennapi mobilitásunkkal, vagyis hogy sokszor használjuk-e autónkat rövidebb távokra, mint például városi ingázás, bevásárlás, gyakori ügyféltalálkozók. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az elektromos autókra hatással van az időjárás is. Télen például gyakrabban kell majd tölteni, de nyáron, a klíma bekapcsolása is hatással van az energiafelhasználásra. Ha csak rövidebb utakat teszünk meg, főleg városon belül, az hosszú távon nem tesz jót a dízel és benzines autóknak, és a tulajdonosuk pénztárcájának sem. A probléma abból fakad, hogy a motornak a rövid távolság miatt nincs ideje bemelegedni, így az autó sokkal többet fogyaszt és hamarabb jelentkezhetnek különböző műszaki problémák is. Az e-autóknak viszont belső égésű motor hiányában nem kell bemelegedniük, és a rövid távolságokon a hatótávok miatt sem kell aggódni. A városi utakon ugyanis az alacsony átlagsebesség és a gyakori fékezések miatt az autónak van ideje visszatáplálnia az energiát, ezért egyetlen töltéssel is hosszú ideig képes kihúzni. Ha viszont gyakrabban utazunk hosszabb távra, nem javasolt az elektromos típust választani. Persze ha egy évben csak egyszer-kétszer utazunk messzebb, vagy külföldre, például nyaralni, akkor se mondjunk le elektromos autós álmunkról, hiszen megoldható ezzel is, csak komolyabb tervezést igényel a töltések miatt.

Vagyis kijelenthetjük, hogy mindennapi használatnál rövidebb távokra (bevásárlás, városi ingázás) az elektromos autók, hosszabb távokra (ha például a munkánk miatt sokat ingázunk nagy távolságokban) a hagyományos benzines, dízeles autók felelnek meg. Az, hogy a befektetésünk megtérül-e a környezettudatosság jegyében, csak rajtunk és a vezetési, utazási szokásainkon múlik. Előbb-utóbb azonban amennyiben anyagi helyzetünk lehetővé teszi, megfontolandó lehet egy elektromos autóra beruházni, hiszen a saját elvárásaink mellett, a környezettudatos életmód és fenntarthatóság nem feltétlenül opcionális döntés.

K&H személyi kölcsön - THM: 8,2%-13.8%

Elektromos autó vásárlásán gondolkozol, de a támogatás mellett szükség lenne még egy kis segítségre? Válaszd a K&H személyi kölcsönt, mely otthonod kényelméből akár 100% online igényelhető, kedvezményes THM-el!

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

hasznalauto.hu/talalatilista

villanyautosok.hu/2020/01/01/elektromos-auto-kinalat-2020-ban/

4 https://etienne.hu/elektromos-auto-toltese-otthon/?cn-reloaded=1

5 Forrás: https://e-mobi.hu/hu/map, 2020.05.06.)

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM a 2021. január 1. napjától hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 300 ezer forint feletti jövedelem
forint
év