itt a lista: ezekre figyelj, ha külföldön fizetsz

2021. július 29.
Napjainkban olyan kényelmesen és egyszerűen fizetünk a banki megoldásokkal (bankkártya, mobilalkalmazás), hogy amikor külföldre utazunk, sokszor el is felejtünk utánanézni a célországban érvényes díjaknak és az elérhető fizetési lehetőségeknek. Legyen szó üzleti útról, családi nyaralásról vagy egy gyors kiruccanásról, összegyűjtöttük, mire figyelj akkor, ha külföldön fizetsz a bankkártyáddal vagy a mobiltelefonoddal.

bankkártyás fizetés külföldön

Szerencsére a hazai bankok többsége hasonló konstrukciókkal és díjakkal dolgozik külföldi fizetések esetében is. Azonban fontos, hogy utazás előtt mindig először a számlavezető bankodnál érdeklődj a külföldi kártyahasználat feltételeiről és a várható költségekről.

készülj fel, hova utazol!

Valószínűleg az úti célod már megvan: ha az EU-n kívüli országba utazol, javasoljuk, hogy alaposan nézz utána a fizetési és készpénzfelvételi lehetőségeidnek. Keress rá a településre a térképen és ellenőrizd, hol található ATM, szükség esetén pénzváltó vagy bankfiók. Ha nem találsz a közelben, bátran keresd meg a szállásadódat még utazás előtt, és érdeklődj a környéken található lehetőségekről.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén belül egységes szabályokra számíthatsz, sőt, a környező országokba utazva még a Magyarországon népszerű pénzintézetek helyi fiókjainak egy részét is megtalálhatod. 2019. december 15-től az EU tagállamaiban a készpénzfelvétel, kártyás fizetés és átutalások díja megegyezik az ilyen szolgáltatások hazai díjával. Ettől függetlenül érdemes itt is kiemelt figyelmet fordítanod a díjtételek megismerésére.

fizetés, ATM, pénzváltás

A legtöbb országban a bankkártyás vásárlás ingyenes, azonban ha forint alapú számlához van rendelve a bankkártyád, tudnod kell, hogy a devizában történő fizetés során a bankod a saját – általában deviza eladási – árfolyamán váltja át a vásárlás összegét.

Hasonlóan történik a készpénzfelvétel is: a felvett összeget a bankod a tranzakció terhelésekor saját árfolyamán váltja át. A biztonság fontos szempont: válassz olyan automatát, amely kivilágított helyen, akár bankfiókban vagy bevásárlóközpontban van, nézd meg, hogy nincs-e az ATM-en valami szokatlan és ellenőrizd a kártyanyílást, valamint a PIN-kód beütésére szolgáló billentyűzetet is.

Ne lepődj meg, ha a tranzakció végrehajtása után több napig csak zárolt (és nem könyvelt) tételként jelenik meg a tranzakció összege az online banki felületeden, mivel külföldi vásárlás esetén a terhelések feldolgozása és ezzel együtt az addig csak zárolásban lévő tételek feloldása hosszabb időt is igénybe vehet egyes pénzintézeteknél.

mobillal fizethetek?

Miután Magyarországon is elérhetővé váltak a különböző mobilfizetési megoldások, köztük az Apple Pay és a hazai pénzintézetek közül elsőként a K&H Banknál bemutatkozó Google Pay, jogosan merül fel benned a kérdés, hogy ezeket külföldön is használhatod-e. Jó hírünk van! Természetesen a mobilfizetési megoldások is hasonlóan működnek, mintha bankkártyával fizetnél, így ha olyan üzletbe térsz be, ahol érintéses fizetésre alkalmas POS-terminál van, bátran használd okostelefonod fizetésre. Előző cikkünkben adtunk pár tippet, hogy biztonságban tudd a pénzedet a mobilodon, érdemes utazás előtt még erre is ránézned!

utasbiztosítás bankkártyával

Tudtad, hogy a bankkártyádhoz utasbiztosítást is igényelhetsz? Ez a szolgáltatás az aktiválás után jellemzően egy évig érvényes és a legtöbb általánosan felmerülő káreseményre fedezetet nyújt. K&H-s bankkártya esetén az érvényes biztosítás feltétele az aktivált kártya, ha pedig nincs nálad, akkor sincs gond: elegendő ismerned a kártyaszám utolsó 6 számjegyét.

ha baj van…

Még a „szokásosnál” is nagyobb riadalmat okozhat, ha a bankkártyádat külföldön veszíted el, esetleg ellopják tőled. Éppen ezért érdemes előre felkészülnöd, és akár az utazás időtartamára SMS-értesítést igényelned a bankodtól, hiszen így minden tranzakciódról vagy tranzakció kísérletről időben értesülhetsz. Nézz utána a kártyatiltási vagy felfüggesztési lehetőségeidnek, ezeket K&H-sként ma már egyszerűen, a K&H mobilbankon keresztül is megteheted. Mindezek mellett pedig légy tudatában utasbiztosításod feltételeinek is, hiszen a legtöbb biztosítónál elveszett bankkártyára is igényelhető kártérítés.

számlavezetés
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági betéti bankkártyák]
készpénzfelvétel külföldön
SMS-szolgáltatás
hitelkártya-szolgáltatás [K&H lakossági hitelkártyák]
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, Google Pay, Apple Pay

 

Még nem vagy K&H-s, de szeretnéd kipróbálni a Google Pay vagy az Apple Pay nyújtotta kényelmet és a K&H mobilbankból elérhető számos innovatív, digitális szolgáltatást? Nyiss online bankszámlát és használd digitális bankkártyádat már akár azonnal!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a Hirdetmény vállalati ügyfelek részére, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Google Play a Google Inc. védjegye.Az App Store az Apple Inc. szolgáltatási védjegye.