egy kis segítség: hitel autóra, hogyan?

2020. június 30.
Megvan a kiszemelt modell, de a vásárláshoz szükség lenne egy kis anyagi segítségre? Tudj meg többet a legnépszerűbb autófinanszírozási lehetőségekről: a személyi kölcsönről és az autólízingről. Neked melyik éri meg jobban?

(A cikk tartalma frissült: 2020.11.24-én)

egy kis segítség: hitel autóra, hogyan?

A személyi kölcsön és az autólízing konstrukciók között jelentős eltérések vannak, mind a feltételeket és kondíciókat, mind a havi kiadásokat illetően. Míg a személyi kölcsön alapvetően egy fix havi törlesztőrészlettel bíró hitelkonstrukció, az autólízing esetében megkülönböztetünk nyílt és zártvégű lízinget. Nyíltvégű lízing esetén, a lízingelő a futamidő lejáratakor eldöntheti, hogy megvásárolja-e az autót a maradványértéken; zártvégű konstrukciónál pedig az utolsó lízingdíj befizetésével automatikusan a tulajdonába kerül a gépjármű. Magánszemélyként azonban csak a „zártvégű lízing” konstrukciót vehetjük igénybe.

személyi kölcsön vagy autólízing- melyik, mit tud?

  • tulajdoni jog: autólízing esetén a lízingszerződés futamideje alatt a lízingcég lesz az autó tulajdonosa (te pedig az üzembentartója) és csak a szerződés végén kerülhet a tulajdonodba a gépjármű. Ezzel szemben személyi kölcsön esetén Te leszel az autó tulajdonosa a kölcsön futamideje alatt is!
  • vásárlás: személyi kölcsönnel egyszerűbb a vásárlás, mert már zsebedben a pénzzel kereshetsz autót, míg lízing esetén előbb az autót kell kiválasztani, lefoglalózni, elindítani az igénylést és megvárni a finanszírozási döntést.
  • kamatok: jellemzően új autók esetén kedvezőbb kamattal vehető fel az autólízing, mint a személyi kölcsön. Használt autók esetén viszont versenyképes a személyi kölcsön kamata az autólízinggel szemben, különösen, ha utóbbinál figyelembe vesszük, hogy induló költségek is vannak.
  • szerződés: személyi kölcsön választása esetén nem szükséges a szerződést hitelbiztosítási nyilvántartásba (HBNY) rögzíteni, így extraköltségeket „úszhatsz” meg (adós és adóstárs esetében is fizetendő), míg a lízing esetében kötelező a nyilvántartásba vétel.
  • biztosítás: a KGFB természetesen mindkét megoldás esetén kötelező, ám a személyi kölcsön választása esetén a casco kötése nem elvárás. De ha mégis cascot kötnél, akkor kedvezményt adunk rá (ráadásul, ha a kötelezőt és a casco-t is a K&H-nál kötöd, akkor együttkötési kedvezményt kapsz)!
  • eladás: személyi kölcsön esetén az autó nem képezi a tartozás fedezetét, ezáltal Nálad a törzskönyv, autódat bármikor el tudod adni, a hitelt ettől függetlenül továbbra is az eredeti szerződés szerint kell visszafizetni. Lízing esetében az autót csak a lízingbeadó hozzájárulásával, a lízingszerződés megszüntetésével és a teljes hátralévő finanszírozási összeg egyidejű befizetésével lehet értékesíteni. 

milyen költségekkel számoljak?

Míg a személyi kölcsön fix kamatú törlesztőjével előre tudjuk tervezni a havi kiadásainkat, addig a lízing során a kamat lehet változó és fix kamatozású is. Lízing esetén továbbá a vevőnek kötelező egy úgynevezett hitelbiztosítéki nyilvántartásban (HBNY) szerepelnie, aminek a közjegyzői díja magánszemélyek (adós + adóstárs) részére 6000 forint, mindemellett a finanszírozót 7 000 forintig terheli a nyilvántartásba vétel költsége, amelyet a vevőre hárítanak, így magasabb lehet a várható THM értéke.1

1 https://www.azenpenzem.hu/cikkek/tenyleg-kinyirtak-az-autohitelt/1821/

Fontos szempont a havi törlesztőrészletek mellett, a többletkiadások figyelembe vétele is. Ilyen költségek lehetnek: casco, üzemanyagköltség, KGFB, gépjármű teljesítményadó, szervizelés.

Mivel mindkét esetben egy jelentősebb összegű havi kiadásunk keletkezik, így célszerű az autóvásárlástól független egyéb kiadásokat, további törlesztőrészleteket is számba venni, hogy biztosan ne jelentsen havonta túl nagy terhet az autóvásárlásból eredő plusz kiadás.

röviden összefoglalva a legfontosabb teendők listáját a döntés előtt:

  • a számodra megfelelő finanszírozási mód mérlegelése, feltételek megismerése, tájékozódás
  • törlesztőrészlet vagy lízingdíj havonta fizetendő összege
  • kamat jellege (változó/fix), mértéke és számításának a módja
  • tartozás és a gépjármű piaci értéke milyen arányban áll egymással

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra - kedvezményes THM: 5,7%, 2020. január 1-jétől THM2: 8,2-13,8%

A K&H akár 100% online igényelhető személyi kölcsönével már pénzzel a zsebedben keresheted álmaid autóját! Számold ki személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével, mekkora törlesztőrészletre számíthatsz!

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsön 2020. december 31-ig érvényes kamata a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020.(III.18.) Korm rendelet 2. §-a alapján került megállapításra, mértéke 2021. január 1-jével a Hirdetményben meghirdetett kamatmértékre változik. A hirdetésben szereplő THM a 2020. április 1-től érvényes K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra.
A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 300 ezer forint feletti jövedelem
forint
év