így kezdj neki az álomotthon keresésnek!

2018. március 19.
A lakáskereső időszak nagyban hasonlít a társkeresésre: kutatod, kergeted az igazit. Sokszor szebbnek tűnik a kiszemelt lakás elsőre, mint másodszorra, és néha már abban is elbizonytalanodsz, hogy egyáltalán létezik-e. Viszont amikor végül megtalálod azt a bizonyos ingatlant, úgy érzed, bőven megérte az egész fáradozás.

(A cikk tartalma frissült: 2022.07.18.)

így kezdj neki az álomotthon keresésnek!

De milyen lépések vezethetnek az álom eléréséig, mire figyelj a „lakás-randik” szervezésénél?

a költségkeret meghatározása

Az első lépés természetesen a -tól/-ig büdzsé meghatározása, ami már önmagában irányítani fogja az eladó lakások közti böngészést. Fontos, hogy a meghirdetett árak, a remélt alku lehetőségek számolgatása mellett a vonatkozó költségeket (illeték, ügyvéd, esetleges ingatlanközvetítői díj), valamint a foglaló gyors előteremtését is kalkuláld bele az egyenletbe. Az utóbbi jellemzően 10%, a korábban elindított lakástakarék pénztár pedig nagy segítségedre lehet ezekben a helyzetben, miközben elkezded intézni a hitelfelvételt. Sokszor néhány óra is elég ahhoz, hogy lecsússzon az ember egy jó lakásról.

nézd meg élőben is a lakásokat!

Ha ezek megvannak, és még a vételár szerinti szűrést követően is sok remek lehetőséget találtál, fontos higgadtnak maradni és nem impulzusvásárlóvá válni. Ugyanakkor abba sem szabad belefutnod, hogy túl sok címre mész el és idővel már a jó lehetőségekben is csak a hibákat látod. Ideálisan 6–8 lakást érdemes megnézni, ennyiből már megszilárdulnak az elképzelések. 

mennyire fontos a tájolás?

A környék mellett a házon belüli elhelyezkedést és a lakás tájolását is érdemes jobban megnézni. Sok lakásra jellemző, hogy akár egy emeleten belül is óriási különbségek vannak, amik a mindennapok mellett a majdani lakásfelújítást, a fűtési költségeket – és így az ott keletkező költségeket - is nagyban befolyásolni tudják.

a környékkel kapcsolatban vegyük számításba:

  • van-e elérhető közelségben élelmiszerbolt a környéken?
  • van gyerek a családban? Ha igen, akkor van-e megfelelő iskola, óvoda, orvos a környéken?
  • kutyánk, cicánk van? Ha igen, akkor található-e zöld területet, állatorvos a közelben?
  • ha sem a munkahelyünk közelében, sem hazafelé menet nem esik útba például bank, posta, akkor érdemes lehet a lakásvásárlásnál szem előtt tartani, hogy a leendő otthonunk közelében legyen egy.
  • ha van autónk, tudunk-e parkolni a házhoz közel? Fizetős-e a parkolás a környéken, vagy van a háznak saját garázsa/mélygarázsa, esetleg bérelhetünk-e valahol a közelben?
  • ha gyakran használjuk a tömegközlekedési eszközöket, van-e közel busz/vonat/villamos/metróvonal.
  • érdemes átgondolni, hogy mennyire fontos az éttermek, kávézók közelsége vagy inkább csendre vágyunk?

Ezek a legfontosabb szempontok, amikre figyelned kell az új otthon keresésekor. Nem kell azonban egyedül nekivágnod a folyamatnak, a K&H lakáshitel termékei és kalkulátora végig hű társaid lesznek útközben.

K&H lakáshitelek – THM: 3,3-14,4%

 

Kalkulátorainkkal könnyedén kiszámolhatod lakáshiteled leendő törlesztőrészletét, és honlapunkon keresztül visszahívást kérhetsz szakértőnktől, aki személyre szabott előbírálattal segíti a döntésed, és gyorsabbá teszi az igénylési folyamatot. THM: 3,2–8,2%

K&H lakáshitel kalkulátor

Tudj meg többet az Ingatlanhirdetés Figyelő app-ról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további részletek

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő applikáció letöltése QR-kóddal

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése.  A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, az aktuális K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Hirdetmény, forint alapú K&H üzleti feltételű lakáshitel hirdetmény, K&H lakáscélú hitelek állami támogatással és K&H lakáscélú hitelek állami támogatással extra hirdetmény valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.  A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év