tudj meg többet a túrázásról!

2017. szeptember 14.
Az ősz az iskolakezdés mellett a túrázás évszaka is. Már nem izzadunk annyira, ha egy kaptatót kell meghódítanunk hátizsákkal a hátunkon, de még nem is kell sapka és sál, ha az erdő felfedezését tűzzük ki célul.

tudj meg többet a túrázásról!

(kép forrás: pixabay)

Ne feledd, hogy a túrázás nem akkor kezdődik, amikor a bakancsod talpa alatt recseg az avar! A felkészülés majdnem több időt igényel, mint maga a kirándulás. Először is meg kell tanulnod jól és helytakarékosan csomagolni. Ezt sajnos nem úszod meg, ha egyetlen hátizsákkal tervezel. A youtube-on számos olyan videó van, ahol tapasztalt túrázók pakolják össze a hátizsákjukat – egy napos, ott alvós és akár egy hetes túrázásra -, és mondják el, hogy mit miért érdemes magunkkal vinni. Ahhoz, hogy minden szükséges dolgot elcsomagolj, az alábbi dolgokat vedd figyelembe:

  • Hová,
  • mikor,
  • mennyi időre mész?

Hová?

Nem mindegy, hogy milyen messzire kell utaznod a túráért. Magyarország dúskál a jobbnál jobb, felfedezésre váró helyszínekben. A főváros környékén található például a Spartacus ösvény, amely a Visegrádi-hegység egyik legszebb útvonala, ráadásul nem is nehéz végigjárni, mégis rengeteg látnivalót kínál. A Pilisben pedig a 4 kolostor útját barangolhatjuk végig.

A Dunántúlon többek között a Zengő, a Mecsek és a Bakony várja a kirándulni vágyókat; Észak-Magyarországon a Bükk és a Mátra csábít a természet szépségeivel, de az Alföldön is több vidék van, ahol lehetőség van gyalogtúrára.

Indulás előtt nézd meg az adott területen használt turistajelzéseket, és többször is ellenőrizd, hogy biztosan elraktad-e a turista térképet, ami nemcsak az ösvényeket, hanem a tereptárgyakat és a szintkülönbségeket is jelöli (persze létezik megfelelő okostelefonos alkalmazás is erre a célra).

Mikor?

A túra időzítése a ruházat és a kulacs tartalma miatt fontos. Ha már napközben is hűvös az idő, inkább meleg italt vigyél magaddal, és mindenképpen csomagolj meleg ruhát, illetve plusz zoknit magadnak.

A zárt cipő minden évszakban fontos tartozék, de nem csak az időjárás és a terepviszonyok, hanem a kullancsok miatt is. A megfelelő túrabakancs kiválasztása nem egyszerű feladat, de hidd el, megéri időt és pénzt áldozni rá.

Mennyi időre?

A túra hossza egyszerre befolyásolja a csomagolandó váltásruhák, valamint az uzsonnára készített szendvicsek mennyiségét is. Ha családdal tervezed a kirándulást, a gyerekek hátizsákját ne pakold tele; elég fárasztó nekik a több kilométeres gyaloglás plusz teher nélkül is.

Ha több napra tervezel, akkor ne hagyd otthon a hálózsákodat, mert a kulcsosházakban nem mindig található ilyesmi.

Ezt a néhány sort érdemes megfogadni, ha a természettel harmóniában, kellemesen szeretnénk kirándulni akár egyedül, akár párban, akár barátokkal, akár családdal:

„AZ ERDŐ FOHÁSZA

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!

Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon,

Én vagyok tornácod fedele, melynek árnyékában menekülsz a tűző nap elől,

és gyümölcsöm oltja szomjadat.

Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja,

Én vagyok asztalod lapja,

Én vagyok az ágy, amelyben fekszel, a deszka, amelyből csónakodat építed,

Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.

Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem:

Ne bánts!”

Külföldi túrázás

Ha új tájakra vagy extrémebb élményekre vágysz, természetesen külföldi úti célokat is kitűzhetsz. Fontos azonban, hogy ilyen esetben még egy dolog része legyen a hátizsákodnak: ez pedig az utasbiztosítás. Egy via ferrata vagy egy rafting hétvége nem veszélytelen, ezért körültekintően érdemes kiválasztani, hogy pontosan melyik biztosítás lesz a legmegfelelőbb számodra.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás