ezeket a téli sportokat kezdőként is kipróbálhatod

síelést tervezel? biztosítsd be magad & használd kedvezményeinket!
2023. december 19.
Itt a hideg idő: a téli sportok szerelmesei végre hódolhatnak a kedvenc időtöltésüknek! Igen ám, de mi a helyzet, ha kezdők vagyunk? Melyiknek vághatunk neki akár egy hosszú hétvégén is? 8 tippet hoztunk!

Téli sport
 

pihenés télen? Irány a hegyek

A tél vitán felül gyönyörű, főleg, ha hó borítja a tájat. Sajnos hazánkban ez egyre kevésbé jellemző, nem kell azonban messzire utaznunk, ha hófödte hegyeken próbálnánk ki a legjobb téli sportokat. Ausztria, Szlovénia, Szlovákia vagy akár Románia is csupán pár órás autóútra van, az ottani síparadicsomok pedig minden igényt kielégítenek.

Tévhit, hogy csak akkor érdemes útnak indulnunk, ha vérprofik vagyunk és rajongunk az extrém sportokért. A téli sportok közül több olyan is létezik, amit kezdők is bátran, minimális kockázat mellett kipróbálhatnak. Főleg, ha a kaland mellett az egészségünkért is tennének. A téli sportok ugyanis erősítik az immunrendszert, jótékony hatással vannak a szívre és több kalóriát égetnek el, mint a kandalló előtt üldögélés.

8 téli sport, nem csak profiknak

sífutás

A sífutás napjainkban az egyik legnépszerűbb téli sportnak számít, amit idős és fiatal korban egyaránt lehet űzni. Lényegesen egyszerűbb és könnyebben megtanulható, mint a lesikló síelés, ugyanakkor ez a sport is igénybe veszi az állóképességünket. Ami a felszerelést illeti, lényegesen olcsóbban kijöhetünk, hiszen csak sílécre és síbotra lesz szükségünk.

Utóbbiakkal hajtjuk majd előre magunkat a havon könnyedebb vagy gyorsabb tempóban, ahogy tetszik. A sífutás az egész testünket és minden izmunkat alaposan átmozgatja, közben pedig van időnk és lehetőségünk gyönyörködni a tájban is.

Remek helyszíneket találhatunk sífutáshoz az ausztriai Eisenerz, Mallnitz, Bad Mitterndorf terepein, a szlovén Pokljukában, vagy a Körmöcbányához közeli Skalka Arénában.

túrázás hótalpakon

Itt is igaz, hogy kortól és edzettségi szinttől függetlenül is lehet keresnivalónk a havon! A túrázás remek elfoglaltság nyáron vagy tavasszal is, télen azonban egészen eltérő arcát mutatja a természet. Más téli sportokhoz képest a hótalpas túrázás olcsó: az egyszerű talpakat csak fel kell helyeznünk a bakancsunkra, és máris indulhatunk egy kirándulásra.

Maguk a talpak azt a célt szolgálják, hogy a súlyunk egyenletesen terüljön el a havon. Így aztán annak sincs semmi akadálya, hogy a legnagyobb hóban is tegyünk egy sétát: nem kell attól tartanunk, hogy elakadunk.

A Bécsi Alpokban található Rax-fennsík hótalpas túrákhoz kiválóan alkalmas. A szlovéniai Triglav Nemzeti Park túrái pedig a hóval borított erdőktől a nyílt fennsíkokig terjednek.

szánkózás

Ez a sport is a legkedveltebbek közé tartozik a kezdők körében, és nem, egyáltalán nem egy gyerekjátékról van szó! Felnőttként is élvezhetjük a siklást, ami ráadásul egyáltalán nem számít megterhelő sportnak. Főleg, ha egy kisebb dombon kezdjük az ismerkedést. A legjobb az, hogy a szánkózáshoz el sem kell hagynunk az országot: ha elegendő hó esik, egy közeli domb vagy emelkedő is megteszi.

Ha viszont meredekebb pályán próbálkozunk, akkor az a minimum, hogy védőfelszerelést is viselünk. Különösen a fejünk lehet kitéve egy nagyobb ütésnek, így egy bukósisak mindenképp kelleni fog.

Izgalmas szánkópálya található az ausztriai Mariazellben, amelyet éjszaka is kivilágítanak. Ugyancsak Ausztriában érdemes felkeresni a stuhlecki, a hochwurzeni illetve a kreischbergi szánkópályákat.

korcsolyázás természetes vizeken

A klímaváltozás miatt manapság már igen ritka, hogy hazánk állóvizei teljesen befagyjanak és alkalmasak legyenek korcsolyázásra. Ezért inkább a szomszédos országok felé kell vennünk az irányt és ott próbálkoznunk. A korcsolyázás könnyed, felszabadító sport, ami ugyanakkor átmozgatja testünk minden porcikáját.

Ha már kicsit magabiztosabbak vagyunk a jégen, akkor néhány egyszerűbb ugrást is kipróbálhatunk, idővel pedig a jégkorong is előkerülhet. A korcsolyázás ezzel együtt nem teljesen veszélytelen: csakis akkor merészkedjünk egy befagyott tó jegére, ha azt a hatóságok ellenőrizték és jóváhagyták!

Az ausztriai Karintiában számos természetes korcsolyapálya található, mint például a Rauschelesee, a Silbersee, a Brennsee, a Längsee, vagy a Turnersee, amelyeket télen vastag jégpáncél fed be.

fat bike / hóbringa

A biciklizés sokunk kedvenc időtöltése a jó időben. Nem kell akkor sem lemondanunk a tekerésről, ha leesik a hó. A fat bike, vagy magyarul hóbringa kifejezetten olyan bicikli, amit hóban haladásra fejlesztettek ki. Úgy képzeljük el, mint egy mountain bike-ot, csak éppen hatalmas kerekekkel, amik a havon tartják a gépet. A tekeréshez kell némi erőnlét, de kezdőként, kisebb hóban sem lesznek gondjaink.

Egyes gyártók olyan készleteket dobnak piacra, amivel meglévő kerékpárunkat alakíthatjuk át fat bike-ká, így a költségeink is csökkennek. Ne felejtsük el azonban a megszokott felszereléseket: bukósisak, fényszóró és csengő.

skifox / síróka

Több mint sport: felhőtlen jókedv és nevetés. A síróka egy igazán elmés kis találmány. Lényegében olyan, mintha egy sílécre egy szánkót vagy egy kisebb ülőalkalmatosságot szereltek volna. Így tehát ülve csúszhatunk le a kisebb-nagyobb dombokon, arra ügyelve, hogy megőrizzük az egyensúlyunkat, és a sírókán maradjunk.

Ehhez valóban semmilyen sítudás vagy más különös képesség nem kell, és nagyobb esésektől sem kell tartanunk. A környező országokban több helyen is igénybe vehetünk sírókát, ami egy igazán innovatív új sporteszköz.

Érdemes megkeresni a nagyobb osztrák, szlovák, szlovén síközpontokat, ahol számos téli sportág kipróbálására van lehetőség, így az egyre növekvő népszerűségnek örvendő skifox-ra is.

curling

Az eddigi tevékenységek többnyire egyéni sportok voltak, úgyhogy itt az ideje csapatokat alkotni! A curlinget vagy magyarul jégtekét két fős csapatokban játszhatjuk, a cél pedig az, hogy nyolc követ a lehető legközelebb lökjünk a célmezőhöz. Szükségünk lesz tehát speciális curlingfelszerelésre, egy seprűre és egy olyan cipőre, ami nem csúszik a jégen.

A curling olimpiai sportág, ahol szigorú szabályok és körülmények között zajlik a verseny. Kipróbálására számos helyszín található Európában: az olasz Alpokban és Dolomitokban is vannak curling pályák, ahol megismerkedhetünk ezzel a sporttal. Ha egy kicsit távolabbra utaznánk, akkor a francia Alpokban, például Chamonix-ban kezdőként is megismerkedhetünk a sporttal.

síelés

A végére hagytuk a téli sportok királyát, nem véletlenül. A síelés ugyanis határeset abból a szempontból, hogy mennyire lehet kezdőként kipróbálni. Az biztos, hogy komolyabb pályára ne merészkedjünk rutin nélkül, és az sem jó ötlet, ha egyénileg, oktató nélkül próbálunk megtanulni síelni. Ezek garantáltan rossz élményekhez és akár súlyos balesetekhez is vezethetnek.

Annak viszont nincs akadálya, hogy teljesen kezdőként is csússzunk egyet. Megfelelő oktatóval és amatőröknek szánt pályán erre nagyon is módunk van. Az is fontos emellett, hogy minden szükséges védőfelszerelést beszerezzünk síelés előtt.

Az ausztriai Hochkar sípályáin a kezdőknek is vannak megfelelő szakaszok, mint ahogy Semmeringben és Sankt Johann in Tirolban is találhatunk ideális lehetőségeket. A szlovák Donovaly szintén népszerű választás a kezdő sízők körében.

téli sportoknál is fő a biztonság

100%-ban biztonságos téli sport nem létezik. Bármelyik fentebb részletezett aktivitást próbálnánk is ki, van rá esély, hogy megsérülünk és akár arra is, hogy a havas tájon mentésre lesz szükségünk. Ha pedig mindez külföldön történik, anyagilag is komoly teher lehet az egészségügyi szolgáltatás kifizetése vagy a mentés utólagos térítése.

A K&H síbiztosítással biztosra mehetünk és felhőtlenül élvezhetjük a téli sportokat. A hagyományos és extrém sportokhoz is megköthető biztosítás kiterjed egyebek mellett kutatásra és mentésre, a sürgősségi orvosi és kórházi kezelésre, a betegszállításra, de még arra is, ha ellopják vagy megsérül a sportfelszerelésünk.

Tudj meg többet a K&H síbiztosításról & kösd meg egyszerűen online, akár az autóból!

 

K&H síbiztosítás