olcsón vonattal Európában

2015. október 16.

Külföldi utazás tervezésénél a legtöbben a repülő és az autó közül szeretnek választani, pedig számos esetben érdemes lenne azt is mérlegelni, vajon milyen lenne vonattal utazni. Természetesen a vonatozásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, egy dolog azonban biztosan a vasút mellett szól: a körutazásokra is alkalmas, kedvezményes kártyák és turistajegyek. 

olcsón vonattal Európában

(a kép forrása: Herbert Ortner / Creative Commons 3.0)

InterRail: bérlet Európára

Talán az egyik legismertebb és legrégebbi vasúti kedvezmény az InterRail: a kontinens 30 országában érvényes. Állami vasutakon ingyen lehet vele utazni, a magánvasutakon pedig kedvezménnyel - akár féláron. Szintén ingyenes utazást vagy kedvezményt biztosít egyes autóbusz- és hajójáratokon is, de hasonló kondíciókkal látogathatunk vele egyes múzeumokat, kiállításokat, illetve vehetünk vele részt városnéző programokon. InterRail bérletet válthatunk szezon kívüli időszakra és szezonra, első vagy másodosztályra, ifjúsági, felnőtt és senior korosztálynak, 42-től 983 euróig. Sőt, az is lehetséges, hogy csak egyetlen célországra vásároljuk meg az univerzális jegyet.

Fontos tudni, hogy az InterRail bérlet mellé az országhatárig meg kell váltanunk egy félárú vonatjegyet - és ez persze a visszaútra is igaz. Továbbá ha bármikor fekvőhelyes vagy hálókocsival utazunk, helyjegyet kell vennünk. Tovább infók a MÁV honlapján.

a konkurens: Eurail

Az InterRailhez hasonló lehetőségeket kínál az Eurail is, de más csomagolásban. 297 euróért beutazhatunk 28 országot, vagy 225-ért kiválaszthatunk magunknak négyet, 139-ért kettőt vagy 80-ért egyet. De ezt csak azok vehetik igénybe, akik legalább hat hónapja nem élnek már Európában.

állandó MÁV-Start kedvezmények

A MÁV-Start a Nemzetközi utazások menüponton belül külön oldalt tart fenn a honlapján az állandó kedvezményeknek.

  • A Spar-Schiene konkrét vonathoz és naphoz kötött, és csak korlátozott mennyiségben vásárolható: az aktuális választékot meg lehet nézni a weboldalon.
  • Szintén találhatunk egy listát azokról a városokról, amelyekbe érdemes rögtön megvenni a visszaútra szóló jegyet is, mert így jelentős kedvezményt kaphatunk.
  • Egyes konkrét viszonylatokra is árengedmény jár, de csak fix útvonalra, megszakítás nélkül.
  • Ha csak egy napot, vagy egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egyes román, osztrák vagy cseh városban, illetve a Magas-Tátrában, akkor vásárolhatunk kirándulójegyet.
  • A MÁV-Start kisebb csoportoknak - családoknak, házaspároknak, baráti társaságoknak - ajánlja a CityStar menettérti jegyet. A maximum 5-6 fős csoportból csak az első felnőttnek kell teljes árat fizetnie, a többiek féláron utazhatnak.
  • Végül pedig 25, illetve kedvezményesen 15 euróért kiválható a RailPlus nevű igazolvány, amellyel Európa számos országban 25%, vagy annál is magasabb kedvezményt kaphatunk a vonatjegyekre.

Németország: Bahn Card

Ez egy árengedményre jogosító kártya, amit rengeteg változatban lehet megvásárolni. Van közte olyan, ami 25, illetve 50% kedvezményt nyújt a jegyárakból, de olyan is, amely korlátlan utazást tesz lehetővé. Létezik egy évig és három hónapig érvényes változata is. Van, amelyikhez társkártya is jár, egyet fizet, kettőt kap alapon. A legolcsóbb 41 eurónál kezdődik, a korlátlan utazást kínáló verzió pedig több ezer euróba kerül. Ez utóbbit nyilván nem turistáknak szánták, hanem azoknak, akik egy éven át napi szinten közlekednek vonattal Németországban.

Ha a Bahn Card nyújtotta kedvezmény keretében legalább 100 kilométert utazunk vonattal, akkor jogosulttá válunk a városi tömegközlekedés ingyenes használatára is. Sőt, a megtett kilométerekkel bónuszpontokat is gyűjthetünk, amit a kártya weboldalán is követhetünk.

Svájc: Swiss Pass

A Swiss Pass korlátlan utazást biztosít az ország vasútvonalain, beleértve a kiemelt, látványos, hegyi vonalakat is. Ezen kívül 75 városban érvényes a buszra és villamosra, továbbá 50% kedvezményt biztosít a hegycsúcsokra közlekedő fogaskerekű, illetve kábeles felvonó járatokra. És ha ez még nem lenne elég, ingyenesen meg lehet látogatni vele 480 múzeumot és kiállítást. Vásárolható belőle 3,4, 8, és 15 napra szóló változat, első és másodosztályra, három korosztályra bontva. Az árak 105 és 704 CHF között mozognak. A részletekért és további, eltérő kedvezményeket nyújtó kártyákért érdemes felkeresni a szolgáltatás honlapját.

Anglia: BritRail Pass

A bérlettel bármely vonatot használhatunk Angliában, Skóciában és Wales-ben. Kiválható 2 naptól 1 hónapig terjedő időszakra, első és másodosztályra, négy korosztályra, 132 eurótól 987 euróig. Ugyanakkor a BritRail még 7 másik fajta bérlettel is rendelkezik különböző területekre, köztük Londonra is.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás