fedezd fel biztonságban 1. - Spanyolország és Portugália

2017. október 05.
Az Ibériai-félsziget több szempontból is kedvelt úticél a magyar utazók körében. Spanyolország és Portugália gazdag történelme, színes és pezsgő nagyvárosai, változatos földrajza, kellemes klímája, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger közelsége és latinos kultúrája miatt ennyire vonzó.

fedezd fel biztonságban 1. - Spanyolország és Portugália

(kép forrása: pixabay)

Utazáshoz az autót csak akkor ajánljuk, ha vállalhatónak érzed a minimum 2000 km-es út megtételét, ugyanis mindkét ország több városába, illetve a távoli szigetekre is eljuthatsz kényelmesen repülővel. Utas- és poggyászbiztosítást már-már kötelező, balesetbiztosítást pedig ajánlott kötnöd.

Spanyolország

Területe 14-szerese Magyarország területének, de népessége csak 4-szer akkora. Hivatalos nyelve a spanyol, de elég sokan beszélik a katalán, a galíciai és a baszk nyelvet (is). A Földközi-tenger partvidékének éghajlata a nyári hónapokban forró és száraz, akár a 40°C-ot is elérheti a hőmérséklet, de az éjszakai órákban lényeges lehűlés is előfordulhat – épp ezért ha valaki ódzkodik a nagy melegtől, érdemes inkább ősszel vagy tavasszal elutaznia ide. A Kanári-szigeteken egész évben kellemesen meleg és tavaszias az idő, mérsékelt a hőmérséklet-ingadozás.

Ha Spanyolországban járművet bérelnél (vagy saját autóval vágsz neki az utazásnak), mindenképpen váltsd ki a nemzetközi jogosítványt. Egyéb esetben az autóbuszokat és a taxit javasoljuk közlekedésre. Ha a saját autóddal indulsz útnak, mindenképp köss utasbiztosításod mellé kiegészítő gépjármű segítségnyújtás biztosítást, így ha bármilyen baj történik az autóddal út közben, pl. szervizbe kell szállítani, vagy akár a helyszínen kell megjavítani, akkor van, akire számíthatsz. Bérelt autó esetén érdemes rákérdezni, hogy ilyen esetekben biztosított-e a gépjármű asszisztencia.

A borravaló nem kötelező Spanyolországban, de a bárokban, kávéházakban és hasonló létesítményekben, illetve a taxik esetében az 5-8%, de a 3 eurót nem meghaladó borravaló az elfogadott.

Madrid nem annyira sűrűn látogatott, mint Barcelona, de Spanyolországban járva érdemes felkeresni a fővárost. Madrid leghíresebb nevezetessége a Museo del Prado, a világ egyik legnagyobb szépművészeti múzeuma, ahol az európai festészet remekművei csodálhatók meg. Madridban van emellett a világ legnagyobb bikaviadal arénája, a Real Madrid és az Athletico Madrid stadionja, illetve az El Rastro, a világ legnagyobb bolhapiaca is.

A Spanyolországba látogatók többsége mindenképpen felkeresi Katalónia székhelyét, Barcelonát. Ha itt jársz, nézd meg a Picasso Múzeumot, a Sagrada Famíliát, a Parc Güellt, a Camp Nou stadiont, illetve a La Ramblát.

A két legnagyobb város mellett érdemes felkeresni Toledót, Granadát, Sevillát, Mallorcát, Ibizát és a Kanári-szigeteket is. Utóbbiról tudni kell, hogy a nevével ellentétben nem a kis sárga madárról, hanem a kutyákról kapta a nevét.

Portugália

Portugália területe és lakossága közel azonos Magyarországéval, ellentétben az éghajlatával, ami mediterrán, a déli részén pedig szinte szubtrópusi. Vadregényes hegyek és sziklás partszakaszok váltogatják egymást az országban.

Autóval érkezőknek és Portugáliában járművet bérlőknek ugyanúgy szükséges a nemzetközi jogosítvány megléte, mint a szomszédos Spanyolországban.

A hét dombon fekvő főváros, Lisszabon apró fehér házaival, az óváros hangulatos, szűk utcáival, kisvendéglőivel, a Tejo folyón ívelő két, impozáns hídjával és rengeteg történelmi látnivalójával páratlan élményt nyújt. A város környéki tengerpart Európa egyik legkedveltebb üdülőhelye – csodás, homokos partszakaszokkal.

Algarve, Portugália legdélibb tartománya leginkább gyönyörű tengerpartjáról, természeti szépségeiről, hangulatos kis halászfalvairól híres. Európa egyik legszebb partszakasza, ahol közel 150 km hosszan homokos és sziklás strandok váltogatják egymást.

Madeirát az örök tavasz szigetének is nevezik, körülbelül 900 km-re fekszik Portugália partjaitól. Szubtrópusi terület, amely rengeteg kirándulásra ad lehetőséget mangó-, avokádó- és banánültetvények között.

Akár néhány napra, akár hosszabb időre látogatod meg az említett országok valamelyikét, ne feledd a gondtalan kikapcsolódás érdekében az utasbiztosítást, így nem csak saját magad, hanem poggyászod is biztonságban tudhatod.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás