külföldi utazás 2021: ezt olvasd el, mielőtt útnak indulsz!

2021. augusztus 02.
Hosszú idő után ismét külföldre szeretnél utazni, de még nem tudod, hogyan kezdj neki a szervezésnek? Elveszel a sokszor hetente változó feltételek és az utazáshoz szükséges dokumentumok tengerében? Összegyűjtöttük neked, hogy milyen általános szabályokra kell odafigyelned, illetve milyen hiteles forrásból tájékozódhatsz, ha átlépnéd az országhatárt.

külföldi utazás 2021: ezt olvasd el, mielőtt útnak indulsz!

Legyen szó üzleti útról vagy magán célú nyaralásról, 2020 tavasza óta jelentősen megváltoztak az utazási szokások és szabályok. Sőt, az egyes országok között sokszor jelentős eltérések vannak, akár a beutazás, akár az ott-tartózkodás tekintetében, melyekről tájékozódni vagy megtalálni a szükséges hiteles forrásokat, nagy kihívást jelenthet. A legtöbb kellemetlen helyzetet azonban tudatos tervezéssel, alapos utánajárással, valamint az utasbiztosításunk feltételeinek megismerésével elkerülhetjük.  

az országok besorolása és a célország

Sokan nem tudják, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán folyamatosan frissítik a különböző országok biztonsági besorolását. Ez 2020 óta minden eddiginél nagyobb szerepet kap, hiszen ez a leghitelesebb forrása a külföldi utazáshoz kapcsolódó szabályzásoknak.

A Konzuli Szolgálat három kategóriába sorolja az országokat és térségeket. A hármas (zöld) a legenyhébb biztonsági fokozat, ebbe a kategóriába tartozó országok közbiztonsági helyzete és biztonsági kockázatai hasonlóak Magyarországéhoz. A kettes biztonsági besorolás (sárga) a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok kategóriája, ide beutazni általában nem tilos, de fokozottan figyelni kell az országban hatályos intézkedésekre. Az legszigorúbb besorolás a piros, ezekbe az országokba nem javasolt a beutazás.

A biztonsági besorolások mellett a legtöbb országhoz részletes utazási tanácsokat is elérhetsz a Konzuli Szolgálat oldaláról. Ezeket mindenképpen érdemes elolvasnod – akkor is, ha az adott időszakban semmilyen korlátozás nincs érvényben – hiszen minden fontos és hasznos információt megtalálsz a közlekedés, a kultúra, az egészségügy vagy egyéb témakörökről.

Kiutazás előtt továbbá célszerű regisztrálnod utazásodat és konzuli védelmet igényelned, hiszen ezzel megkönnyíted a Konzuli Szolgálat munkáját, és gyorsabban kapcsolatba léphetnek veled vagy a családoddal, ha vészhelyzetbe kerülsz – legyen az természeti katasztrófa, polgári zavargás vagy családi probléma.

az utasbiztosítás

Mielőtt útnak indulnál, feltétlenül gondoskodj utasbiztosításodról! Tartsd azonban szem előtt, hogy nem minden hazai biztosítótársaság nyújt teljeskörű védelmet a járványügyi szabályokra hivatkozva. Emellett, a fentebb említett piros – azaz egyes fokozatú, utazásra nem javasolt – országokba, térségekbe nem lehet utasbiztosítást kötni.

Ne felejtsd el a szerződéskötés előtt a feltételeket részletesen elolvasni, hogy megtudd, a biztosítás milyen eseményekre nyújt fedezetet, amennyiben utazási iroda köti számodra a biztosítást, mindig érdeklődj ezekről és kérd el a biztosító adatait is.

Ahogy már említettük, most is kiemeljük, hogy az utasbiztosításnál is fontos a tervezés. Tudtad, hogy nem minősül káreseménynek, ha az utazás kezdete előtt már nem lehet belépni a célországba, így nem is jár kártérítés az ilyen esetekre?

Igen, ezek azok a fontos kérdések, melyekre mindenképpen választ kell találnod, mielőtt utasbiztosítást kötsz. Gyakori kérdés, hogy mi történik akkor, ha valami közbejön az utazás előtt, és nem tudsz elmenni a kiszemelt nyaralásra? Jó hír, hogy általánosságban minden biztosító visszatéríti a már kifizetett díjat a szerződés kockázatba lépése előtt, azonban ez nem egyenlő a teljes utazás díjának kifizetésével. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, utasbiztosításod mellé útlemondási biztosítást kell kötnöd, mely általában az utazás díjának jelentős részét visszatéríti baleset vagy egészségügyi esemény esetén.

amikor már csak az utazás vár...

Ha megtervezted az utadat, megkötötted utasbiztosításodat és már csak az indulás van hátra, ne feledkezz meg az utolsó simításokról!

  • Ellenőrizd okmányaid érvényességi idejét, nyomtasd ki a szükséges dokumentumokat, készíts másolatot/fotót minden fontos iratról!
  • Autóval vágsz neki az útnak? Indulás előtt nézd meg a határátkelők részletes információit, a hosszabb várakozási időre felkészülve pedig legyen nálad megfelelő mennyiségű ivóvíz, legyen tele a tank, vizsgáltasd át a kocsid és váltsd ki a nemzetközi zöldkártyát is!
  • Buszos utazás esetén is gondoskodj elegendő ivóvízről!
  • Ha repülővel utazol, nézz utána az induló ország és a célország repülőterein érvényben lévő szabályokról! Olvass a témában, ebben a cikkünkben például hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze a kényelmes repülőúthoz.

Jó hír, hogy a K&H utasbiztosítás a járványhelyzettől függetlenül érvényes a világ minden országában a szerződési feltételek szerint! Továbbá a COVID-19 megbetegedéssel összefüggő károkat is téríti, amennyiben a Biztosított rendelkezik védettségi igazolvánnyal és papíralapú oltási igazolással, amelyen mindkét oltási dátum szerepel, illetve ha a 18 év alatti Biztosított védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt áll. Ha tehát idén belevágnál a külföldi utazásba, ne felejts el tájékozódni és kösd meg K&H utasbiztosításodat pár perc alatt, kényelmesen, online!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás