így pakolj okosan! – tippek helytakarékos csomagtartó használathoz

2019. január 04.
Bőröndök, síléc, snowboard, túrakerékpár – mutatjuk, hogyan pakolj okosan a téli kirándulásokra, mert egy kis odafigyeléssel és némi rutinnal sokkal hatékonyabban használhatod ki a teret, mint gondolnád!

így pakolj okosan! - tippek helytakarékos csomagtartó használathoz

(a kép forrása: pixabay)

egy kis "csomagtér matek"

Noha léteznek gépjárművek óriási, 700 literes csomagterekkel is, egy átlagos kocsi csomagtartója ennek a felét sem éri el, mivel jellemzően 300 liter környékén van. Ez még mindig nagynak tűnhet, de aki pakolta már tele valaha is egy nagyobb családi kiruccanásra akár nyáron a csomagteret, tudja, hogy hamar irtó kicsi lesz. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet az olyan külső megoldások alkalmazása, mint a tetőcsomagtartó, ennek azonban borsos költségei lehetnek, mert a legegyszerűbb eszközök is 30–40 ezernél kezdődnek, a minőségi, biztonságos és teljes mértékben vízhatlan típusok pedig 100 ezerre is rúghatnak, így jelentősen megdobhatják a síelési büdzsét. Minderre rájön, hogy minden kocsi más és más tetőterhelést bír el, így még azelőtt utána kell néznünk annak, hogy saját autónk esetén mekkora súlyról lehet szó, mielőtt beruháznánk egy tetőcsomagtartóba.

kerékpártartó autóra

Bevett külső eszköz az autóra a kerékpártartó is, amit nevéhez hűen természetesen kerékpár szállításhoz találták ki, de a jármű hátuljára szerelhető típusú túratáskák vitelére is alkalmas. Ebben az esetben fontos ismerni a rendszámtáblára vonatkozó szabályozást, ami többször változott az elmúlt években, és ki tudja, hányszor fog a következőkben, ezért akármikor kelnénk útra, érdemes külön megnézni az aktuális szabályokat. Jelenleg két lehetőség van: szürke rendszámot kell rárakni a tartóra, amit külön igényelni és engedélyeztetni kell, vagy átszerelhető oda az autó eredeti, A-típusú táblája is.

némi tetris tudás nem árt

Felnőtt mára egy olyan generáció, amelyiknek markáns gyerekkori élménye volt a tetris nevű játék. Nos, a csomagtartó kihasználása az a terep, amikor nem csak nosztalgiázni lehet a játékról, hanem kifejezetten jól jön az ott szerzett autodidakta tudás. Az a szabály például egy az egyben átültethető, hogy a zömök, hosszúkásabb tárgyakat (így pl. a bőröndöket) kell először alulra fektetni, majd ezekre élből, 90 fokban érdemes pakolni a hasonlókat, és nem egymásra dobálni mindent, hiszen akkor sok hely marad kihasználatlan. A belső, fekvő bőröndökre pedig rá lehet rakni aztán a könnyebb utazótáskákat, mivel azok el tudnak terülni úgy, hogy ne foglalják a teret. Voilá, a 3 szintes bőröndhegyből rögtön csak 2 lett!

kesztyűtartó

Sokan csak iratok és kisebb eszközök tárolására használják a kesztyűtartót, holott egy kisebb táska befogadására is alkalmas lehet ez a tér, ha az ottani kis tárgyakat az út erejéig máshogyan rendszerezzük.

vákuumcsomagolás

A vákuumfóliát arra találták ki, hogy az arra alkalmas tárgyakat minimális magasságúra összepréselje úgy, hogy közben nem okoz bennük kárt. Ez a módszer aranyat érhet a csomagtartós helykihasználásban, ha egy-két dolog már sehogyan sem férne be oda, és mindez darab áron kevesebb, mint 1000 forintért elérhető. A síruhák szállítását például érdemes fontolóra venni ezzel a megdoldással.

 tipp!

A videomegosztó oldalakon (mint például a youtube) magyar nyelven és angolul is számtalan videó található, ahol mások, már lepróbált forgatókönyv szerint az ideális helykitöltést mutatják meg. Legyen szó neszesszerről, ruhahajtogatásról, vagy épp a cipők elpakolásáról, mindenhez találhatunk egy-egy jó tippet!


A tippjeinknek köszönhetően már be is pakoltál úgy a csomagtartóba, hogy mindennek maradt hely? Szép munka, most már csak egy teendő maradt a sítúra előtt: megkötni a K&H utasbiztosítást!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás