az Egészségbiztosítási Kártya nem elég

2011. július 06.
Már sokan elindultak külföldi tájak felé, hogy kikapcsolódjanak, pihenjenek, s még többen tervezik, hogy a következő hetekben kelnek útra. Az utazást megelőző szervezés során át kell tekinteni, hogy minden rendelkezésre áll-e, amire szükségünk lehet. Az utasbiztosítást sem szabad elfelejteni akkor sem, ha már rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Így felkészülhetünk, hogy ha esetleg külföldi gyógykezelésre kerül sor, ne fizessünk érte többet, mint amennyit feltétlenül szükséges.

Hazánkban is elérhető az Európai Unió 27 tagállama, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya. Kiváltásával biztosítható, hogy a kórházakban, a gyógyszertárakban és az orvosoknál az adott ország állampolgáraival egyenlő bánásmódban részesüljenek a magyar állampolgárok is. A kártyával igénybe vehető ellátás a legtöbb európai országban rendkívül széles körű, kiterjed például a várandós nők gondozására és a már létező krónikus betegségek (pl. asztma, cukorbetegség, rák) kezelésére is. Kivételt képez ez alól Horvátország, Montenegró és Bosznia-Hercegovina, náluk - államközi egyezményeknek megfelelően - csak a sürgősségi ellátásokra jogosít a kártya.

„A Európai Egészségbiztosítási Kártyát érdemes kiváltani, de tudni kell, hogy azzal nem kapjuk meg minden esetben ingyenesen a külföldi egészségügyi ellátást. Csak az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók ellátását fedezi. Vészhelyzet estén egy idegen országban viszont egyrészt nem tudjuk, hogy melyik rendelőnek milyen szerződése van, másrészt nem dönthetjük el, hogy hol lássák el beteg családtagunkat. Ezért nagyon fontos utasbiztosítást kötni, mert az téríti azoknak az egészségügyi szolgáltatóknál felmerült költségeket is, amit a kártya nem. További különbség, hogy bizonyos ellátásoknál sokszor az adott ország állampolgárai is valamennyi önrészt fizetnek, és ez alól az Európai Egészségbiztosítási kártya birtokában sem mentesülhetünk. Az utasbiztosítás viszont ebben az esetben is teljes költségtérítést garantál a biztosított részére.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Kevesen tudják, hogy néhány helyen - például Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Finnország egyes területein - visszatérítéses rendszer működik, azaz az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit meg kell előlegezni, és az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak a visszaigénylésre jogosítja fel a tulajdonosát. Ez azt jelenti, hogy hiába visz az utazó Európai Egészségbiztosítási Kártyát, a külföldi országban ki kell fizetnie az egészségügyi ellátás jelentős részét, amit majd itthon visszatérítenek neki. Azonban ha utasbiztosítással rendelkezik, nem kell előleget fizetnie, mert az ellátások költségeit legtöbbször közvetlenül a biztosító állja az egészségügyi szolgáltató felé a kapcsolódó segítségnyújtási szolgáltatás révén.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás