CSOK változások 2020: számold ki, mekkora támogatásra lehetsz jogosult!

2020. július 13.
A pandémiás helyzet hatására módosultak az állami lakástámogatási program feltételei, így 2020. július 18-ig könnyebben vehető igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Összegyűjtöttük, mi változott 2020-ban a CSOK igényléshez kapcsolódva, melynek felvehető összegét a K&H új kalkulátorával pillanatok alatt kiszámolhatod!

Összegyűjtöttük, mi változott 2020-ban a CSOK igényléshez kapcsolódva!

Sok változás történt az idén a lakáshitelezési piacon, nagyrészt a koronavírus-járvány hatásai miatt. A pandémiás helyzetben azonban továbbra is töretlen a népszerűsége, a K&H által a program indulása óta eltelt több mint 4 év alatt, 12 000 családnak, összesen 34 milliárd forint értékben folyósított Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK), melynek igénylését 2020-ban számos új, könnyített feltétel teszi még gördülékenyebbé. Ezeket a változásokat gyűjtöttük össze.

CSOK változások 2020 március

  • a járványhoz kötődve, az életkorra vonatkozó feltételek megváltoztak. A CSOK-igénylésnél a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, amely életkor betöltési határidejét kitolták a június 18-án lejáró veszélyhelyzetet követő 30 nappal.
  • az adásvételi szerződéssel kapcsolatban is változtak a szabályok. A módosítás eredményeként az új vagy használt lakás vásárlását célzó „K&H Kamattámogatott lakáshitel extra” esetén elfogadható az az adásvételi szerződés is, amelynél a veszélyhelyzet alatt vagy az azt követő 30 napon belül járt le a 180 napos időszak, melynél a szerződés nem lehet régebbi. 
  • a CSOK-feltételek közé tartozik, hogy az érintetteknek nem lehet köztartozása; mely előírás szintén módosult: a veszélyhelyzet alatt vagy annak június 18-i lejárta után 30 napig beadott igénylések esetében a köztartozásokat a március 11-én érvényes helyzet alapján kell megvizsgálni. 
  • a tb-jogviszonyról szóló igazolást abban az esetben is elfogadja a bank, ha a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet alatt lejárt. Ugyancsak fontos, hogy akiknek a kérelmét elutasította a bank, azok a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig fordulhatnak kérelemmel az illetékes Kormányhivatalhoz.

 

CSOK változások 2020 június: további könnyítések

  • a CSOK támogatás igényléséhez az érintett szülő(k) és gyerek(ek) adóazonosító jelének igazolására, az adóigazolvány helyett ideiglenes adóigazolvány és hatósági bizonyítvány is elfogadható, így enyhülnek az adminisztrációs feladatok. 
  • az is könnyítést jelent a korábbi szabályokhoz képest, hogy akik az Egyesült Királyságban, Észak-Írországban vagy Nagy-Britanniában kapták meg a támogatáshoz, hitelhez szükséges társadalombiztosítási igazolást (tb-igazolást) és ez az igazolás hiányos vagy nem felel meg a bank előírásainak, méltányosságot kérhetnek az illetékes kormányhivatalnál.

spórolj időt az új K&H CSOK kalkulátorral

Mivel a CSOK támogatás igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, a K&H új kalkulátorával időt spórolhatsz! Az új, online K&H CSOK kalkulátor felületen elegendő néhány fontos alapadatot (gyermekek száma, lakás alapterület, az igénylés célja) megadni, amely alapján megtudhatod, hogy milyen és mekkora összegű támogatást igényelhetsz.

CSOK állami támogatások és CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitel – THM: 3,3%

Családalapítás? Nagyobb lakás vagy kertes ház? Nézd meg, mekkora összegű CSOK támogatásra lehetsz jogosult és ismerd meg a CSOK mellé felvehető, kedvezményes hitelajánlatainkat!

CSOK hitelek és kalkulátor

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.
A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. 
CSOK esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 17/2016. (II. 10.) számú a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.
A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Magyar reformok

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év