2014. augusztus 22.
Vezetés közben rengeteg mindenre kell egyszerre figyelnünk, és nem segíti a koncentrálást, ha egy kisgyerek izeg-mozog a kocsiban. A kicsik biztonsága érdekében a gyerekülés használata elengedhetetlen, a statisztikák szerint a közúti balesetekben több gyerek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként. Nézzük, mire kell figyelni, ha gyerekkel autózunk!

gyerek a fedélzeten

Gyermekeinkre nemcsak a játszótéren vagy az utcán kell fokozottan figyelni, hanem az autóban is. A kicsik biztonságos szállításának első lépése a gyermekülés beszerzése. Ez egyébként 2012-től Magyarországon kötelező a 150 centiméternél alacsonyabb, és 12 évnél fiatalabb gyerekeknél. A speciális ülést érdemes szakboltban vásárolni, mert így biztosan olyan terméket veszünk meg, amely számos teszten és értékelésen helyt állt. Ha használt gyerekülés mellett döntünk, nézzünk utána az interneten a gyártónak, és csak akkor vásároljunk, ha biztosan nem volt balesete korábban az adott ülésnek.

A gyerekülés fontosságát jelzi, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a statisztikák azt mutatják, hogy a közúti balesetekben több gyerek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként. Egy csupán 50 km/óra sebességgel történő ütközés során a biztonsági öv vagy gyerekülés nélkül utazó gyerek testsúlya 25-szörösének megfelelő erővel csapódhat neki az előtte lévő ülésnek.

gyerekülés 1x1

Fontos, hogy olyan gyerekülést vásároljunk, amely megfelel a biztonsági előírásoknak, ezt egy nagy narancsszínű címke jelzi. (A címkén egy nagy „E” betű és egy szám jelöli az engedélyeztető országot, az „ECE” jelzés a nemzetközi engedélyt mutatja, emellett a gyártó, a jóváhagyás kódja is megtalálható rajta.)  Próbáljuk ki, hogy a gyerek kényelmesen tud-e ülni benne, a háttámla magasságának pedig a gyerek füle fölé kell érnie. Azt se felejtsük el megnézni, hogy az ülést az autóban található biztonsági övvel megfelelően és stabilan lehet-e rögzíteni. Győződjünk meg arról is, hogy a vállöv, ne a gyerek nyaka alatt haladjon!

Az üléseket súlycsoportok szerint kategorizálják. A legkisebbeknek az úgynevezett bébikagylók, a 0 és 0+ jelzéssel ellátott ülések valóak: ezekbe a kicsiket saját övvel köthetjük be, a kagylókat pedig menetiránnyal háttal kell elhelyezni az autóban. Nagyon fontos, hogy ennek megfelelően ezeket az üléseket tilos az első ülésre helyezni, hiszen a légzsák kinyílás esetén súlyos sérüléseket okozhat.

Az I. csoportba a 9-18 kilogrammos, 8 hónapostól-4 éves korú gyermekek tartoznak: a nekik szánt ülések már csak menetiránnyal megegyező irányban, az autó biztonsági öve segítségével rögzíthetőek. A kicsiknek az ülésben saját biztonsági övük is van. A II. csoportba tartozó 3-7 éves, 15-25 kilogramm súlyú gyerekekre hasonló szabályok vonatkoznak.

Változás a 22-36 kilogramm súlyú 6-12 éves gyerekek utazásánál van: ők már szabadon ülhetnek az autóban, náluk már csak felsőtestet megemelő ülőpárnára vagy háttámlás ülésmagasítóra van szükség.

tippek az útra

A kicsiket nehéz lekötni egy hosszabb utazás során, a pakolás során arra is figyeljünk, hogy az útra szánt játékok ne legyenek hegyesek vagy kemények, így egy koccanás vagy nagyobb fékezés során sem sérti meg magát a gyerek. Hasonló okokból a kalaptartót se pakoljuk tele nehéz tárgyakkal. 

Készüljünk fel rendesen az útra! Pakoljunk be plédet, pulóvert, megfelelő mennyiségű innivalót, ételt, zsebkendőt, kézfertőtlenítőt, zseblámpát és térképet! Ezt a pakkot érdemes az utastérben, és nem a csomagtartóban elhelyezni.

Arra is figyeljünk, hogy olyan játékokat és szórakoztató eszközöket válasszunk, amelyek - amellett, hogy lekötik a gyerekek figyelmét és felesleges energiáit - a sofőrt sem zavarják. Kerüljük tehát a hangosan csipogó vagy zenélő kütyüket!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy hosszabb út esetén tartsunk rendszeres pihenőt! Erre persze a sofőrnek van a legnagyobb szüksége, de az utasoknak is érdemes kiszállni az autóból és mozogni, néhány egyszerű tornagyakorlatot végezni.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás