2016. január 04.
Indul a síszezon, a gondtalan csúszkálás, téli kikapcsolódás időszaka. Azonban a síelés veszélyes sport is lehet, ha nem figyelünk oda, hiszen nemcsak akkor sérülhetünk meg, ha rosszul esünk, hanem akkor is, ha nem tartjuk be az alapvető biztonsági előírásokat, illetve a sípályákra vonatkozó speciális közlekedési szabályokat. Megmutatjuk, mire kell figyelni!

KRESZ síelőknek

A KRESZ szabályaival nemcsak a síparadicsomokba vezető autóutakon kell tisztában lenni, speciális szabályok vonatkoznak a sípályákra is. A megfelelő védőfelszerelés, technika mellett ezek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne a sürgősségi osztályon érjen véget a téli vakáció.

10 alapszabály

A Nemzetközi Síszövetség összeállította a síelők KRESZ-szabályzatát, amit a sielok.hu internetes oldalnak köszönhetően okostelefonon, app formájában is magunkkal vihetünk. Az androidos verzió a https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plixapp.sielok címen érhető el, az applikációval a kiszemelt sípálya szabályzata mellett a célország időjárásáról és a közlekedési, úti viszonyokról is kaphatunk információkat.

A sielok.hu összegyűjtötte a sípályákon érvényes fő szabályokat, az úgynevezett "FIS 10"-et is.

  • A szabályok szerint tekintettel kell lennünk a többi síelőre, ez azt jelenti, hogy viselkedésünkkel ne veszélyeztessük a többiek testi épségét, és ne okozzunk sérüléseket. Ez természetesen azt jelenti, hogy a megfelelő felszereléssel kell nekivágnunk a kalandnak, hiszen ennek hiányában nemcsak a saját, de a többiek épségét is veszélybe sodorhatjuk.
  • Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon síeljünk! Ennek értelmében a tudásunknak, a terepnek, a hó és az időjárási viszonyoknak, valamint a pályának megfelelően kell síelnünk.
  • A fölülről érkező sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztani, hogy azzal az előtte haladót ne veszélyeztesse.
  • A gépjárművekhez hasonlóan a síelőknél is megvannak az előzésnek a szabályai. Ha valakit le szeretnénk előzni, ezt megtehetjük fölülről és alulról, balról és jobbról is. Fontos, hogy hagyjunk akkora távolságot, hogy a leelőzött sízőnek a mozgásához elegendő teret hagyjunk.
  • Nézzünk körül, mielőtt elindulunk! A sízőnek, akár, ha állásából újraindul, akár besízik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel nem veszélyeztet senkit.
  • A megállásnak is vannak szabályai, semmiképpen ne álljunk le a pálya közepén hirtelen. A szabályok szerint tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein, ha pedig elestünk, akkor a lehető leghamarabb hagyjuk el ezeket a területeket!
  • A pályára való feljutáshoz és a legyalogláshoz csak a pálya szélét használhatjuk!
  • Figyeljünk oda a jelzésekre! Minden sízőnek kötelessége a pálya jelzéseinek (a tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.
  • Szintén hasonlóan a gépkocsival való közlekedéshez, a síelők baleset esetén kötelesek segítséget nyújtani.
  • Igazoljuk magunkat! Ne induljunk úgy el a sípályára, hogy nincsenek nálunk személyazonosításra alkalmas iratok! Személyazonosságunk igazolása kötelező baleset esetén, akkor is, ha csak tanúk voltunk.

KRESZ síelőknek

havas etikett

A síszabályok mellett persze, nem árt, ha az alapvető udvariassági szabályokat is figyelembe vesszük. Szép időben igencsak zsúfoltak lehetnek a pályák, ilyenkor főleg érdemes másokra is gondolni, és megkönnyíteni a közlekedést, síelést a pályákon. Ennek érdekében válasszuk a tudásunknak, kondíciónknak megfelelő pályát, nem menjünk olyan pályára, ahol nem tudunk rendesen haladni, és feltartjuk a többi síelőt! A síelés kikapcsolódás, azonban koncentrációt igénylő sport is, ne síeljünk, ha ittunk, és ne randalírozzunk a pályán!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás