alig kezdődött el a suli, a pénztárcád máris megérezte? Győzd le a sokkot!

2017. szeptember 18.
Idén csak az általános iskolás gyermekek iskolakezdésének költségei csökkentek valamelyest az ingyenes tankönyveknek köszönhetően, a középiskolásoké és főiskolásoké viszont ismét emelkedett. A családi kassza így is biztosan megérezte, hogy újra eljött a szeptember, ezért igyekszünk néhány tippel segíteni.

alig kezdődött el a suli, a pénztárcád máris megérezte?

A tanszerek, az iskolatáska, a sportfelszerelések, a magántanárok, a különórák és a zsebpénz mind-mind olyan tétel, amelyek jelentősen csökkentik a pénztárcád tartalmát, és ezeken sokszor nem is tudunk spórolni. Az első sokk után azonban gyorsan össze kell szednünk magunkat, mert a suli, az iskolai tanév sajnos még tartogat várható és váratlan kiadásokat egyaránt.

A családi költségvetés rendbetétele egy ilyen mértékű költekezés után nem egyszerű, de vannak trükkök, amik segítenek egyenesbe jönni.

tervezzünk előre!

Talán nem is gondolnánk, mennyit spórolhatunk azzal, ha előre megtervezzük a heti étkezéseket.  A hétvégi nagybevásárlás alkalmával beszerezhetjük a szükséges alapanyagokat, így nem csak az ételrendelést húzhatjuk le a kiadások listájáról, de időt is spórolunk azzal, ha előre gondolkodunk.

Arra viszont figyeljünk, hogy szigorúan tartsuk magunkat az előre összeírt listához, mert az impulzusvásárlás bizony tovább vékonyíthatja pénztárcánkat! Haladó trükk: ha jót akarsz magadnak, nem menj üres gyomorral, éhesen bevásárolni! Brit kutatók bebizonyították, hogy ilyen esetben legalább kétszer annyi élelmiszert vásárol mindenki, mint amire szüksége lenne.

kerüljük a nem nekünk szóló akciókat!

Csak azért, mert valamit olcsóbban tudunk megvenni, még nem garantálja azt, hogy valóban pénzt takarítunk meg. A leértékelések csak akkor jelentenek költségcsökkentést, ha az adott termékekre valóban szükségünk van. Hiába kapunk 30-70%-os kedvezményt egy bikini árából, ha idén már biztosan nem használjuk… És valójában jövőre sem lenne még szükségünk új darabra…

optimalizáljuk a digitális kommunikációnk költségeit!

Ha nem korlátlan a szolgáltató által biztosított csomagunk, akkor minden igyekezetünkkel próbáljuk tartani magunkat az előre meghatározott limitekhez perc, byte és üzenet esetében egyaránt.  Elég sokat spórolhatunk így, hiszen a csomagdíjban foglalt kereten túli szörfözéseket és csacsogásokat jelentősen drágábban kapjuk általában. Gyerekeknél egyáltalán nem érdemes hasonlóval kísérletezni: menjünk biztosra egy feltöltős kártyával.

áramtalanítsunk!

Mivel a készenléti állapot is áramfelvétellel jár, sokat spórolhatunk a villamosenergia díján, ha áramtalanítható elosztókat használunk otthonunkban. Könnyű hozzászokni a használatukhoz, és pénztárcánk mellett a környezetet is kíméljük.

a szervizelés is opció

Sajnos időről időre tönkre mennek egyes használati tárgyaink, a megjavíttatásuk sokszor olcsóbb, mint egy új termék vásárlása. Őrizzük meg minden eseteben a garancialevelet, mert az is lehet, hogy még garanciaidőn belül vagyunk, és a gyártó ingyen szervizeli a portékát.

Ha nem javítható a termék, de mindenképpen szükségünk van rá, nyugodtan vegyük számításba a K&H szabad felhasználású kölcsöneit is nagyobb kiadás esetén, hiszen így nem mástól kell elvonnunk a rendelkezésre álló forrásainkat, mégis jó feltételekkel vásárolhatjuk meg az adott árucikket.

Ha elkerülhetetlen kiadás elé nézel ezekben a hetekben, és a kiadások optimalizálása sem oldja meg problémát, a K&H személyi kölcsönei segítségedre lesznek.

K&H személyi kölcsönök

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év