praktikus tanácsok az utasbiztosításhoz

2015. június 19.
Ha felhőtlen és nyugodt utazást szeretnénk, akkor sok mindenre oda kell figyelnünk, és ezek egyike a megfelelő utasbiztosítás. Nézzük, mit érdemes tudni róla, hogyan működik és hogyan érdemes használni!

gondoljunk rá még indulás előtt!

Utasbiztosítás kizárólag Magyarország területén, az utazás megkezdése előtt köthető akár személyesen, akár online formában. Nem biztosítható olyan személy, aki fizikai munkavégzés céljából utazik külföldre, továbbá külföldi állampolgár esetén a biztosítás nem terjed ki az állandó lakóhelye szerinti országra.

mit tartalmaz az utasbiztosítás?

Alapvető biztosítási szolgáltatás a 24 órás asszisztenciaszolgáltatás, az élet-, a baleset-, a betegség- és a poggyászbiztosítás, a drágább kategóriájú biztosítási csomagban pedig már a felelősség és a jogvédelem biztosítás is szerepelhet jelentős fedezeti opcióval.

Lehetőségünk van utazásunk céljának megfelelően kialakított utasbiztosítási csomag választására is, attól függően, hogy üzleti útra vagy például nyaralásra készülünk.

praktikus tanácsok az utasbiztosításhoz

hogyan használjuk?

Az asszisztenciaszolgáltatás keretében telefonon kaphatunk felvilágosítást, tehetünk bejelentést vagy kérhetünk segítséget. Amennyiben betegség, netán baleset történik, az első és legfontosabb teendő az esetről értesíteni a biztosítót a kötvényben megadott telefonszámon, majd megadni a biztosított nevét, a biztosítási kötvényszámot és egy telefonszámot, melyen elérhetők vagyunk. A 24 órában hívható szolgálat a lehető legoptimálisabb, helyzetnek megfelelő tanáccsal lát el, s elirányít a legközelebbi orvoshoz, kórházhoz.

Amennyiben nem történik bejelentés a betegségről, balesetről, úgy később számla ellenében sem vagy csak nagyon kis mértékben vállalja át nem várt kiadásainkat a biztosító.

Ha baleset miatt eszméletvesztés állapota áll fenn, abban az esetben is a hozzátartozónak vagy az orvosnak a lehető leghamarabb értesíteni kell a biztosítót.

kell-e fizetni?

A biztosítási fedezet megléte esetén a kórházi kezelés költségeit a biztosító és a kórház egymás között rendezi. Az asszisztencia szolgálat a kórházzal vagy az orvossal egyeztetve vállalja az adott költségeket, majd közvetlenül a kórháznak vagy az orvosnak fizet. Az ezen túlmenően felmerült egyéb költségeket – pl. gyógyszer, kötszer – a biztosított fizeti, majd hazatérte után, számla ellenében a biztosító utólag megtéríti azt.

bankkártya egyenlő utasbiztosítás?

A lakossági bankkártyákhoz rendelt utasbiztosítások kártérítési mértékei, szolgáltatási esetei jellemzően eltérnek az egyéni utasbiztosításokétól. A bankkártya mellé járó utasbiztosítás érvényességéről és szolgáltatásairól mindenképpen tájékozódjon az utazás előtt, még országon belül, szükség esetén pedig kössön egyéni utasbiztosítást.

az internet varázsa

Napjainkban már akár közvetlenül az utazásunk előtt, online módon is köthetünk utasbiztosítást, ahol a számunkra legideálisabb biztosítási formát választhatjuk. Az online szerződéskötéskor a biztosítási díj lekönyvelését követően, elektronikus formában juthatunk hozzá a biztosítási kötvényhez, valamint a szerződési feltételekhez. Ezen dokumentumok tartalmazzák a választott biztosító társaság elérhetőségeit, vészhelyzeti telefonszámait és a kárrendezéshez szükséges információkat.

amire sosem fizet a biztosító

A biztosítások általános kizárásai (nukleáris sugárzás, háború, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, ittas állapot, kábítószer hatása, öngyilkosság) az utasbiztosítások esetben is érvényesek. Nem fizeti a biztosító a már meglévő betegség külföldi kezelését, a nem sürgősségi jellegű orvosi kivizsgálást, kezelést vagy például a kozmetikai sebészet költségeit. Poggyászbiztosításon belül általában nem biztosítottak a nemesfémek, a gyűjtemények, a szőrmék, a készpénz, valamint az olyan magas tárgyi értékű eszközök, melyek egyedi értéke meghaladja a tárgyanként meghatározott maximális limitet.

Tanácsoljuk, hogy a biztosítás megkötése előtt ismerje meg a választott biztosításban foglalt szolgáltatásokat, különös tekintettel a kárrendezés feltételeire, kizárásokra, mentesülésekre és hogy mi a Biztosított feladata káresemény bekövetkezésekor.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás