így maradhatunk éberek vezetés közben

2015. január 13.
Időnként előfordul, hogy órákat vagy akár fél napot is vezetéssel kell töltenünk, de az is megeshet, hogy éjszaka kell vezetnünk. Akár munka, akár szabadság miatt kényszerülünk hosszabb időre a volán mögé, a figyelmünk nem lankadhat egy percre sem. Több praktikát is bevethetünk annak érdekében, hogy legyőzzük a fáradságot!

így maradhatunk éberek vezetés közben

(a kép forrása: pixabay.com)

előkészületek

Egész napos vagy több órán át tartó utazás előtt, ha csak egy mód van rá, aludjuk ki magunkat. Előre állítsunk össze egy kis csomagot, legyen benne nassolnivaló, rágógumi, ásványvíz és egy termoszban tea/kávé.

Indulás előtt az ülést állítsuk majdnem függőlegesre, az ülésfűtést pedig kapcsoljuk ki. Az utastér ne legyen túlságosan meleg, mert akkor könnyen elálmosodhatunk. A legjobb, ha rétegesen öltözködünk, így ha bemelegszünk, csak ledobunk magunkról egy kardigánt vagy pulóvert.

hallgassunk zenét, beszélgetős rádióműsort vagy idegennyelv-leckét

A lassan hömpölygő dallamok vagy a túlságosan monoton ütemek nem túl szerencsések. Klasszikus darabokból és kortárs zenéből is a lendületes, de nem túl agresszív, hangosabb, de nem dobhártyaszaggató zenéket válasszunk. A beszélgetős műsorok sokszor azért bizonyulnak jobbnak, mert nem engednek úgy kikapcsolni, ellazulni, mint a zene. Az idegen nyelvű anyagokra pedig muszáj odafigyelni.

szellőztessünk gyakran

Időnként tekerjük le kicsit az ablakot, hogy friss levegőt kapjunk. Esetleg az utazás alatt egy időre hagyjuk résnyire nyitva az ablakot - ezt a trükköt néhány taxis szokta bevetni, ha egész éjszaka dolgoznia kell. A klímát ne belső keringetésre állítsuk, hanem levegőcserére!

mértékkel, de együnk

Könnyű harapnivalót, fehérjedús falatokat, egyszerűen kézbe vehető ropogtatni valót vigyünk magunkkal. Sós kekszet, mogyorót, diót, nem lédús friss gyümölcsöt érdemes rágcsálni vezetés közben.

Ha megállunk enni egy benzinkútnál, akkor olyan harapnivalót válasszunk, amely nem telít el túlságosan, és zöldségeket is tartalmaz: sajtos vagy húsos salátát, kisebb szendvicset. A biztos persze az, ha mi magunk viszünk dobozban némi elemózsiát. Lehet, hogy vezetés közben egyáltalán nem leszünk éhesek, a rágógumi viszont egy időre felfrissít, és segít a koncentrációban.

igyunk sokat

A fűtés, illetve a klímahasználat miatt eleve száraz a kocsi utasterének levegője – ha másért nem, ezért mindenképpen innunk kell útközben. Érdemes többször, kisebb mennyiséget fogyasztani. Felváltva ihatunk például vizet és zöld vagy fekete teát.

élénkítő hatású italokat, ételeket fogyasszunk

Útközben a fekete tea, a zöld tea és egy kávé koffeintartalmával segíthet. A koffein miatt pár szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé is jól jöhet. Az energiaitalokat inkább kerüljük. Ha sem a csokit, sem a kávét, sem a teát nem szeretjük, akkor a vérkeringést serkentő aszalt gyömbér rágcsálása esetleg egy-egy guarana tartalmú kapszula elfogyasztása segíthet ébernek maradni vezetés alatt.

álljunk meg időnként

Mindenki maga tudja, hány óra múlva fárad el, ilyen időközönként kell szünetet beiktatnia. Legalább három óránként tartsunk pihenőt. A legjobb, ha benzinkútnál állunk meg; járjuk egyszer körbe a helyszínt, igyunk bent egy kávét, vagy teát, menjünk el mosdóba. Itt jól jöhet az egyetemisták vizsgaidőszakban használt trükkje: csurgassunk fél-egy percig hideg vizet először az egyik, majd a másik csuklónkra.

egy kis mozgás élénkítheti a vérkeringést

A pihenő alkalmával néhány tornagyakorlatot is végezhetünk, például karkörzést, lábkörzést, vállkörzést. Felfelé, vagy oldalirányba is nyújtózkodhatunk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás