utazásnál tervezzünk az autópályadíjjal is

2014. október 30.
Amikor a külföldi autós utazásunkat tervezzük, ne felejtsünk el kalkulálni az útdíjakkal. Ha messzebbre megyünk, biztosan igénybe fogunk venni autópályákat is, és ezek zöme bizony fizetős. Éppen ezért egyrészt érdemes ismerni az árakat, és azt is, hogy hol és hogyan tudjuk kifizetni a használati díjat.

utazásnál tervezzünk az autópályadíjjal is

(a kép forrása: Linetrash, Wikipedia)

Magyarországon a motorok, személygépkocsik és buszok számára eMatrica váltható napi, heti és éves időszakokra. Az aktuális díjszabás az ematrica.autopalya.hu oldalon érhető el. A virtuális matricát megvásárolhatjuk benzinkutaknál, de akár mobiltelefonunk segítségével is. Ez utóbbival kapcsolatban részletes információkat kaphatunk a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone honlapján is. Az autopalyamatrica.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással is fizethetünk. A nemzetimobilfizetes.hu oldal további vásárlási opciókat is bemutat.

Külföldön eltérő rendszerek vannak érvényben. Németországban például az összes autópálya ingyenes. Matricát kell vásárolni többek között Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Svájcban. Ezzel szemben Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, és Lengyelországban kapus rendszer működik.

A kapus rendszer előnye, hogy nem kell előre megváltanunk a matricát, és csak az úthasználat arányában fizetünk. Hátránya a kapuknál felhalmozódó kocsisor és a vele járó várakozás, ami rekkenő hőségben nem túl kellemes. Plusz rendelkeznünk kell némi aprópénzzel az adott ország valutájából - még akkor is, amikor már hazafelé tartunk. A legtöbb kapus rendszerben van olyan sáv, ahol bankkártyával fizethetünk, ami ugyan gyorsabb, de drágább is. És persze ennél a rendszernél is vásárolhatunk bérletet - de nagy a valószínűsége, hogy egyetlen oda-vissza út miatt ez nem éri meg.

Indulás előtt érdemes tájékozódni az interneten, mert a legtöbb országban az autópálya díjnak van saját információs weblapja. Szerencsésebb esetben egy kalkulátort is találhatunk, amivel kiszámolhatjuk, mennyibe fog kerülni az úthasználat. Vannak olyan térképek is (mint például a ViaMichelin), amely az adott útvonalra megmondja az útdíjak összegét is, de a beszerzésről itt nem kapunk információt.

Több olyan magyar utazással foglalkozó honlap is összegyűjtötte és rendszeresen frissíti a közeli országok autópálya információit. Például találhatunk ilyen aktuálisan tartott táblázatot a Sielők.hu és a Sportpiac.hu oldalán is.

Angol nyelven persze több olyan internetes szolgáltatás is elérhető, ahol nem csak tájékozódhatunk, de helyben meg is vehetjük a matricát, vagy a kapukra szóló bérletet. Ilyen például a Tolltickets.com, amelynek címoldalán egy Európa-térképen tucatnyi ország közül választhatunk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás