fedezd fel biztonságban: irány az USA!

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2018. május 15.
“Álmaimban Amerika vissza integet”, szól a régi sláger. És valóban, mára minden korábbinál könnyebben elérhető lett, hogy átéld az USA-ban életed egyik legemlékezetesebb kalandját! Adunk néhány tippet a tervezéshez, a szállásfoglaláshoz és az utasbiztosításhoz!

fedezd fel biztonságban: irány az USA!

(kép forrása: pixabay)

vízum

Az Amerikába való belépés sokáig vízumhoz kötött volt a magyarok számára, aminek a megszerzését hosszadalmas procedúra előzte meg. Jó hír, hogy pár éve bevezették az ESTA rendszerét, amellyel leegyszerűsödött a legfeljebb 90 napos tartózkodású turista- és üzleti utak szervezése. Ez egy elektronikus beutazási engedély a Magyarországhoz hasonló, vízummentességi program tagországainak. Az ESTA-t külön meg kell igényelni, a weboldalon szereplő információk szerint ez egy körülbelül 5 perces procedúra, és több, mint 99%-os a jóváhagyási ráta, viszont nem ingyenes. A részleteket az ESTA hivatalos oldalán ismerheted meg.

új közvetlen járatok

Minden utazás költségét nagyban befolyásolja a tervezett útvonal, Amerika esetében viszont ugyanez négyzetre emelve igaz. Már a repülés idejét és árát is nagyban meghatározza, hogy a Keleti- Part vagy Nyugati-Part az úticél. A legtöbb nagyváros csak átszállásokkal elérhető, de a 2018-as nyári időszakban újra indulnak Budapestről közvetlen járatok New Yorkba és Chicagóba. Ez a két célpont tehát sokkal kényelmesebben megközelíthető, mint korábban volt.

 Tipp!

Beutazáskor, az odafelé szóló repülőjegy mellett a visszafele útról szóló dokumentumokat is tartsd magadnál, mivel azt is ellenőrizhetik a határátlépésnél. Ha nincs nálad, illegális munkavállalást feltételezhetnek, ami meghosszabbíthatja a belépési procedúrát, vagy akár a belépés elutasításhoz is vezethet.

szállásfoglalás

A nagyvárosok szállás árak tekintetében nem ismernek tréfát. Kompromisszumokat kell kötnünk a megfizethetőség, méret és távolság háromszögben, amiben viszont szerencsére a különböző foglaló oldalak, így a Booking.com segítségünkre lehetnek. De érdemes az utazási irodák kínálatai között is szétnézni, hiszen megesik, hogy jobb ajánlatokkal találkozhatunk náluk, mint a nagy szállásoldalak akciós kínálatában.

autóbérlés, tömegközlekedés

Az Egyesült Államokban magyar szemmel nézve óriásiak a távolságok, a helyiek pedig ennek megfelelően autóval járnak mindenhova. A tömegközlekedés csak New Yorkban közkedvelt, a többi nagyvárosban és vidéken nagyon háttérbe szorult. Számos belföldi repülőjárat elérhető, ha nem akarunk hosszabb távot vonattal vagy autóval megtenni két város között. Az itteni autóbérlésnek mindeközben van egy olyan érdekes oldala is, hogy ha hosszabb útra indulunk (például egy kaliforniai körútra), anyagilag akár még jobban is járhatunk, ha veszünk egy autót és az út végeztével eladjuk, mintha a többhetes bérlésért fizetnénk. A részleteknek természetesen minden esetben járjunk utána.

pénzváltás és kártyahasználat

Az USA-ban nagyon fejlett a pénzügyi infrastruktúra, a legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával. Érdemes viszont jelezni a bankunk felé, hogy kiutazunk, mert megvan annak a lehetősége, hogy szokatlan tranzakció miatt letiltják a kártyánkat – ez pedig értelemszerűen nagyon megnehezítheti az ottlétet. Fontos, hogy több olyan helyzetbe is belefuthatunk, amikor a bankkártyánkat nem fogadják el letét vagy számla fizetéséhez (például szállás vagy autóbérlés esetén), csak hitelkártyát. Ilyen esetek kivédésére érdemes igényelnünk egy hitelkártyát itthon, még a kiutazás előtt.

utasbiztosítás

Tengerentúli utazásnál különösen fontos a megfelelő utasbiztosítás, mert ha az USA-ban történik veled valami, akkor biztosítás híján, az ellátás költségét teljes mértékben Neked kell fizetni, ami akár több ezer dollár is lehet! Nem érdemes kockáztatni, így amikor elintéztél mindent (beutazási kérelmet, repjegyeket, szállásokat, stb), válaszd a K&H Biztosító direkt tengerentúli utazásokra megalkotott biztosítását!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás