Ugrás a tartalomhoz

így kezdj neki az álomotthon keresésnek!

2018. március 19.
A lakáskereső időszak nagyban hasonlít a társkeresésre: kutatod, kergeted az igazit. Sokszor szebbnek tűnik a kiszemelt lakás elsőre, mint másodszorra, és néha már abban is elbizonytalanodsz, hogy egyáltalán létezik-e. Viszont amikor végül megtalálod azt a bizonyos ingatlant, úgy érzed, bőven megérte az egész fáradozás.

De milyen lépések vezethetnek az álom eléréséig, mire figyelj a „lakás-randik” szervezésénél?

a költségkeret meghatározása

Az első lépés természetesen a -tól/-ig büdzsé meghatározása, ami már önmagában irányítani fogja az eladó lakások közti böngészést. Fontos, hogy a meghirdetett árak, a remélt alku lehetőségek számolgatása mellett a vonatkozó költségeket (illeték, ügyvéd, esetleges ingatlanközvetítői díj), valamint a foglaló gyors előteremtését is kalkuláld bele az egyenletbe. Az utóbbi jellemzően 10%, a korábban elindított lakástakarék pénztár pedig nagy segítségedre lehet ezekben a helyzetben, miközben elkezded intézni a hitelfelvételt. Sokszor néhány óra is elég ahhoz, hogy lecsússzon az ember egy jó lakásról.

nézd meg élőben is a lakásokat!

Ha ezek megvannak, és még a vételár szerinti szűrést követően is sok remek lehetőséget találtál, fontos higgadtnak maradni és nem impulzusvásárlóvá válni. Ugyanakkor abba sem szabad belefutnod, hogy túl sok címre mész el és idővel már a jó lehetőségekben is csak a hibákat látod. Ideálisan 6-8 lakást érdemes megnézni, ennyiből már megszilárdulnak az elképzelések.  

mennyire fontos a tájolás?

A környék mellett a házon belüli elhelyezkedést és a lakás tájolását is érdemes jobban megnézni. Sok lakásra jellemző, hogy akár egy emeleten belül is óriási különbségek vannak, amik a mindennapok mellett a majdani lakásfelújítást, a fűtési költségeket – és így az ott keletkező költségeket - is nagyban befolyásolni tudják.

a környékkel kapcsolatban vegyük számításba:

  • van-e elérhető közelségben élelmiszerbolt a környéken?
  • van gyerek a családban? Ha igen, akkor van-e megfelelő iskola, óvoda, orvos a környéken?
  • kutyánk, cicánk van? Ha igen, akkor található-e zöld területet, állatorvos a közelben?
  • ha sem a munkahelyünk közelében, sem hazafelé menet nem esik útba például bank, posta, akkor érdemes lehet a lakásvásárlásnál szem előtt tartani, hogy a leendő otthonunk közelében legyen egy.
  • ha van autónk, tudunk-e parkolni a házhoz közel? Fizetős-e a parkolás a környéken, vagy van a háznak saját garázsa/mélygarázsa, esetleg bérelhetünk-e valahol a közelben?
  • ha gyakran használjuk a tömegközlekedési eszközöket, van-e közel busz/vonat/villamos/metróvonal.
  • érdemes átgondolni, hogy mennyire fontos az éttermek, kávézók közelsége vagy inkább csendre vágyunk?

Ezek a legfontosabb szempontok, amikre figyelned kell az új otthon keresésekor. Nem kell azonban egyedül nekivágnod a folyamatnak, a K&H lakáshitel termékei és kalkulátora végig hű társaid lesznek útközben.

Kalkulátorainkkal könnyedén kiszámolhatod lakáshiteled leendő törlesztőrészletét, és honlapunkon keresztül visszahívást kérhetsz szakértőnktől, aki személyre szabott előbírálattal segíti a döntésed, és gyorsabbá teszi az igénylési folyamatot. THM: 3,3-8,3%

K&H lakáshitel kalkulátor

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év