mire is jó pontosan az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2018. július 11.
A nyugodt nyaralás a cél? Akkor érdemes tisztában lenned azzal, mit fedez, és mi az, amire már nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

mire is jó pontosan az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

(kép forrása: pixabay)

Európai Uniós tagságunk egyik privilégiuma, hogy kiválthatjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ugyanis magyarországi vagy EU-s állandó lakcímmel jogosultak vagyunk orvosi szempontból indokolt egészségügyi ellátásra az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban. A járási hivatalokban vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő központokban szerezhető be az okmány, mindössze egy személyazonosságot igazoló okirat és egy TB kártya kell a kiváltásához. A kártya megadja az alapvető védelmet a nyaraláshoz, azonban koránt sem rendelkezik egy piaci alapú utasbiztosítás minden előnyével.

Pontokba szedtük, mire kell odafigyelni!

  • országonként változó kritériumok: Az „orvosilag szükséges” szolgáltatások köre elég tágan értelmezhető megfogalmazás. Szinte minden egyes államban eltérő, hogy jogszabályaik mit ismernek el orvosilag indokolt, a hazatéréshez vagy a kinti tartózkodás folytatásához elengedhetetlen ellátásnak – ezt ráadásul még az aktuális kezelőorvos szakmai véleménye és elbírálása is befolyásolja.
  • magánszolgáltatók és szolgáltatások kizárva: Az előző ponttal összefüggésben egyértelmű, hogy csak azoknál az orvosoknál és azokban a kórházakban részesülhetünk költségmentes, pontosabban a magyar társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásban, melyek szerződésben állnak az adott állam társadalombiztosítási szerveivel. Ugyanez a korlátozás vonatkozik a szolgáltatásokra is, például az extrém sportokból fakadó sérülések kezelését vagy például egy hegyi/barlangi mentés költségeinek megtérítését nem minden állam érzi saját kötelességének.
  • utólagos térítés: Ha baleset vagy betegség ér bennünket, igencsak kellemetlen helyzetbe kerülhetnünk Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban, valamint egyes szolgáltatások esetén még Finnország területén is. Ezekben az országokban ugyanis első körben nekünk kell kifizetni – ha úgy tetszik, meghitelezni – az ellátás költségeit, és csak később téríti meg az adott tagállam egészségügyi biztosítója az összeget, melyre az itthoni társadalombiztosításunk alapján jogosultak vagyunk.
  • jogvédelem: Esetleges jogi konfliktusaink intézésnek költsége magától értetődően nem tartozik bele az Európai Egészségbiztosítási Kártya által fedezett szolgáltatások körébe. Kevesen tudják, hogy a piaci kínálatban fellelhető utasbiztosítások jelentős része viszont ezt is fedezi! Ha például külföldi tartózkodásunk során egy balesetben megsérülünk, és a baleset okozójától kártérítést követelünk, a kártérítési igény érvényesítésével kapcsolatos eljárások költségeinek megtérítése is része a jogvédelem biztosításnak.
  • poggyászkérdés: Semmi sem fontosabb egészségünk és jogaink védelménél, de azért be kell látnunk, hogy ruhák, cipők, tisztálkodószerek nélkül is elég kellemetlen egy kéthetes utazás. Teljesen természetes, hogy bőröndjeink védelme nem az Európai Egészségbiztosítási Kártya hatásköre. Ha azonban ellopják vagy elrabolják tőlünk poggyászunkat, vagy a reptéren keveredik el, esetleg rongálódik meg, akkor az utasbiztosítás poggyászbiztosítási fedezete védelmet nyújt ilyen esetekre.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás