8 izgalmas vízi sport, amit ki kell próbálnod a nyaralás alatt

szereted az extrém helyzeteket? biztosítsd be magad & használd kedvezményeinket!
2023. július 19.
Végre elérkezett a nyár, amikor az aktív pihenés adta feltöltődés még inkább előtérbe kerülhet, hiszen ki ne akarna egy jólesőt mozogni a szabad levegőn. Ebben az évszakban persze a víz közelében lenni a legjobb, ezért örömmel választjuk a vízi sportokat. A vadvízi evezés, a SUP, a búvárkodás vagy épp a vitorlázás manapság a legnépszerűbb sportok közé tartoznak, de szerencsére a lista bőven folytatható. Nézzük, mi az, amit semmiképpen sem érdemes kihagynod ezen a nyáron!

Vízi sport

ezekkel a vízi sportokkal aktívan telhet a pihenés

A vízi sportok tárháza mára szinte kimeríthetetlenné vált. A legtöbb nyaralóhelyen számos lehetőség közül válogathatunk, ugyanakkor már a nyaralás előtt érdemes utánajárni, hogy az úti célunkon milyen eszközök elérhetőek, illetve milyen feltételekkel használhatjuk azokat. Nézzük meg közelebbről, milyen új sportágakat érdemes kipróbálni és mire kell figyelnünk!

1. állva evezés vagy SUP

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb vízi sportja az úgynevezett stand up paddleboarding, közismert nevén SUP, amellyel már a Balatonon is épp úgy találkozhatunk, mint a tengereken. Ennek az eszköznek a segítségével egy deszkán állva evezhetünk a vízen, ami remek kikapcsolódást kínál. Bár nem kell hozzá előképzettség, csupán némi egyensúlyérzék, érdemes mentőmellényt használni abban az esetben is, ha profi úszók vagyunk. Az evezés előtt mérjük fel az ismeretlen terepet: informálódjunk arról, hogyan mélyül a víz és milyen légmozgás várható, amíg a vízen tartózkodunk. Ha első alkalommal használjuk a SUP-ot, a biztonság kedvéért érdemes sekély vízben gyakorolnunk a manővereket, illetve azt, hogyan tudunk visszajutni a deszkára a vízből. Csak akkor javasolt messzebbre merészkedni a parttól, ha már segítség nélkül meg tudjuk oldani a visszakapaszkodást.

A SUP deszkáknak több változata is létezik. Attól függően válasszunk az egyes típusok közül, hogy mire használjuk őket: napi sportra, vagy esetleg hosszabb túrázásra. Ha bizonytalannak érezzük magunkat ebben a sportban, érdemesebb a lekerekített orrú és farú típust beszerezni, hiszen ezek jóval stabilabbak.

A külföldi helyszínek közül remek választás lehet SUP-ozásra a szlovéniai Bledi-tó, az olaszországi Garda-tó, vagy Málta szigete.

2. búvárkodás, sznorkelezés

A búvárkodáshoz a legtöbb esetben alapfeltétel a búvárvizsga, ám ezt bizonyos helyeken akár a nyaralás alatt is megszerezhetjük egy több napos tanfolyam során. A búvárkodás egyik könnyített fajtája a sznorkelezés vagy snorkeling, amihez nem szükséges vizsga, mégis hasonlóan felejthetetlen élményekkel gazdagíthatja a nyaralást.

A könnyűbúvárkodáshoz nem szükséges más, mint egy légzőpipa, egy búvárszemüveg és esetleg egy uszony - ezek segítségével, a víz felszínén lebegve kémlelhetjük a víz alatti világot. A snorkelezéshez elengedhetetlen a magabiztos úszni tudás, hiszen bár végezhetjük sekély vízben, igazán gazdag élővilágot jellemzően nem a part mentén fogunk találni.

Ha a snorkelezés vonz minket leginkább a vízi sportok közül, csodás úti célunk lehet az egyiptomi Sharm el Sheikh, a horvátországi Makarska, vagy az olaszországi Elba-szigete.

3. vitorlázás

Divatos sport a vitorlázás, azonban több szabályt el kell sajátítani ahhoz, ha nem csak utasként szeretnénk élvezni a hajón töltött időt, hanem mi magunk irányítanánk a járművet. Ehhez már szükséges a vitorlás jogosítvány, aminek a megszerzése előzetesen sok tanulást és gyakorlást is igényel.

Vitorlást bérelhetünk úgy is, ha nem rendelkezünk a szükséges ismeretekkel - ebben az esetben a képzett személyzet gondoskodik a hajó irányításáról és a biztonságunkról.

Vitorlázásra is sokan választják az Adriát, a görög Jón-szigeteket körülölelő hullámokat, vagy a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket.

4. szörfözés

A szörfözés szintén népszerű és izgalmas sport, ráadásul az alapjai könnyen és gyorsan elsajátíthatóak. Persze a gyakorlás itt is elengedhetetlen. Ha szeretnénk teljesen kiélvezni a szörfözés örömét a nyaralás ideje alatt, érdemes előre elvégezni egy tanfolyamot, hogy tisztában legyünk a legalapvetőbb dolgokkal, és lehetőségünk nyíljon a gyakorlásra is, mielőtt elutaznánk. Az oktatás azért is előnyös, mert hozzáértőtől tudhatjuk meg, mi a számunkra megfelelő felszerelés, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban sikerélményünk legyen. Az úszni tudás természetesen a szörfösök esetében is fontos alapvetés.

Szörfparadicsomokat Európában is találhatunk: például a francia Biarritz városának partjainál, a portugáliai Ericeira mentén, valamint a spanyol Zarautz Beachen.

5. kajak-kenu, vagy rafting

Az evezés töretlen népszerűségnek örvendő sport, a klasszikus típusai épp úgy hódítanak, mint a körülbelül egy évtizede egyre kedveltebbé váló vadvízievezés, vagy más néven rafting. A kajak-kenuzás családi kikapcsolódásnak is remek: érdemes a víz szerelmeseit is elcsábítani egy túrára, hiszen mentőmellényekkel felszerelve, illetve akár profi túravezetőkkel kiegészülve a legkisebbeket is biztonságban tudhatjuk evezés közben. A kajak és kenu alapjait néhány percben elsajátíthatjuk: a legtöbb helyen bérelhetünk hajókat, de akár saját hajót is vihetünk magunkkal.

A rafting erősebb pályái már kifejezetten felnőtt programnak számítanak: bár különleges fizikai erőnlét nem szükséges, az úszni tudás a mentőmellény ellenére is javasolt. A rafting során védőruha is ajánlott, hiszen a sebes folyók nem melegszenek fel a nyári hőségben sem, emellett a sziklásabb szakaszok veszélyt is rejthetnek.

Remek helyszín lehet a Soča folyó Szlovéniában, az ausztriai Salza folyó, vagy a Verdon folyó Franciaország területén.

6. jetski, vízisí és wakeboard

Elképzeltük már, ahogy a napfényes tengeren száguldunk a jetskivel? Kétségtelen, a vízi sportok közül valóban ez adja az egyik legnagyobb szabadságérzést. A vízisíhez és a wakeboardhoz hasonlóan a jetski is úszás tudást igényel, hiszen, ha a tengerbe fordulunk, vissza kell jutni a járműre. A jetskit, ha béreljük, általában 16 év felett lehet vezetni felnőtt kísérettel, és csak 18 éves kortól egyedül. Mentőmellény mindig szükséges, valamint az adott helyet érdemes előzetesen jobban megismerni: tájékozódni a mélységről, a hullámokról, az időjárásról. Számos helyen vezetett túrákat is igénybe vehetünk, ami újabb élménnyel gazdagíthat bennünket.

A vízisít, a wakeboardot érdemes kipróbálni, gyakorolni előre, ha például egy külföldi nyaraláson ezzel szeretnénk eltölteni a napokat. Bár a vízen siklás ezen módja kívülről könnyűnek tűnik, egy bizonyos technikát igényel, amelyre rá kell érezni, onnan pedig már nincs megállás. Ahol igazán jó pályákat találhatunk: a szlovákiai Wakelake, Európa legnagyobb víziparkja, az Egyesült Királyság-beli Liquid Leisure Windsor, valamint a spanyolországi Olimpic Cable Park.

7. kiteboarding

A kiteboarding, vagy más néven sárkányhajózás egy extrém vízi sport, amely a vízisí és a sárkányeregetés keveréke. Az óceánok, nagy tavak alkalmasak erre a sportra, mégpedig erős szélben, hogy a sárkány repülni tudjon. Éppen amiatt az úszni tudás, a vízbiztonság, a vízisí tapasztalat jól jöhet. Szardínia, a görög Naxosz, de a Garda-tó is remek úti cél lehet.

8. flyboard

Szintén az extrém kategóriába sorolják a flyboardot, amely során a jetskihez csatlakoztatnak egy repülő deszkát. Ezzel akár tíz méteres magasságba is emelkedhetünk, hiszen két vízsugár biztosítja a hajtóerőt. A használata két perc alatt elsajátítható, de azért nem árt hozzá egy kis tapasztalat vízisíelésből. A kiteboardinghoz hasonlóan ezt a sportot az űzze, aki a bátorságot, a bevállalósságot és az adrenalin iránti lelkesedést magáénak tudja. Málta, Gran-Canaria vagy Mallorca is jó választás, ha ennek a sportnak hódolnánk.

vízi sportok külföldön biztonságban

Amennyiben külföldi úti célt választunk a vízi sportok űzéséhez, fordítsunk nagy figyelmet a biztonságunkra. Az utasbiztosítások nagy része ugyanis nem fedezi az összes fentebb felsorolt sportot, ezért tájékozódjunk alaposan arról, milyen plusz szolgáltatásokat kell igénybe vennünk azért, hogy egy esetleges baleset során legyen fedezetünk erre is. Különösen az extrém sportok esetén érdemes részletes információt gyűjteni előre, hiszen, ha bármilyen baleset ér minket külföldön, komoly pénzbe kerülhet az egészségügyi és eszközbeli károk megtérítése.

miért előnyös a K&H utasbiztosítása?

A K&H veszélyes sport utasbiztosítása remek választás, ha a vízi sportok (pl. jetski, rafting, wakeboard) iránti szenvedélyünknek hódolnánk: nemcsak saját magunkat, de a sportfelszerelésünket is bebiztosíthatjuk! Ennek értelmében egy váratlan megbetegedés, baleset, vagy poggyászkár sem okozhat jelentős anyagi veszteséget, hiszen a biztosítás ebben az esetben is segítséget nyújt, illetve megtéríti az extrém sportolás közben történő baleseti károkat és egy esetleges kutatás, mentés költségeit is. Érdemes átolvasni a részletes szerződési feltételeket, amelyek végén a szolgáltatási táblázatokban tájékozódhatunk a biztosítási összegek felső határairól.

Az év talán legjobban várt időszaka sokak számára a nyaralás. A K&H tengerparti nyaralás utasbiztosítás épp azokat az eseteket fedi le, amelyek egy ilyen út során a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megtörténhetnek. Ez lehet baleset, poggyászkár vagy egy váratlan megbetegedés, de akár leégés vagy napszúrás esetére is bebiztosíthatjuk magunkat.

A K&H biztostárs utasbiztosítások alap, emelt és ideál csomagjai különböző anyagi feltételekkel nyújtanak támaszt az utazás során bekövetkezett esetleges balesetekre, megbetegedésre, poggyászkárokra. Továbbá választható elemként a gépjármű segítségnyújtás biztosítást is igényelhetjük. A biztosításokhoz bárhonnan, a nap 24 órájában hívható segítségnyújtási (assistance) szolgáltatás kapcsolódik.

Kalkulálj pár kattintással & intézd online az elejétől a végéig az utasbiztosítást, hogy egy kalandból se maradj ki!

kalkulálok