8 leggyakoribb hiba, amit befektetéseink kezelésénél elkövetünk

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2020. február 25.
Kíváncsi vagy arra, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket befektetőként elkövetünk? Ha ezeket ki tudjuk küszöbölni, hosszú távon jelentősen megnövelhetjük a megtakarításainkon elérhető hozamokat.

(A cikk tartalma frissült: 2024.01.31.)

8 leggyakoribb hiba, amit befektetéseink kezelésénél elkövetünk

1. nincs befektetési stratégiánk

A befektetési stratégia kapcsán nem kell bonyolult, kizárólag szakemberek által összeállítható dologra gondolnunk! A legfontosabb, hogy befektetési döntéseink soha ne esetlegesek legyenek, hanem legyen egy szilárd, de mégis egyszerű keretrendszer, ami mentén világosan haladhatunk. Olyan tényezők meghatározására kell gondolnunk, mint:

  • a befektetési időtáv,
  • a saját kockázatvállalási hajlandóságunk,
  • a hosszabb távon is nélkülözhető összeg meghatározása,
  • és természetesen a világos befektetési célok lefektetése.

2. drágán vásárolunk és olcsón adunk el

Nem nehéz belátni, hogy akkor lehetünk sikeres befektetők, ha olcsón vásárolunk és drágán adunk el. Leírva ez nagyon egyszerűnek tűnik, mégis sokszor pont az ellenkezőjét tesszük. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ami az előző években legjobban teljesített, az a jövőben is jól fog hozni. Mindez pedig alapvetően hibás megközelítés, hiszen sohasem szabad csak a múltbéli adatok alapján döntenünk, mindig kritikusan kell szemlélnünk az adott eszköz jövőbeli kilátásait.

A másik oldalon pedig az áll, hogy hajlamosak vagyunk ragaszkodni egy olyan befektetéshez, ami nem jól sült el. Nem realizáljuk időben a veszteségeinket, arra várunk, hogy visszajöjjünk „nullába”, és akár évekig ülünk az egyre inkább mínuszos pozícióban, majd a legnagyobb pánik idején, jellemzően a piac alján zárjuk pozíciónkat. Mindettől megóvhatjuk magunkat, ha mindig alkalmazunk veszteségminimalizáló, ún. stop-loss megbízást, így ha egy befektetésünk negatív irányba indul el, az előre meghatározott veszteségnél azonnal lezárjuk pozíciónkat és újragondoljuk a helyzetet.

3. a divat mondja meg, hogy mibe fektetünk

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy befektetési döntéseinket a napi hírek, szalagcímek, rövidtávú piaci mozgások alapján hozzuk meg. Hajlamosak vagyunk azokat a részvényeket, szektorokat vásárolni, amelyek a legdivatosabbak, a legtöbbet hallunk róluk a médiában, és a gazdasági újságok címlapján virítanak, mint „tuti befektetés”. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az egyes befektetések akkor kerülnek a legjobban a figyelem középpontjába, amikor az adott trend tetején járunk, és innen jellemzően már csak lefelé vezet az út.

4. azt feltételezzük, hogy csak mi kaptuk meg a tuti tippet

A másik jellemző hiba, hogy azt hisszük, ha hallunk valamilyen érdekes információt, az mindenki másnak is újdonság, esetleg még senki nem hallott róla rajtunk kívül. Az igazság azonban az, hogy ha hallunk valamiről, azt már a piac nagy része is tudja, mi több, az adott információ már be is épült az árfolyamokba.

5. nem portfólióban, hanem egyedi eszközökben gondolkodunk

Ha egyedi részvényekbe vagy kötvényekbe fektetünk, sokkal nagyobb kockázatot vállalunk, mintha egy jól diverzifikált, többféle eszközből összeállított befektetési alapba vagy indexbe tennénk a pénzünket. Megfelelő diverzifikáció nélkül túlzottan ki vagyunk szolgáltatva az egyedi vállalatokat vagy szektorokat érintő kockázatoknak. Egy jól összeállított, hatékony portfóliónak abban áll a legnagyobb ereje, hogy adott kockázati szinthez a lehető legmagasabb várható hozamot biztosítja. Itt is az arany középutat érdemes azonban választani, hiszen egy kisebb méretű portfólió esetében a túl sokféle eszköz jelentősen megnövelheti költségeinket.

6. túl gyakran kereskedünk

Ha túl sokszor adunk-veszünk a portfóliónkon belül, ha mindig meg akarjuk lovagolni a napi árfolyammozgásokat, duplán rosszul járhatunk. Egyrészt általában nem találjuk el a jó ki- és beszálló pontokat, másrészt a gyakori kereskedés jelentős költségeket emészt fel, ami hosszabb távon még egy szép hozamot is teljesen eltüntethet. A megoldás itt is a hosszú távú szemlélet, és egy jól kialakított portfólió stabil tartása lehet.

7. nem reálisak az elvárásaink

Befektetőként sokszor hajlamosak vagyunk a türelmetlenségre, és átgondolatlanul túl nagy kockázatot vállalunk a magas hozamelvárásaink üldözése közben. Mindig vegyük figyelembe az adott hozamkörnyezetet, a kis kockázattal elérhető hozamszinteket, és ehhez igazítsuk elvárásainkat. A jelenlegi, rekord-alacsony kamatkörnyezetben a 10-20%-os éves hozam üldözése komoly problémákat okozhat. A legfontosabb itt is az, hogy mindig hosszú távon gondolkodjunk befektetéseinkről, és ne engedjük, hogy a türelmetlenségünk és az irreális hozamelvárásaink hatására eltérjünk befektetési stratégiánktól.

8. nem ismerjük a saját kockázatvállalási hajlandóságunkat

A legnagyobb hiba, amit befektetőként elkövethetünk, ha nem jól mérjük fel kockázatviselő képességünket. Kockázatmentes befektetés nem létezik, és minél nagyobb hozamot szeretnénk elérni, annál nagyobb kockázatot kell vállalnunk, ezzel együtt pedig nagyobb árfolyam-ingadozást kell elviseljünk. A legfontosabb, hogy hozamelvárásainkat a személyes kockázati étvágyunkhoz igazítsuk, ehhez válasszunk egy megfelelő portfóliót, mindig hosszú távon gondolkodjunk befektetéseinkről, és tartsuk magunkat az előre definiált befektetési stratégiánkhoz.

Forrás: K&H Trendmonitor

Szeretnél többet megtudni a befektetésekről? Nézd meg videóinkat vagy töltsd le a kisokost!

befektetés kezdőknek

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon.