fapados repülés, fapados árak? 5 eset, ami plusz költségekkel járhat

2019. augusztus 21.
Mivel a fapados légitársaságok csupán pár éve meghatározó szereplői a légi közlekedésnek, így az árazás és a szolgáltatások tekintetében is előfordulnak még a változások. Mára ugyan nagyrészt egységesedtek, és az utasok számára is átláthatóbbak lettek a feltételek, ám még mindig érdemes résen lenni!

fapados repülés, fapados árak? 5 eset, ami plusz költségekkel járhat

az elgépelés ára

Banálisnak tűnhet, de Murphy-törvénye szerint, ha egyszer véletlenül elírjuk a nevünket, az mikor máskor, mint a repülőjegy lefoglalásakor fog megtörténni. Márpedig ez ebben az esetben egy költséges hiba lehet, mert előfordulhat, hogy a légitársaságok plusz díjat számolnak fel az utólagos adatmódosításokért. Az utasok neveinek begépelésekor akkor mehetünk biztosra, ha az útlevelekben szereplő neveket adjuk meg precízen, pontosan.

pénzért váltott első hely

Ha a párunkkal, a családunkkal vagy kisebb-nagyobb baráti társasággal utazunk, érdemes a jegyvásárlással együtt külön a helyfoglalásra is költeni. Illetve némi extra felárért az elsőbbségi beszállásra (Priority Boarding) is áldozni. Bizonyos fapados légitársaságoknál ezért az összegért még plusz poggyászt is vihetünk magunkkal a repülőgépre, ennek mindenképp célszerű alaposan utána nézni!

Bár a különböző légitársaságok árazási stratégiája más és más, általánosságban úgy tartják, hogy a járat elején többnyire drágábbak a jegyek, mint a végén, ahol általában a legzajosabb a gép. A szárny feletti helyek ára is valamivel borsosabb lehet, mert hagyományosan ezeket az ülőhelyeket tartják a legbiztonságosabbnak.

költséges túlpakolás

A kézipoggyász tartalma és mérete – visszatérő, állandó dilemma a repülésre készülődés során. Jobb, ha utazás előtt, alaposan tájékozódunk az aktuális előírásokról, mivel az erre vonatkozó szabályok  időről-időre változhatnak. Ha mégis a véletlenre bízzuk bőröndünk méretét és/vagy súlyát, könnyen abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy újabb fizetnivalónk akad a becsekkolásnál. Azt is mindig gondoljuk át időben, hogy az út során lesz-e szükségünk egy vagy több feladott poggyászra, mert előfordulhat, hogy utólag ezekért is többet kell fizetni.

 tipp!

Telített járatok esetén célszerű arra is felkészülni, hogy a kézipoggyásznak minősített csomagokat is a raktérben helyezik el, így jobb a legszükségesebbeket a hátizsákba/kistáskába pakolni.


és mennyiért jutok be a repülőtérről a városba?

Azonban a repülőjegy ára, a helyfoglalás és a csomagok költsége még nem minden. Fontos, hogy jól megnézzük, pontosan melyik repülőtérre érkezünk, mert nagyobb városokban több repülőtér is lehet. Elképzelhető, hogy egy olyanra érkezünk, amelyik meglehetősen messze van a belvárostól.

Az utazás végösszegének kalkulálásakor érdemes figyelembe venni azt is, hogy mennyibe kerül majd a bejutás a városközpontba, főleg, ha a repülőtér jelentősen messzebb van onnan. Nézzünk utána, hogy rendelkezésre áll-e helyi, reptéri transzfer járat és erre mennyibe kerül a jegy. Ezt már előre, online is meg lehet vásárolni? Vagy olcsóbb taxival, esetleg bérelt autóval utazni? Ezeket a kérdéseket érdemes ilyenkor mérlegelni.

megtérülő nemelutazás

Az útlemondási biztosítás talán az egyik legpraktikusabb és legindokoltabb extra fapados utazási költségek egyike. Ez legtöbbször biztosítási fedezetet ad az út lemondására vagy annak félbeszakítására. Erre azért is érdemes beruházni, mert könnyen előfordulhat, hogy az indulás előtt már 3–4 hónappal lefoglaljuk a repülőjegyet, de valami közbejön, és mégsem tudunk elutazni. Amennyiben a biztosító társaság elbírálja a kárigényt, és az megfelel a biztosító által támasztott feltételeknek, visszakapjuk a jegy árának egy részét, melynek lemondása vagy átírása egyébként komoly költséget jelentene.

Tengerpart vagy városnézés? Utazz bárhova is, a saját és értékeid biztonságáról sose feledkezz meg! Tudj meg többet a K&H utasbiztosításokról, melyek akkor is segítségedre lesznek, ha elkeveredik a poggyászod vagy az úti okmányaid a repülés során. Sőt, most akár egy Samsung Galaxy S10 okostelefont is nyerhetsz utasbiztosításoddal, ha 2019. szeptember 30-ig megkötöd!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás