CSOK változások 2020: számold ki, mekkora támogatásra lehetsz jogosult!

2020. július 13.
A pandémiás helyzet hatására módosultak az állami lakástámogatási program feltételei, így 2020. július 18-ig könnyebben vehető igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Összegyűjtöttük, mi változott 2020-ban a CSOK igényléshez kapcsolódva, melynek felvehető összegét a K&H új kalkulátorával pillanatok alatt kiszámolhatod!

Összegyűjtöttük, mi változott 2020-ban a CSOK igényléshez kapcsolódva!

Sok változás történt az idén a lakáshitelezési piacon, nagyrészt a koronavírus-járvány hatásai miatt. A pandémiás helyzetben azonban továbbra is töretlen a népszerűsége, a K&H által a program indulása óta eltelt több mint 4 év alatt, 12 000 családnak, összesen 34 milliárd forint értékben folyósított Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK), melynek igénylését 2020-ban számos új, könnyített feltétel teszi még gördülékenyebbé. Ezeket a változásokat gyűjtöttük össze.

CSOK változások 2020 március

  • a járványhoz kötődve, az életkorra vonatkozó feltételek megváltoztak. A CSOK-igénylésnél a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, amely életkor betöltési határidejét kitolták a június 18-án lejáró veszélyhelyzetet követő 30 nappal.
  • az adásvételi szerződéssel kapcsolatban is változtak a szabályok. A módosítás eredményeként az új vagy használt lakás vásárlását célzó „K&H Kamattámogatott lakáshitel extra” esetén elfogadható az az adásvételi szerződés is, amelynél a veszélyhelyzet alatt vagy az azt követő 30 napon belül járt le a 180 napos időszak, melynél a szerződés nem lehet régebbi. 
  • a CSOK-feltételek közé tartozik, hogy az érintetteknek nem lehet köztartozása; mely előírás szintén módosult: a veszélyhelyzet alatt vagy annak június 18-i lejárta után 30 napig beadott igénylések esetében a köztartozásokat a március 11-én érvényes helyzet alapján kell megvizsgálni. 
  • a tb-jogviszonyról szóló igazolást abban az esetben is elfogadja a bank, ha a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet alatt lejárt. Ugyancsak fontos, hogy akiknek a kérelmét elutasította a bank, azok a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig fordulhatnak kérelemmel az illetékes Kormányhivatalhoz.

 

CSOK változások 2020 június: további könnyítések

  • a CSOK támogatás igényléséhez az érintett szülő(k) és gyerek(ek) adóazonosító jelének igazolására, az adóigazolvány helyett ideiglenes adóigazolvány és hatósági bizonyítvány is elfogadható, így enyhülnek az adminisztrációs feladatok. 
  • az is könnyítést jelent a korábbi szabályokhoz képest, hogy akik az Egyesült Királyságban, Észak-Írországban vagy Nagy-Britanniában kapták meg a támogatáshoz, hitelhez szükséges társadalombiztosítási igazolást (tb-igazolást) és ez az igazolás hiányos vagy nem felel meg a bank előírásainak, méltányosságot kérhetnek az illetékes kormányhivatalnál.

spórolj időt az új K&H CSOK kalkulátorral

Mivel a CSOK támogatás igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, a K&H új kalkulátorával időt spórolhatsz! Az új, online K&H CSOK kalkulátor felületen elegendő néhány fontos alapadatot (gyermekek száma, lakás alapterület, az igénylés célja) megadni, amely alapján megtudhatod, hogy milyen és mekkora összegű támogatást igényelhetsz.

K&H otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel – THM: 3,1%
A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Családalapítás? Nagyobb lakás vagy kertes ház? Nézd meg, mekkora összegű CSOK támogatásra lehetsz jogosult és ismerd meg a CSOK mellé felvehető, kedvezményes hitelajánlatainkat!

CSOK hitelek és kalkulátor